Harde klappen bij vakantieparken: 'Water staat aan de lippen'

PROVINCIE UTRECHT - Vakantieparken in de regio hebben het moeilijk. Door de coronacrisis worden reserveringen afgezegd en blijven boekingen uit. Zonder extra hulp zullen parken moeten sluiten.
Vakantieparken in het nauw
"Ik ben vandaag met pensioen gegaan", zegt Maarten van Pelt en omdat hij zijn eigen sanitair heeft, is er niks dat hem tegen houdt om met de caravan naar vakantiepark Het Grote Bos in Doorn te komen. Door de maatregelen van het kabinet zijn openbare toiletten en doucheruimten namelijk gesloten.
Voor de rust kan Van Pelt nog prima in het park in Doorn terecht, voor de gezelligheid moet hij zelf zorgen. De speeltuin is met lint afgezet, de horeca zit dicht.
"Normaal gesproken zit het hartstikke vol, maar je ziet het de helft is ingepakt", wijst Riné van Dingstee op de ongebruikte caravans. Van Dingstee is directeur van Het Grote Bos en nog zestien andere vakantieparken in binnen- en buitenland.
Treurige aanblik op Het Grote Bos in Doorn
Treurige aanblik op Het Grote Bos in Doorn © RTV Utrecht
Campings en andere vakantieparken hebben te lijden onder de coronacrisis. "Het water staat veel ondernemers aan de lippen", aldus Van Dingstee. Hij zegt gelukkig een buffer te hebben. Maar dat geldt niet voor alle vakantieparken.

ZORGELIJK

Ivo Gelsing van branchevereniging HISWA-RECRON heeft zoveel mogelijk contact met vakantieparken in de regio. "De situatie is zorgelijk", zegt Gelsing. Het kamperen is helemaal stilgevallen. Bedrijven die verschillende soorten overnachtingen aanbieden hebben nog wel wat bezoekers, maar het houdt niet over.
We zijn een vakantiebranche, geen arbeidsmigrantenbedrijf
Ivo Gelsing
In afwachting van betere tijden zoeken een aantal bedrijven naar creatieve oplossingen. Ze bieden bijvoorbeeld huisjes aan als tijdelijk kantoor of zijn met uitzendbureaus aan het uitzoeken of ze buitenlandse seizoensarbeiders kunnen onderbrengen.
"Dat doet wel iets, maar daar ga je de sector niet mee redden", zegt Gelsing. "En we blijven ook een vakantiebranche en geen arbeidsmigranten bedrijf. Het kan lastig zijn voor de vakantiebeleving als er ook mensen wonen die aan het werk zijn."
FINANCIËLE HULP
Gelsing ziet de noodzaak om nu maatregelen te treffen maar kijkt alvast vooruit. Met een taskforce van de provincie en het bedrijfsleven hoopt de branchevereniging een herstart, wanneer die ook mag plaatsvinden, zo goed mogelijk vorm te geven.
De landelijk overheid doet ondertussen haar best om ondernemers tegemoet te komen. Maar het systeem dat de aanvragen verwerkt hapert, bedrijven die financiële hulp nodig hebben worden soms door technische mankementen geweigerd. Bedrijven komen daardoor soms in acute problemen volgens Gelsing.
Dan nog is de hulp niet genoeg, denkt vakantieparkendirecteur van Dingstee. Naast een regeling om de salarissen te blijven betalen hoopt hij dat de overheid snel actie onderneemt voor meer hulp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.