RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mogelijk verdubbeling aantal coronatesten: testlocatie Baarn opent binnenkort

BAARN - Een Baarns laboratorium dat normaal gesproken bloedproeven doet voor huisartsen bevindt zich opeens in de frontlinies van de coronacrisis. U-Diagnostics ontdekte namelijk dat het 4000 mensen per dag kan testen op corona. Op dit moment worden landelijk in totaal 3000 mensen per dag op corona getest, dus dit zou neerkomen op een verdubbeling van de capaciteit. Het bedrijf zegt druk bezig te zijn om extra testlocaties op te zetten, waarvan de eerste in Baarn 'uiterlijk maandag' open gaat.

Klinisch chemicus Albert Zwart legt uit hoe hij eigenlijk bij toeval ontdekte dat het bedrijf dat normaal bloedproeven doet een bijdrage kan leveren in de strijd tegen corona. "Nu met die corona kreeg ik veel vragen van huisartsen: 'Er is veel ongerustheid onder onze werknemers, hebben we het of hebben het niet? Kunnen we dat laten testen?'"

Zwart zocht het uit en het testen op corona bleek te kunnen. Een Duits laboratorium waarbij het Baarnse bedrijf is aangesloten, kan drie- tot vierduizend tests per dag uitvoeren. Zwart: "En we hebben vanochtend van het lab te horen gekregen: mochten er 5000 nodig zijn, dan gaan ze daar ook voor."

DRIVE-THROUGH
Het bedrijf besloot na het nieuws uit Duitsland een 'drive-through'-testcentrum op te zetten in het Drentse Hoogeveen, om de hoek van waar Zwart zelf woont. De dokter beschrijft hoe dat werkt: "Het is een unit op een parkeerterrein waar mensen in pakken een keel- en neusafstrijk afnemen en dan rijdt die persoon verder. Dan gaat het naar ons centrale lab in Baarn. Daar maken we het klaar voor analyse in ons partnerlab in Keulen. Om tien uur 's avonds is het daar. In de nacht wordt het getest en in de loop van de dag krijgen we de uitslagen elektronisch terug."

BAARN
Op deze manier neemt het bedrijf in Hoogeveen 'een kleine honderd' tests per dag af en het laboratorium denkt dat dit zal toenemen. "Waarschijnlijk vanaf morgen, maar uiterlijk vanaf maandag, gaan we het ook in Baarn doen. Dan kunnen patiënten vanuit een redelijk grote omgeving daar terecht. En ik zeg grote omgeving, want in Hoogeveen komen ze uit de hele provincie zonder morren die kant op. Ze zijn veel te blij dat er getest kan worden."

GELD
Volgens directeur Maarten Cuppen van het laboratorium in Baarn doet het bedrijf de tests niet voor het geld: "Wij doen dit primair om de wereld te helpen. De prijsstellingen zijn vastgesteld door zorgverzekeraars. Wij gaan hier niet commercieel mee om. Zo'n test kost 85 of 86 euro. Er zijn mensen die ze voor 200 aanbieden. Dat doen wij niet."

Het testen in Baarn begint volgens het bedrijf zo gauw er 'bevestiging' is van het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

RIVM
Het laboratorium in Baarn is inmiddels bekend bij het RIVM, aldus een woordvoerder van het instituut voor volksgezondheid. "Het is bij ons bekend dat dit lab graag wil testen. Wij hebben de gegevens van dit bedrijf begin deze week doorgegeven aan ons team van experts. Dat gaat kijken of ze aan alle criteria voldoen."

Het RIVM is volgens de woordvoerder druk bezig met het vergroten van de capaciteit om meer te kunnen testen. "We begonnen met twee instituten die dat konden: het RIVM en Erasmus MC. Dat werd toen opgeschaald naar dertien labs en inmiddels zijn het er veertig." De aanbieding vanuit Baarn wordt dus in dit proces van het RIVM meegenomen.

Het beleid van het RIVM voor coronatests voor mensen die niet in het ziekenhuis liggen, is dat het zin heeft als iemand klachten heeft die passen bij COVID-19. Ook risicogroepen zoals bijvoorbeeld mensen met een verlaagde weerstand komen in aanmerking. Het advies aan zorgmedewerkers is in sommige gevallen (zoals bij klachten) te testen. Dit in verband met 'de berperkte beschikbaarheid van laboratoriumtesten'.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -