RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jacintha Booij in lockdown in Frankrijk: 'Alleen met een speciaal formulier mag je de straat op''


UTRECHT - Jacintha Booij woonde, tot ze de liefde van haar leven vond tijdens een kampeervakantie, op de Sumatrastraat in de Utrechtse wijk Lombok. Tegenwoordig woont de lerares met haar partner Christophe en twee kinderen in het Noord-Franse Merlimont. "Ik heb deze week voor het eerst digitaal lesgegeven. Dat is enorm wennen."

 Christophe, Jacintha, Emmy en Tom Christophe, Jacintha, Emmy en Tom | Foto: Jacintha Booij

In Frankrijk zijn inmiddels ruim 4000 mensen overleden aan het coronavirus. De eerste gevallen onstonden in het oosten van het land. Parijs werd korte tijd later een epicentrum van de uitbraak. President Macron greep in. "Maar wel nadat de gemeenteraadsverkiezingen gehouden waren", vertelt Jacintha. "En daar is nu enorm veel kritiek op. Mensen kwamen toen nog volop in elkaars buurt. Pas een dag later werden de regels veel strenger."

Net als in Nederland gingen de meeste winkels dicht en mogen mensen niet zomaar de straat op. "Je moet een speciaal formulier uitprinten, wat je goed moet invullen. Wat je gaat doen, waar je geboren bent, waar je woont en hoe laat je van huis bent vertrokken. De formulieren worden gecontroleerd en moeten op orde zijn", vertelt ze.

 Het formulier dat alle inwoners van Frankrijk moeten invullen als ze de straat op gaan Het formulier dat alle inwoners van Frankrijk moeten invullen als ze de straat op gaan | Foto: Jacintha Booij

Een ommetje maken met haar partner zit er niet meer in. "Dat mag niet meer. Alleen met een kind mag je de straat op, maar dan moet je dus dat formulier bij je hebben. De lockdown is best beangstigend. In het begin waren de Fransen erg laconiek, net als in Nederland. Maar dat is nu echt omgeslagen."

METER AFSTAND
Waar in Nederland anderhalve meter afstand gehouden moet worden, is dat in Frankrijk een meter. "Maar inmiddels loopt iedereen hier echt met een boog om elkaar heen. In de supermarkt worden maar mondjesmaat mensen toegelaten. Vakkenvullers dragen maskers. Ik probeer iedere dag een stukje hard te lopen en als ik dan iemand tegenkom waar je normaal zo langs zou rennen, steek ik nu de straat over. Heel bizar, maar het is het beste middel om het virus buiten de deur te houden. Mijn medemens is als het ware mijn vijand geworden."

 Normaal is het druk bij de winkels in Merlimont. Nu is de parkeerplaats uitgestorven Normaal is het druk bij de winkels in Merlimont. Nu is de parkeerplaats uitgestorven | Foto: Jacintha Booij

Toch ziet Jacintha dat de Fransen zich makkelijk aanpassen. "Mijn dochter Emmy speelt als het kan iedere dag een tijdje buiten. Ons buurmeisje zit dan op de stoep aan de ene kant van de straat, Emmy aan de andere kant. Dan bedenken ze raadsels of kletsen gezellig. Onze zoon Tom doet dit jaar examen. In Nederland zijn die geschrapt, hier nog niet. Eind van de week horen we hoe of wat."

TOERISME KRIJGT KLAP
De Franse bevolking dealt dus met de situatie zoals die is. Maar er zijn volgens Jacintha wel grote zorgen over de toeristische sector in het land van het stokbrood, de wijn en de kazen. "Je ziet hier nu veel vakantiehuizen leegstaan. Campings zijn ook gesloten. Dat hakt er hier enorm in. Iedereen hoopt dat de coronacrisis snel voorbij is. Dat je weer zonder formulier naar de banketbakker kan wandelen en met je stokbroodje naar huis kan lopen en onderweg een gesprekje kan aanknopen. Hoewel het nu een pittige tijd is, ga ik er vanuit dat alles uiteindelijk weer goed komt."

Jacintha is positief ingesteld en geniet nu extra van kleine lichtpuntjes. "Deze week heb ik mijn klas voor het eerst digitaal les gegeven. Dat was best even wennen, maar het lukte. Dat geeft me voldoening. Die kinderen even zien en ze dingen te leren."

MEER LEZEN UIT HET BUITENLAND?
Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland.
Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen.
Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana.
Hier lees je het verhaal van Patricia die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden.
Hier lees je het verhaal van Tjaling uit Utrecht die Nieuw-Zeelanders moed in zingt.
Hier lees je het verhaal van de Amersfoortse Liselotte in Tsjechië, die mondkapjes maakt.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -