RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht kan bewoners Overvecht-Noord niet van gas af dwingen

UTRECHT - De gemeente Utrecht kan bewoners van Overvecht-Noord niet langer dwingen van het kookgas af te gaan. Door een motie in de Tweede Kamer mag de Crisis- en Herstelwet daarvoor niet gebruikt worden. Utrecht wilde die wet gebruiken om de wijk volledig gasvrij te maken. Dat moet nu gebeuren op basis van vrijwilligheid.

Zo'n 4400 woningen in Overvecht-Noord moeten van het gas af en als dit vóór 2024 gebeurt, dan hoeven sommige brosse leidingen in de buurt ook niet vervangen te worden. De gemeente hoopte de gaslevering volledig stop te zetten met een beroep op de Crisis- en Herstelwet, maar dat zit er sinds afgelopen woensdag niet meer in. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, waardoor die wet niet gebruikt kan worden.

PAS OP DE PLAATS
Burgemeester en wethouders spreken in een raadsbrief nu van "een pas op de plaats". Ze zijn nog wel in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken over welke mogelijkheden er nu nog zijn. De gemeente wil nog altijd graag alle 4400 woningen in de wijk van het gas af hebben, maar als dat niet lukt dreigt een strop van ongeveer 1,5 miljoen euro. Zoveel kost het volgens de gemeente om de ongeveer 6,3 kilometer aan oude gasleiding in de wijk te vervangen. Volgens de gemeente komen die kosten dan op rekening van netbeheerder Stedin.

Die kosten wil de gemeente zich nog altijd graag besparen en daarom komt Utrecht nu in ieder geval met een pilot waarmee wijkbewoners overgehaald moeten worden vrijwillig over te stappen op elektrisch koken. Nog voor de zomer moet er een voor bewoners aantrekkelijk aanbod liggen, waarbij ze zonder al te veel kosten kunnen overstappen.

PROEFTUIN
De gemeente Utrecht heeft Overvecht-Noord eind 2017 aangemeld als zogeheten proeftuin. Hiervoor krijgt de gemeente subsidie van het Rijk om de wijk volledig aardgasvrij te maken in 2030. Alle woningen, zowel huur als koop, moeten dan van het gas af zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -