RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Horeca in de knel: 'Ik moet het juist van het voorjaar hebben'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het zijn zware tijden voor kleine ondernemers. Horecazaken, winkels, tattooshops, ze hebben allemaal te maken met wegvallende omzet. En dat terwijl de kosten doorlopen. De komende dagen leest u op deze site portretten van mensen in de knel. Vandaag Lotte Dolderman van café De Refter in Utrecht.

Het is een gezellig bruin café, een beetje donker, en als je je best doet dan ruik je het verschraalde bier. Maar dan moet je wel echt je best doen, want al wekenlang komt er geen biertje uit de tap. Net als alle horeca moest Lotte Dolderman haar café op stel en sprong sluiten. Ze woont boven de zaak.

"Ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen. Jop is vier en Janne is acht jaar oud." Ze begon het café in roerige tijden, haar relatie liep op de klippen. Met veel inzet en passie bouwde de zaak op. Met een beetje eigen geld en een kleine lening hier en daar. Het gaat allemaal goed. Tot half maart.

MAAND RESPIJT
Lotte: "Ik moet het juist van het voorjaar hebben. Utrecht Oost is heel erg gezellig, maar in de zomer is iedereen wekenlang op vakantie." En dus keek ze uit naar het Eurovisie Songfestival en het EK-voetbal. Dat moest haar jaar goed maken. Maar niets van dat alles.

"Ik betaal 4.000 euro per maand huur aan de brouwerij. Dat is moeilijk op te brengen zonder omzet." De huisbaas heeft haar een maand respijt gegeven, maar dat betekent wel dat ze volgende maand 8.000 euro moet aftikken, de huur van twee maanden.

Lotte Dolderman: "We verkopen nu af en toe patat"


Ook kreeg Lotte 4.000 euro van de overheid. Een subsidie die wordt toegekend aan een groot aantal kleine ondernemers. Het is een belangrijk bedrag, maar het neemt lang niet alle zorgen weg. En daarom probeert de cafébazin op een andere manier omzet te generen.

"We verkopen af en toe patat, dan komen mensen uit de buurt met hun pannetje en die vullen we dan met lekkere frietjes. In het weekend maken we uitgebreidere maaltijden die afgehaald kunnen worden."

BLIJE KIJDEREN
En dan zijn daar nog Job en Janne, twee enthousiaste en blije kinderen. Maar die kunnen niet naar school, en dus heeft Lotte er een zorg bij. "Job ging net naar school, hij mist zijn juf heel erg." Dochter Janne maakt er het beste van, zij doet haar lessen thuis, zegt ze.

Lotte klaagt niet, ze is het eens met de maatregelen die de regering heeft afgekondigd. "Rutte doet het goed." Maar dit moet geen maanden duren, want dan ziet ze het somber in.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -