Aantal coronapatiënten op de IC in Utrecht licht gestegen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronapatiënten dat in de provincie Utrecht op de IC ligt is gestegen naar 104. Gisteren, donderdag, was dat aantal nog 96.
Overzicht van het aantal coronapatiënten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen:
- UMC Utrecht: Niet duidelijk, gisteren 85 patiënten, nu 45 op de IC
- Diakonessenhuis: 58 patiënten, van wie 13 op de IC
- Meander MC: 49 patiënten, van wie 21 op de IC
- St. Antonius: 85 patiënten, van wie 25 op de IC
Hoeveel mensen er in totaal vanwege corona in de Utrechtse ziekenhuizen liggen is nu even niet te zeggen. Het UMC kon daarover vandaag geen definitieve cijfers geven. Gisteren waren dat er opgeteld over de vier ziekenhuizen 255. Zij lagen wel in een ziekenhuis, maar niet op de IC.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in de regio verschilt elke dag iets, maar de cijfers zijn de afgelopen dagen redelijk stabiel. In het Diakonessenhuis zijn er sinds gisteren vier bijgekomen en in het Meander waren dat er zeven. In het Antonius kwamen er de afgelopen 24 uur ook zeven patiënten bij.
Volgens de ziekenhuizen kunnen ze deze aantallen aan. Er zijn daarnaast voorbereidingen getroffen om meer patiënten op te kunnen vangen als dat nodig is.

EXTRA HANDEN

Bij de Utrechtse ziekenhuizen hebben zich ondertussen honderden oud-werknemers, vrijwilligers en stagiairs gemeld in de strijd tegen het coronavirus. Deze extra handen aan het bed zijn hard nodig, omdat het aantal plekken op de intensive care steeds verder wordt uitgebreid en de druk op verzorging steeds verder wordt opgevoerd.
Het UMC Utrecht meldt dat er 2.600 mensen met een medische achtergond een wervingsformulier hebben ingevuld. Het Meander Medisch Centrum heeft inmiddels 125 aanmeldingen gehad. Bij het St. Antonius zijn er 500 mensen met een medische achtergond die hebben aangeboden om te helpen.

LANDELIJK

In heel Nederland liggen er op dit moment 1324 mensen op de intensive care als gevolg van Covid-19, zo blijkt uit cijfers die verzameld zijn door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal zijn er 2100 bedden beschikbaar.
Onder de 1324 patiënten zijn er veertien die in Duitsland liggen. Dat zijn er vijf meer dan donderdag, aldus het LCPS.
Op zondag of maandag zouden er 2400 bedden beschikbaar moeten zijn. Die uitbreiding ligt volgens het LCPS "goed op schema".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.