Utrecht doet mee aan Holland Art Cities

UTRECHT - Tien musea in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht slaan de komende twee jaar de handen ineen. Onder de noemer Holland Art Cities presenteren ze in 2009 en 2010 grote tentoonstellingen rond typisch Nederlandse thema's.
De musea werken samen met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en de toeristenorganisaties in de vier steden voor de (internationale) promotie. Een van de doelen is Nederlandse kunst en cultuur onder de aandacht te brengen in het buitenland. Volgens de organisatoren hebben Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht meer kunst per vierkante meter dan waar ook ter wereld. De vier
steden hopen met de themajaren ongeveer 200.000 buitenlandse bezoekers extra te trekken.
Naast de exposities worden in 2009 en 2010 de (her)openingen gevierd van Hermitage Amsterdam en het hoofdstedelijke Stedelijk Museum. Naast deze twee instellingen werken het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, het Mauritshuis, Museum Boijmans van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, Centraal Museum Utrecht en Museum Catharijneconvent mee aan de themajaren.
Holland Art Cities begint met het thema Internationale Invloeden, over hoe Nederlanders de wereld verkenden en buitenlanders in Nederland neerstreken. Rond dit thema zijn zeker elf tentoonstellingen te zien. Zo toont het Mauritshuis vanaf 25 februari hoe schilder Jacob van Ruisdael naar het Nederlands-Duitse grensgebied trok om inspiratie op te doen. Hermitage Amsterdam opent in juni de deuren met een expositie over het Russische hof tijdens de tsarentijd.
Vanaf september staat het thema 'jong' centraal met hedendaagse en moderne kunst en design, dat wordt getoond op minstens twaalf tentoonstellingen. Het Centraal Museum zoomt in op jonge ontwerpers die door Droog Design internationaal zijn doorgebroken. Het Gemeentemuseum Den Haag stelt de schilders Cézanne en Picasso centraal, terwijl de Kunsthal Rotterdam laat zien hoe kunst en cultuur bijdragen aan de verwerking en verzoening van internationale conflicten.
Vanaf september 2010 tot medio 2011 worden de Hollandse meesters in het zonnetje gezet. Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft voor het voorjaar van 2011 een grote tentoonstelling gepland met werken
van de Zuid-Afrikaans-Nederlandse kunstenares Marlene Dumas. Het Mauritshuis stelt vanaf november 2010 een topcollectie oude meesters tentoon uit een Amerikaanse privéverzameling.
:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.