RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Celstraffen voor coronaspugers en -hoesters

UTRECHT/MAARSSEN - De rechtbank in Utrecht heeft vandaag meerdere mannen veroordeeld voor het bedreigen van politieagenten door naar ze te spugen en te zeggen dat ze besmet waren met het coronavirus. Zes verdachten die in een zogenoemde snelrechtzitting voor de rechter stonden kregen enkele weken tot zelfs een half jaar celstraf.

Een Roemeense winkeldief in Utrecht probeerde met voor 700 euro aan nieuwe kleren aan de Levi's Store in Hoog Catharijne uit te lopen. Hij werd betrapt en schopte trammelant. Hij liet zijn geslachtsdeel zien en probeerde medewerkers te bijten. Een van de beveiligers spuugde hij in het gezicht en daarbij voegde hij toe dat hij ziek was door corona. Vervolgens urineerde hij op het meubilair van de kamer waar hij werd vastgehouden tot de politie kwam. De rechter stuurde hem voor zes maanden de cel in.

De verdachten stonden binnen twee weken voor de rechter. Het zou dus zomaar kunnen dat de slachtoffers alsnog ziek gaan worden."
Openbaar Ministerie Midden-Nederland

BADKAMER VERNIELD
Een 35-jarige Maarssenaar met alcoholproblemen ging door het lint toen politieagenten op een melding van huiselijk geweld afkwamen. De man had zijn vriendin een kopstoot gegeven en in zijn razernij hun nieuwe badkamer vernield. De agenten zeiden dat hij om zich heen spuugde en riep: "Ik snij jullie kelen door. Ik heb corona en ik zorg dat jullie het ook krijgen."


De man betuigde voor de rechter spijt en beweert dat hij het zo niet had bedoeld. De rechter legde hem 12 weken gevangenis op, waarvan de helft voorwaardelijk, en een schadevergoeding van 300 euro. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen. Omdat de verdachte eerder problemen met de politie heeft gehad, moet hij van een oude voorwaardelijke straf van zes weken alsnog drie weken uitzitten.

DRUK VERJAARDAGSFEESTJE
Een dakloze winkeldief uit Polen die zich in een Albert Heijn in Utrecht misdroeg kreeg 3 weken cel en moet 700 euro schadevergoeding betalen. Een Amersfoorter die afgelopen zondagnacht een drukbezocht verjaardagsfeestje hield hoestte onder invloed van drank, medicijnen en mogelijk drugs een politieagent in zijn nek. Hij werd voor zware beledigingen en bedreigingen veroordeeld tot zes weken in de gevangenis.


Bij de snelrechtzittingen werden de verdachten veelal via een videoverbinding gehoord. Het Openbaar Ministerie zette in op zware straffen en betoogde steeds dat het dreigen met een coronabesmetting in deze tijd ontoelaatbaar is. De slachtoffers - winkelmedewerkers en politieagenten - hebben zich in alle gevallen zeer onveilig gevoeld en een aantal van hen kampt nog altijd met de mentale gevolgen ervan.

Een woordvoerder van het OM benadrukt dat de verdachten allen binnen twee weken voor de rechter zijn gebracht. "Dat betekent dat we eigenlijk nog niet eens definitief weten of de slachtoffers niet ziek zijn geworden. Zoals het er nu uitziet kan de incubatietijd enkele weken duren. Het zou dus zomaar kunnen dat de mensen die bespuugd zijn alsnog ziek gaan worden."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -