RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Coronamaatregelen Utrecht: Pad naar Amelisweerd dicht en Vueltavoorbereiding gaat door

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat vooralsnog door met de voorbereidingen voor de start van de Vuelta in de stad. Die moet plaatsvinden rond 14 augustus van dit jaar. Dat laat het college van B&W vandaag weten in een brief aan de gemeenteraad. In die brief staan alle maatregelen die de gemeente al dan niet neemt of genomen heeft in de huidige coronacrisis.

In de brief houdt de gemeente wel een slag om de arm, maar blijft optimistisch. "Op dit moment is er onvoldoende aanleiding voor de Spaanse La Vuelta organisatie om nu reeds een besluit te nemen." Eerder al liet de organisatie van de Vuelta weten nog steeds uit te gaan van een start in Utrecht. De gemeente schrijft in de brief dat alle technische voorbereidingen gewoon doorgaan.

JAAGPAD AFGESLOTEN
Het college roemt de grote meerderheid van de bevolking en ondernemers die zich netjes aan alle regels houden. "De afgelopen week is het algemene beeld in de stad rustig. Wel zijn op sommige plaatsen parken en speeltuinen redelijk druk."

Ook richting Amelisweerd is het druk, en daarom kondigt het college een afsluiting aan. Het Jaagpad langs de Kromme Rijn wordt vandaag afgesloten omdat afstand houden daar moeilijk zou zijn. Volgens betrouwbare bron zou die afsluiting vorige week al zijn voorgesteld door ambtenaren die belast zijn met de veiligheid, maar besloot de burgemeester anders. De gemeente ontkende vorige week dat er sprake zou zijn van een afsluiting.

NOODSTEUN
Het aantal hulpvragen van zelfstandige ondernemers neemt ondertussen gestaag toe. "Utrecht had als één van de eerste gemeenten het loket online en is sindsdien overstelpt met aanvragen van gedupeerde ondernemers." De teller staat deze week op 9.000 aanvragen.

Zelfstandige ondernemers, waaronder ZZP-ers doen een beroep op de gemeente voor steun in de kosten voor levensonderhoud. Daarnaast zijn er heel veel kleine oplossingen om ondernemers in problemen tegemoet te komen. Ook voor particulieren is de gemeente coulant, maar dat was de vorige week al duidelijk.

LAPTOPS
In de brief is ook goed nieuws te lezen. Nagenoeg alle kinderen kunnen thuis beschikken over een computer. In de brief worden die 'devices' genoemd. Sommige kinderen moeten hun device wel delen met broertjes of zusjes. Het gevolg is dat die kinderen zich niet de hele dag aan hun schoolwerk kunnen wijden. Het college spreekt zich niet uit of die kinderen daar erg veel bezwaar tegen hebben.

Het college vraagt in de brief extra aandacht voor reguliere vaccinaties voor kinderen. Veel kinderen komen niet opdagen voor de voorgeschreven prik. Het college gaat er van uit dat dat komt omdat die kinderen of de ouders ziek zijn, of niet naar buiten willen. Sommige vaccinaties voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 13-jarigen (HPV), worden uitgesteld tot na de zomervakantie. "Met uitstel van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar," meent het college.

Verder zijn niet alle kinderen meer in beeld bij hun school. Daarover staat in de brief: "Leerplichtambtenaren gaan op bezoek bij kinderen waar de school geen contact mee krijgt".

JA IK WIL
Wie wil trouwen in Utrecht kan alleen nog maar terecht voor een heel intieme plechtigheid. "We doen een beroep op de bruidsparen om de huwelijksvoltrekking tot een flitshuwelijk of eenvoudig huwelijk te beperken. Hierbij staan we maximaal 5 personen toe: het aankomend bruidspaar, 2 getuigen en de trouwambtenaar."

De gemeente schrijft dat er veel begrip is voor de maatregel, maar geeft ook aan dat als iemand wil afwijken van deze regel dat er dan gekeken wordt naar een maatwerkoplossing.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -