Utrecht in beroep tegen vonnis ja-ja-sticker

© geenreclameontvangen.nl
UTRECHT - De gemeente Utrecht probeert opnieuw om een ja-ja-sticker op de brievenbus te verplichten als bewoners huis-aan-huisbladen willen ontvangen. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde dat dit in strijd is met de persvrijheid. Utrecht vecht de uitspraak van het hof aan. De gemeente heeft een cassatieberoep ingesteld. Dat liet burgemeester Jan van Zanen de gemeenteraad vandaag weten.
In Utrecht mogen sinds januari ongeadresseerde reclame en het Stadsblad Utrecht alleen worden bezorgd als de ja-ja-sticker op de brievenbus is geplakt. Het Stadsblad spande hierom een rechtszaak aan. Ook stuurden huis-aan-huisbladen een brandbrief aan minister Arie Slob (Media) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij vrezen dat meer gemeenten het Utrechtse voorbeeld gaan volgen en dat dat "de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek" wordt. Volgens hun branchevereniging scheert Utrecht reclamefolders en huis-aan-huiskranten over één kam.
Vorig jaar juli stemde de gemeenteraad in met de invoering van een zogeheten opt-in systeem voor ongeadresseerd drukwerk in Utrecht. Reclamefolders en huis-aan-huiskranten mochten voortaan alleen worden bezorgd bij inwoners die expliciet hebben aangegeven ze te willen ontvangen. Dit met het oog op het milieu.
Utrecht verwacht dat de Hoge Raad pas over anderhalf jaar uitspraak doet. Ze probeert ondertussen een variant te bedenken waarbij de gratis kranten worden ontzien. In deze variant mogen zij weer worden bezorgd bij huishoudens zonder sticker. "Voor alle duidelijkheid: het systeem blijft dus wel van kracht voor ongeadresseerd reclamedrukwerk", aldus de gemeente.
De maatregel met de ja-ja-sticker geldt al in Amsterdam en Rotterdam. In Rotterdam krijgen mensen zonder sticker op de brievenbus nog wel het huis-aan-huisblad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.