Werving bij ziekenhuizen voor verplegers draait op volle toeren: 'Het kan nu nog'

© YouTube St. Antonius Ziekenhuis
PROVINCIE UTRECHT - Bij de Utrechtse ziekenhuizen hebben honderden oud-werknemers, vrijwilligers en stagiairs zich gemeld in de strijd tegen het coronavirus. Deze extra handen aan het bed zijn hard nodig, omdat het aantal plekken op de intensive care steeds verder wordt uitgebreid en de druk op verzorging steeds verder wordt opgevoerd. Vooral verpleegkundigen zijn hard nodig op dit moment.
Maar onder de aanmeldingen zitten ook verloskundigen of kinderartsen. Zij kunnen hun oude werk oppakken om de druk op andere afdelingen te verlagen. Soms gebeurt dat met een speciale wervingscampagne vanuit het ziekenhuis maar veel mensen komen ook uit eigen initiatief.

VAN BARISTA NAAR VERPLEGER

Bij Marissa Meulstee begon het de afgelopen weken "te kriebelen". Drie jaar geleden stopte ze als verpleegkundige bij het UMC Utrecht om een eigen koffietentje te beginnen in Harderwijk. Een eenmalige kans om totaal iets anders te doen met haar leven. Maar toen ze haar onderneming door de kabinetsmaatregelen tijdelijk moest sluiten kreeg ze het idee om haar oude teamleider op te bellen.
"Dat je dit mag meemaken is heftig, maar het is waar je als verpleegkunde voor leeft", zegt Meulstee enthousiast. "Ik had wel een lichtelijke identiteitscrisis: ben ik nu barista of een verpleegkundige? Maar eenmaal daar voelde het als een hele vertrouwde omgeving om rond te lopen. Alsof ik een week geleden ben weg gegaan."
Doordat ze haar horecazaakje tijdelijk moest sluiten heeft ze voorlopig ook geen inkomen meer. Met het invallen bij het UMC ontstaat er voor zowel de zorg als haar onderneming een win-winsituatie. "Voor mij is het niet meer dan normaal. Ik doe wat ik kan, en ik heb het geluk dat ik er financieel op terug kan vallen."
Dat je dit mag meemaken is heftig, maar het is waar je als verpleegkunde voor leeft
Marissa Meulstee, oud-verpleegkundige

WERVING

En zo hopen ziekenhuizen meer mensen aan te kunnen trekken. Op de personeelsafdelingen worden tijdelijke contracten gemaakt, vinden telefonische sollicitaties plaats en worden geïnteresseerden gecheckt op de juiste papieren, bevoegdheden en diploma's . Daarvoor wordt gebruik gemaakt van interne netwerken maar ook worden er speciale wervingscampagnes op poten gezet.
"Je merkt zeker dat er heel veel aanbod binnenkomt van iemand die iets zou willen doen", zegt recruiter Astrid Buis van het Meander Medisch Centrum. Ze was verheugd dat veel mensen uit eigen initiatief bij het Amersfoortse ziekenhuis aanklopten. "Het is heel divers: het zijn mensen die net zijn begonnen met een andere baan of net-gepensioneerden."

ALLE HENS AAN DEK

Na een check volgt een korte training van een aantal dagen om bekend te worden met het ziekenhuis. Daarna moeten de nieuwe krachten zo snel mogelijk op afdelingen kunnen ondersteunen. "Dat kan nu nog", benadrukt Buis, want de druk op ziekenhuizen wordt iedere dag steeds meer opgevoerd. "Het zou kunnen dat het binnenkort alle hens aan dek is. Mochten we op dat punt komen dan moeten we deze voorbereiding opnieuw bekijken."
Het zijn mensen die net zijn begonnen met een andere baan of net-gepensioneerden
Astrid Buis, recruiter Meander Medisch Centrum
Ook bij het UMC is een soortgelijke procedure opgestart. Honderden mensen met een medische achtergrond hebben een formulier ingevuld. Het merendeel is niet meteen nodig, maar kan eventueel ingezet worden als er intern geschoven gaat worden met personeel. Een behoorlijke puzzel waar iedere dag in een speciaal capaciteitsoverleg naar wordt gekeken.

VERTROUWEN

Oud-gediende Marissa Meulstee heeft er inmiddels al drie diensten op zitten. Ze springt bij op de medium care, een voorstadium van de intensive care. "Ik heb mensen verzorgd die nog niet als besmet waren vastgesteld, maar hooguit verdachte omstandigheden hadden. Het is de normale zorg die je altijd al deed", aldus de verpleger die het omschrijft als een vertrouwde omgeving.
Ze weet ook dat die omgeving met de stijgende behoefte aan IC-bedden snel kan gaan veranderen. "Als ik er echt over nadenk word ik er onrustig van", geeft ze toe. "Dan komt het heel erg dichtij. Maar ik heb het vertrouwen in een fantastisch goed ziekenhuis en ik ben blij dat ik iets kan doen om de druk weg te nemen:"
HOEVEEL EXTRA PERSONEEL HEEFT ZICH GEMELD?
Het UMC Utrecht meldt dat er 2.600 mensen met een medische achtergond een wervingsformulier hebben ingevuld. Het merendeel daarvan is (nog) niet nodig omdat de vraag vooral naar verpleegkundigen gaat. Daarvan zijn inmiddels zo'n 15 herintreders klaar om aan de slag te gaan, waaronde Marissa Meulstee.
Het Meander Medisch Centrum heeft inmiddels 125 aanmeldingen gehad. 30 daarvan kunnen daarvan ondersteunen op een corona-afdeling, voornamelijk als verpleegkundige.
Bij het St. Antonius zijn er 500 mensen met een medische achtergond die hebben aangeboden om te helpen. Het ziekenhuis is druk bezig iedere reactie te beantwoorden. 15 van deze aanmeldingen zijn inmiddels in dienst als verpleegkundige, maar er zitten ook co-assistenten bij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.