RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Social distancing lijkt te werken, parken en natuurgebieden relatief leeg


PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houdt RTV Utrecht iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Hieronder vindt u het laatste nieuws.
In het kort
- 'Slechts' 36 coronapatiŽnten extra op de IC's
- Social distancing lijkt dus te werken
- In De Bilt en Amersfoort hielden mensen zich niet aan de coronaregels
- Verder is het relatief rustig in parken en natuurgebieden
21.46 uur   Kaarsjes voor coronaslachtoffers
In heel Nederland werd om 21.00 uur een kaarsje aangestoken voor mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Veel mensen delen hun foto op Twitter. Mensen werden gevraagd om een kaarsje in de tuin of op het balkon aan te steken, om zo de slachtoffers te herdenken. Vele websites en nieuwsorganisaties deden een oproep.

20.24 uur   Ook in Zeist is het rustig
De wijkmanager van Zeist-West is blij dat inwoners vandaag veelal binnen bleven. Het was rustig op straat, in speeltuinen en op wandelpaden.

19.42 uur   Mondkapje voor Herman Berkien
Het beeld van zanger Herman Berkien op het Ledig Erf in Utrecht draagt sindskort een mondkapje.

 Ook op het Ledig Erf was het vandaag relatief rustig. Ook op het Ledig Erf was het vandaag relatief rustig. | Foto: Facebook Raymond Spijker
18.37 uur   Staatsbosbeheer bedankt Nederlanders


17.08 uur   Zorgen om Vuelta
Oud-wielrenner Jan Janssen denkt dat de Ronde van Spanje, die in augustus start in Utrecht, mogelijk in het gedrang komt. De directie van het wielerevenement zegt dat het gewoon doorgaat, maar dat is volgens Janssen veel te optimistisch. "Ik denk dat Utrecht zich behoorlijk zorgen kan maken over het doorgaan van het evenement. Wat er nu gaande is, is niet over vier weken over."


16.47 uur   Nieuwe Utrechtse ziekenhuiscijfers
Iedere dag maken de vier grootste Utrechtse ziekenhuizen bekend hoe veel coronapatiŽnten ze hebben opgenomen en hoe veel daarvan op de IC liggen. Het gaat dan om het UMC, het Diakonessenhuis, het St. Antonius en het Meander Medisch Centrum.

Vergeleken met een etmaal geleden zijn er drie extra IC-patiŽnten bij gekomen. Het totaal aantal coronapatiŽnten dat is opgenomen in het ziekenhuis (dus ook de mensen die niet op de IC liggen) is toegenomen met zeventien. Een overzicht:
Overzicht van het aantal coronapatiŽnten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes het verschil met gisteren):
- UMC Utrecht: 91 patiŽnten (+6), van wie 44 op de IC (-1)
- Diakonessenhuis: 64 patiŽnten (+6), van wie 15 op de IC (+2)
- Meander MC: 48 patiŽnten (-1), van wie 21 op de IC (geen verschil)
- St. Antonius: 91 patiŽnten (+6), van wie 27 op de IC (+2)
16.28 uur   Nu 1360 coronapatiŽnten op IC
Het aantal Nederlanders dat op een IC-afdeling ligt met het coronavirus is gestegen tot 1360. Dat zijn er 36 meer dan vrijdag.

"We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de 'social distancing' lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.


16.05 uur   Bijna geen mensen in het Griftpark
In het Utrechtse Griftpark waren zaterdagmiddag amper mensen. Burgemeester Van Zanen zal tevreden zijn...

 Zonder corona was het Griftpark nu waarschijnlijk overvol geweest. Zonder corona was het Griftpark nu waarschijnlijk overvol geweest. | Foto: RTV Utrecht / Dick de Moor


15.58 uur   Supermarktmedewerker aangevallen
In Amersfoort heeft een klant een supermarktmedewerker aangevallen toen die hem wees op het coronabeleid. De medewerker werd bij de hals gegrepen en achterover gegooid tegen een rij winkelwagens. De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden.


15.40 uur   Boetes voor negeren gebiedsverbod
In De Bilt zijn zes mensen bekeurd omdat ze op parkeerterreinen van natuurgebieden waren. Die zijn afgesloten om te voorkomen dat grote groepen mensen dit weekend bij elkaar komen. Ook zijn dertig mensen gewaarschuwd omdat ze in groepen fietsten. "Laat helder zijn: we treden op", schrijft burgemeester Potters op Twitter. "Ook morgen."15.36 uur   Gebruik handcrŤmes
Het UMC geeft tips voor de verzorging van de huid van je handen. Koop handcrŤmes bij de drogisterij en trek handschoenen aan als je in de tuin werkt of kookt.

14.01 uur   Complimenten van de politie Driebergen


13.20 uur   Zorgen om pleeggezinnen in coronacrisistijd
De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) in Utrecht slaat alarm over de oplopende spanningen die door de coronacrisis in veel pleeggezinnen voorkomen. De komt onder meer omdat kinderen door de thuisquarantaine hun familieleden niet kunnen of mogen zien en ondersteunende zorg tijdelijk is stopgezet.

De NVP hield een enquÍte onder 400 pleeggezinnen. Een kwart van de respondenten beoordeelt de situatie thuis met het cijfer 5 of lager. "Zowel pleegouders als pleegkinderen staan onder grote druk", zegt Peter van der Loo, directeur van de NVP. "Dat komt vooral door het wegvallen van de structuur en de veiligheid die school normaal biedt. We maken ons daar zorgen over. In het ergste geval kan de relatie met de pleegouders zo beschadigd raken dat kinderen overgeplaatst moeten worden."


13.12 uur   61 nieuwe coronabesmettingen in provincie Utrecht
Sinds gisteren zijn er in de provincie Utrecht 61 nieuwe bevestigde coronabesmettingen in het ziekenhuis opgenomen. In totaal komt het aantal geregistreerde besmettingen in de ziekenhuizen in onze provincie daarmee op 1330.


12.48 uur   Dodental coronavirus stijgt met 164 naar 1651, ziekenhuisopnames gedaald
Het aantal overledenen door het coronavirus in Nederland is toegenomen tot 1651. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 164 sterfgevallen doorgekregen. Dat zijn er iets meer dan gisteren, toen er 148 doden werden gemeld.

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 336 lager dan gisteren, toen hierover 502 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 904 toe tot 16.627.

Het RIVM krijgt de sterftecijfers van de GGD'en in het land. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. In de eerste plaats worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Daar komt bij dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

Overigens meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren dat er de afgelopen week veel meer mensen zijn overleden dan normaal. Het CBS schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het coronavirus.12.08 uur   Oproep minister Koolmees: blijf abonnementen doorbetalen
"Blijf de huishoudelijke hulp, schilder en sportschool doorbetalen." Die oproep doet minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in het AD. "Wij zorgen als overheid dat jouw salaris wordt doorbetaald, dan hoop ik dat mensen de verantwoordelijkheid nemen om anderen te helpen deze lastige periode door te komen. Vergeet ook de middenstand niet. Of het restaurant om de hoek. Ik zie in mijn eigen woonplaats hoe de hele buurt momenteel langskomt voor afhaalmaaltijden, zodat er toch nog wat wordt verdiend."


11.33 uur   Tivoli vraagt aandacht voor vluchtelingen in Griekenland
Verschillende concertgebouwen in Nederland, waaronder TivoliVredenburg, zenden vanavond om 21.00 uur met licht en geluid het SOS-noodsignaal uit. Zij doen dat om de overheid te overtuigen vluchtelingen uit de Griekse eilanden te evacueren "en zo een medische en humanitaire ramp te voorkomen".

Het signaal is ook te zien op meer dan 380 digitale abri's,billboards en bushokjes door het hele land.


11.23 uur   Straatnieuws begint online krant en zoekt donateurs
Straatnieuws heeft het moeilijk. Daarom start de daklozenkrant Straatnieuws Online, een digitale versie van de krant. Ook lanceert Straatnieuws een doneeractie voor de verkopers. De komende tijd gaat Straatnieuws Utrecht aan de stad en omgeving vragen te helpen om verkopers op te sporen, met wie zij het contact hebben verloren. Op de vernieuwde site is daarvoor al een verkopersloket geopend.

"Het is verontrustend stil", zei hoofdredacteur Frank Dries van de daklozenkrant van de week al. "We zijn gedwongen om het distributiecentrum te sluiten omdat we werken met vrijwilligers en zij hebben een kwetsbare gezondheid. We zijn acuut onze omzet kwijt."


11.12 uur   Spandoek voor bewoners van zorgvilla Steinenburgh
Bewoners in verpleeghuizen en woon-zorgcentra mogen al even geen bezoek ontvangen. Dat geldt ook voor de bewoners van zorgvilla Steinenburgh in De Bilt. Kinderen en kleinkinderen hebben daar een spandoek opgehangen om de bewoners te laten weten dat er aan ze wordt gedacht.

 Het spandoek bij de zorgvilla. Het spandoek bij de zorgvilla. | Foto: RTV Utrecht / Roel Breet


10.40 uur   Boeken voor de voedselbank
Twee medewerkers van de bibliotheek in Kanaleneiland, die ook vrijwilligerswerk doen bij de voedselbank, merkten dat er bij gezinnen en ouderen grote behoefte is aan boeken. Zahra en Najima besloten daarom om afgeschreven boeken te doneren aan de voedselbank. Inmiddels hebben dertien moeders boeken opgehaald, schrijft de Bibliotheek Utrecht op Facebook.
09.44 uur   Zorgen om 'stille verslaafden'
De coronacrisis kan ook grote gevolgen hebben voor een verborgen groep Nederlanders: de stille verslaafden. Dat zegt Verslavingskunde Nederland, een organisatie die gevestigd is in Amersfoort. Het gaat dan om mensen die werk, een gezin en een sociaal leven hebben, maar achter de voordeur kampen met een verslaving. Door de spanning en over een tijdje misschien wel werkloosheid kunnen ze verder verstrikt raken in een wereld van drank, drugs, gokken of een andere verslaving.

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben een verslavingsprobleem, zegt Verslavingskunde Nederland. Bij ongeveer een kwart van hen gaat het om alcohol. Anderen roken tabak, blowen, snuiven, spuiten, gamen, gokken, ze slikken slaap- en kalmeringspillen of pijnstillers, of ze zijn verslaafd aan seks of internet. Velen zijn 'stille verslaafden', die naar de buitenwereld nog de schijn weten op te houden dat ze een normaal leven leiden. "Maar door de coronacrisis kunnen ze eerder op het punt komen dat ze vastlopen. Dat ze vaker naar de fles grijpen, dat de spanningen thuis flink oplopen."09.09 uur   UMC vraagt om donaties voor coronaonderzoek
Het UMC Utrecht wil onderzoek doen naar de vraag hoe het kan dat sommige patiŽnten die met corona besmet zijn geweest daar zware schade aan de longen aan overhouden. Arts-microbioloog Marc Bonten moet daarvoor met zijn team onderzoek doen naar het afweersysteem. Het UMC heeft geld nodig om dit onderzoek te doen en roept mensen op om te doneren of in actie te komen.
08.14 uur   Maak een 'digitale wandeling' over landgoed Sandwijck
Het is de grote vraag voor dit weekend: wordt het niet te druk op de stranden, in parken en natuurgebieden? Het wordt mooi weer en daarom klinkt vanuit onder meer Staatsbosbeheer de oproep: bezoek niet te massaal de bossen.

Utrechts Landschap heeft een manier gevonden om toch te genieten van het buitengebied, maar dan vanuit je eigen huiskamer: een digitale wandeling over landgoed Sandwijck. "Zet je geluid aan en geniet vanaf de bank."
08.09 uur   Nibud: een vijfde van de Nederlanders ervaart inkomstenterugval
Bijna twintig procent van de Nederlanders had in maart minder inkomsten als gevolg van de coronacrisis, blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Nog iets meer mensen (21 procent) verwacht ook deze maand een inkomstenterugval.

Met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers verwachten inkomensdalingen, tot maximaal 30 procent. Deze zogeheten 'kwetsbare werkenden' maken zich veel vaker zorgen dan mensen die in loondienst werken. "Jongeren en zelfstandigen zijn degenen die ook als het goed gaat, de grootste inkomensonzekerheid hebben. In tijden van crisis krijgen zij als eerste de hardste klappen", aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.05.45 uur   Barbecue en corona, hoe pak je dat aan?
Schijnt de zon? Hoppa, barbecue aan. Een tuinfeestje zit er misschien even niet in, maar delen met de buren mag altijd. In Baarn geven ze het goede voorbeeld.

BBQ en corona05.32 uur   Blijf thuis en kom niet naar de natuur
Meerdere gemeenten laten weten dit weekend parkeerplaatsen af te sluiten vanwege de verwachte weekenddrukte en om daarmee verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Natuurorganisaties roepen ondertussen ook op vooral thuis te blijven, ook al wordt het mooi weer. "Geniet van de zon, maar in de tuin of op je balkon", aldus Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Ook de gemeente Utrecht zegt dat we beter in eigen omgeving kunnen blijven.05.17 uur   Liveblog van gisteren lezen?
Benieuwd naar wat er gisteren allemaal is gebeurd? Klik hier voor het liveblog over de coronacrisis van vrijdag met updates van minuut tot minuut.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -