RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gökmen T. niet in hoger beroep tegen levenslange gevangenisstraf voor tramaanslag Utrecht

UTRECHT - Gökmen T. heeft zich neergelegd bij de levenslange gevangenisstraf voor de tramaanslag in Utrecht. Zijn advocaat laat weten dat T. niet in hoger beroep gaat tegen de straf.

De straf werd twee weken geleden opgelegd door de rechtbank in Utrecht. Levenslang is de hoogst mogelijke straf die gegeven kan worden. Volgens de rechtbank pleegde T. de tramaanslag met een terroristisch motief en heeft hij met zijn actie een golf van ontzetting teweeg gebracht.

Levenslang was ook de strafeis van het Openbaar Ministerie, maar de advocaat van T. bepleitte tijdens de eerdere rechtszittingen dat 30 jaar gevangenisstraf, gecombineerd met een gedwongen tbs-behandeling, meer op zijn plaats zou zijn.

OPLUCHTING BIJ NABESTAANDEN
Onder slachtoffers en nabestaanden bestond de vrees dat T. de straf zou aanvechten. Dat zou opnieuw een slopend proces betekenen. De opluchting is dan ook groot dat er geen hoger beroep komt.

Ook de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur is "enorm opgelucht", laat zijn advocaat Sébas Diekstra weten. Volgens de advocaat kan het hoofdstuk nu eindelijk worden afgesloten. "Dat geeft de vader nu de rust om zich volledig te richten op het rouwproces."

TRAMAANSLAG
Gökmen T. opende op 18 maart vorig jaar in en bij een tram op het 24 Oktoberplein het vuur op medepassagiers en omstanders. Vier mensen kwamen om en er vielen meerdere gewonden. T. heeft de aanslag bekend. Hij heeft echter verder geen verklaring willen afleggen over zijn daad.

Dat is hem door de rechtbank kwalijk genomen. Ook zijn houding tijdens het proces kreeg kritiek. Volgens de rechter heeft T. tijdens de zittingen extra leed toegebracht aan de slachtoffers en nabestaanden door te provoceren, honen en beschimpen.

Deskundigen noemen T. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij is zwakbegaafd en heeft persoonlijkheidsstoornissen. Op zittingsdagen werd hij meerdere keren uit de rechtszaal verwijderd vanwege wangedrag. Zo bespuugde hij zijn raadsman, spuugde hij naar de rechters, lachte hij om aangrijpende verhalen van slachtoffers en schold hij het publiek uit.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -