RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verkoop gemeentevlag Eemnes in de lift: 'Stukje saamhorigheid'

1/3
EEMNES - De verkoop van de gemeentevlag van Eemnes zit in de lift. Het lokale feestcomité begon de vlaggen anderhalve week geleden door de hele stad op te hangen, waarna de vraag bij de Historische Kring Eemnes (HKE) enorm toenam en er 400 extra vlaggen zijn verkocht. "Naar aanleiding van de coronamaatregelen wilden we een stukje saamhorigheid brengen", vertelt Jeroen de Wit, voorzitter van Feestcomité Eemnes.

Inmiddels hangen er zo'n 900 vlaggen door de gemeente. De vlag werd tijdens de feestweek in september al eens door de hele gemeente opgehangen. "Het zag er heel feestelijk uit en gaf een hele leuke sfeer", vertelt De Wit. "Met die gedachte wilden we de vlaggen weer ophangen. We dachten we dat er een aantal mensen gehoor aan zouden geven, maar het zijn er honderden geworden."
Het design van de huidige vlag stamt uit 1938. Daarvoor kende de gemeente alleen een vlag met een ander ontwerp uit de 15e eeuw. Men koos in 1938 voor de kleuren rood, wit en geel voor de provincie Utrecht. Pas in 1952 werden alleen rood en wit de officiële provinciale kleuren van Utrecht. In de linkerbovenhoek zijn drie bisschopsbustes te zien.
 De gemeentevlag van Eemnes De gemeentevlag van Eemnes | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong?

'STUKJE SAAMHORIGHEID'
Medewerkers van de HKE kregen weleens de vraag of de vlag te koop was. Daarop besloot de kring de vlag begin vorig jaar tijdens het veertigjarig jubileum van de HKE tegen een lagere prijs te verkopen. Met de feestweek in september kwam de doorbraak en nu worden er helemaal veel verkocht.

"Gisteravond hebben we met elkaar al zo'n 180 rondgebracht, dus ik moet er nu nog een paar", vertelt Liesbeth Lemckert, voorzitter van de HKE. Samen met de rest van de vereniging duwt ze de bestelde vlaggen vandaag door de brievenbus.

"Het coronavirus brengt de nodige zorg en spanning met zich mee voor een heleboel mensen, maar het laat ook zien dat mensen zeggen: we gaan er samen voor", vertelt Lemckert. "Het is een stukje verbondenheid en saamhorigheid."

De verkoop van gemeentevlag Eemnes zit in de lift


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -