RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dodental coronavirus stijgt met 148 naar 1487, ziekenhuisopnames stijgen met 502


PROVINCIE UTRECHT - Het aantal overledenen door het coronavirus in Nederland is toegenomen tot 1487. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 148 sterfgevallen doorgekregen. Dat is iets minder dan gisteren, toen er 166 doden werden gemeld.

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 502 ook lager dan donderdag, toen hierover 625 meldingen binnenkwamen. In totaal zijn nu 6286 patiŽnten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Hoeveel van hen weer zijn ontslagen, houdt het RIVM niet bij.

Het totaal aantal positief geteste patiŽnten komt uit op 15.723, dat zijn er 1026 meer dan gisteren. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

PROVINCIE
In de provincie Utrecht zijn 69 nieuwe COVID-19 patiŽnten gemeld. Een stijging van 8,1 procent ten opzichte van gisteren. In totaal gaat het in Utrecht nu om 1269 patiŽnten.

Het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS) geeft later op de middag een update over de situatie op de intensivecareafdelingen, waar de patiŽnten belanden die er slecht aan toe zijn. Daar lagen donderdag 1273 patiŽnten. Het aantal beschikbare bedden wordt in de komende dagen uitgebreid naar 2400.
Het RIVM krijgt de sterftecijfers van de GGD'en in het land. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. In de eerste plaats worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Daar komt bij dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken. CBS
Overigens meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend dat er de afgelopen week veel meer mensen zijn overleden dan normaal. Het CBS schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld.

De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het coronavirus. Ze signaleren een afwijking met de sterftecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in die week 713 sterfgevallen telde als gevolg van het coronavirus.

De onderzoekers hebben deze schatting gedaan op basis van het aantal overlijdensberichten dat tot nu toe is binnengekomen bij het bureau. In Noord-Brabant en Limburg zijn op basis van deze schatting 80 procent meer mensen overleden dan gemiddeld. De onderzoekers constateren ook een duidelijke toename in Utrecht, Gelderland en Overijssel.

Het verbaast CBS-socioloog Tanja Traag niet dat het sterftecijfer van het CBS afwijkt van het RIVM. "We weten dat niet iedereen die komt te overlijden door het coronavirus daar ook op is getest. Daar is op dit moment ook geen beleid voor."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -