RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Coronaspugers laten zich nog niet afschrikken door snelrecht en zwaarder straffen

SOEST - Snelrechtzittingen en zwaarder straffen lijken sommige mensen nog altijd niet te weerhouden van spugen en hoesten naar politiemensen en winkelpersoneel en van het dreigen met besmetting met het coronavirus.

Vandaag werd door de politierechter in Utrecht opnieuw een man veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf en volgende week zijn er opnieuw snelrechtzittingen gepland tegen andere hoesters en spugers.

SCHREEUWER
De 43-jarige man die vandaag voor de rechter stond, werd afgelopen woensdag aangehouden in Soest. Twee agenten gingen naar een huis aan de Rubenslaan na voortdurende meldingen van geluidsoverlast. Door het raam zagen en hoorden zij een man schreeuwen. Omdat hij zich weigerde te zeggen wie hij was, besloten de agenten dat hij mee moest naar het bureau, maar daar verzette hij zich tegen.

Bij de politiewagen aangekomen draaide de herrieschopper zich om en hoestte hij een van de agenten van dichtbij langdurig in het gezicht. Onderweg naar het bureau bleef hij voortdurend hoesten, maar eenmaal in de cel stopte hij daar mee. Op het bureau bleek dat hij niet in Soest woont, maar uit Apeldoorn komt.

Het Openbaar Ministerie beschuldigde de hoester bedreiging van zware mishandeling en wederspannigheid. De officier van justitie eiste zes weken celstraf en het uitzitten van een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Ook zou hij de agent 500 euro schadevergoeding moeten betalen. De rechter was het met de officier eens en legde precies deze straf op.

VOORBIJGANGERS BESPUGEN
Woensdag zijn er weer twee snelrechtzittingen in de rechtbank in Utrecht die te maken hebben met de corona-epidemie. Een 40-jarige Utrechter is opgepakt, omdat hij op de Zambesidreef in Overvecht samen met anderen naar mensen zou hebben gespuugd. Deze voorbijgangers hadden gezegd dat ze te dicht bij elkaar stonden. Bij zijn aanhouding hoestte de man meermalen in het gezicht van een agent en zei besmet te zijn met corona.

De andere verdachte is een 34-jarige man uit Almere die dinsdag betrapt werd bij een winkeldiefstal in de Albert Heijn en hoestte in de richting van de winkelmedewerkers die hem vasthielden. Daarbij zei hij: 'Ik heb corona en nu hebben jullie het ook'.

SLIJM AFNEMEN
De politie mag binnenkort slijm gaan afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Nu kan een verdachte niet worden gedwongen een test op het coronavirus te ondergaan. Het kabinet heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat dat wel mogelijk moet maken.

Het voorstel moet nog wel langs de Raad van State, en de Tweede en Eerste Kamer, maar daar wordt haast achter gezet, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij hoopt dat de wet over enkele weken al in werking kan treden. Grapperhaus erkent dat het om een heel kleine groep mensen gaat 'maar we pakken ze. Lik op stuk'.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -