RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht maakt parkeren voor zorgverleners niet gratis

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat zorgverleners niet collectief ontheffen van het betalen van parkeergeld in Utrecht. En ook mantelzorgers zullen de parkeermeter moeten blijven vullen. Diverse partijen in de gemeenteraad riepen op tot versoepeling. Maar de burgemeester gaf niet toe.

Met name DENK pleitte voor een ruimhartige manier om zorgverleners tegemoet te komen. De reden daarvoor is dat reizen in het OV lastig is omdat er minder bussen rijden. Ook zijn de risico's op besmetting in de bus groter dan tijdens een autorit. Daarnaast worden er meer huisbezoeken afgelegd omdat de ouderen en zwakkeren niet meer de straat op gaan.

De VVD wilde nog een stap verder gaan. De liberalen willen ook dat mantelzorgers niet meer hoeven te betalen voor het parkeren in de stad. DENK vroeg het college niet meer te handhaven op parkeergelden, wat wil zeggen dat er geen bekeuringen zouden worden uitgedeeld als iemand niet betaalt.

SPOEDDEBAT
De vragen werden behandeld tijdens een spoeddebat van de Utrechtse gemeenteraad. Die had de vorm van een commissievergadering, wat wil zeggen dat niet de hele raad deelnam aan de vergadering, slechts de fractievoorzitters. Het debat werd niet in de raadszaal maar via een vergader-app gevoerd.

Burgemeester Jan van Zanen gaf aan dat er binnen de huidige regels al mogelijkheden zijn voor zorgverleners om een ontheffing aan te vragen. Daar is de laatste weken meermaals gebruik van gemaakt, zo onthulde hij. Maar een algemeen pardon zit er niet in. En ook het stoppen met parkeerboetes zit er volgens Van Zanen niet in.

Tijdens de vergadering kreeg de burgemeester een spervuur aan vragen te verwerken. Die gingen over het al dan niet inzetten van drones om het samenscholingsverbod te handhaven (De PvdD is tegen), over eeuwigdurende grafrust voor moslims (DENK is voor) en over betere communicatie voor mensen zonder internet (SP is bezorgd).

PAS OP DE PLAATS
Maar er was ook een tegengeluid. Dat kwam met name van GroenLinks en het CDA. Sander van Waveren (CDA) vindt dat de raad terughoudend moet zijn met politieke debatten tijdens een crisis. Het spreken over parkeervergunningen noemde hij 'politieke stokpaardjes', hij vindt een dergelijk debat nu niet gepast.

Heleen de Boer van GroenLinks sprak haar vertrouwen uit in de burgemeester en het college. Zij vindt het niet het moment om ze te bekritiseren. De Boer: "GroenLinks heeft niet de behoefte om nu, midden in de crisis, bij te gaan sturen in de maatregelen die bedoeld zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan."

De PVV daarentegen wil wel meer inzicht en de vinger aan de pols houden bij het college. Deze crisis gaat geld kosten, zowel economische schade als de kosten van alle maatregelen die de gemeente moet nemen. Net als de VVD vroeg de PVV wat de plannen zijn van het college om inzicht te geven in de financiële consequenties.

Burgemeester Van Zanen hield zich op de vlakte en verwees naar een brief van vorige week, waarin stond dat het college nog nadenkt over een tijdsplan voor de begroting van volgend jaar.

DRANK-OVERLAST
Tenslotte meldde de burgemeester dat er ernstige overlast is geweest in een Cruijff Court, zonder te benoemen waar dat was. De overlast kwam niet van kinderen of jongeren maar van dronken mensen. Meer details gaf Van Zanen niet. Ook meldde hij dat het OV te maken heeft met 85 procent minder reizigers.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -