Start werkzaamheden aan trambaan Nieuwegein gestart: 'Spannend of we het gaan halen'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - Reizigers kunnen de komende week geen gebruik maken van de tram tussen Nieuwegein-Centrum en Nieuwegein-Zuid. Bouwbedrijf BAM is op dat traject begonnen met de vervanging van de trambaan en de bovenleidingen. "Dat betekent dat mensen tijdelijk de bus in moeten, tot 10 april", zegt Ron van Dopperen van de provincie Utrecht.
Aanvankelijk zouden reizigers alleen dít weekend last hebben van de renovatie van de trambaan, maar door het coronavirus duurt het allemaal langer. Vanwege de 1,5 meter afstandregel kan er alleen in kleinere ploegen gewerkt worden. Van Dopperen: "We moeten de werkzaamheden spreiden, niet alleen in ruimte maar ook in tijd."

GEEN TRAMS TOT AUGUSTUS

De werkzaamheden in Nieuwegein zijn het begin van een grootschalige renovatie van het volledige tramtracé. Over twee weken is het traject bij IJsselstein aan de beurt. "Dit zijn nog voorbereidende werkzaamheden. Vanaf eind mei tot eind augustus beginnen we pas écht met het vernieuwen van de trambaan. Dat betekent dat gedurende die periode de tram helemaal niet rijdt. Alleen in Utrecht rijden we nog, maar vanaf juli ook daar: geen trams."
Werkzaamheden aan de trambaan in Nieuwegein
Werkzaamheden aan de trambaan in Nieuwegein © RTV Utrecht / Peter Knieriem

VEROUDERD MATERIAAL

De vervanging van de trambaan is hard nodig. Het materiaal is sterk verouderd. De trambaan en de trams zijn al dertig jaar oud. Dat leidde de afgelopen maanden tot uitval en vertraging. "Eén ding weten we zeker: als we een nieuwe trambaan hebben en nieuwe trams dan zal dat zeker goed zijn voor de betrouwbaarheid van het systeem."
Werkzaamheden aan de trambaan in Nieuwegein
Werkzaamheden aan de trambaan in Nieuwegein © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Werkzaamheden aan de trambaan in Nieuwegein
Werkzaamheden aan de trambaan in Nieuwegein © RTV Utrecht / Peter Knieriem

CORONA

Het is overigens nog maar de vraag of de 22 nieuwe trams die straks op het gerenoveerde spoor moeten gaan rijden er op tijd zijn. Ook hier gooit het coronavirus weer roet in het eten. De tramstellen komen uit een fabriek in Spanje komen en die is nu dicht. "We weten niet wanneer de fabriek weer open gaat. Het is voor ons dus heel spannend wat dat betekent voor de levering en de planning."
Die planning komt nu in gevaar, want op de 21 augustus moet het 9 kilometer lange tramtraject vernieuwd zijn en de trams moeten voor die tijd ook getest worden. "We zitten nu te puzzelen wat de alternatieven zijn als er minder nieuwe trams worden geleverd. Het kan gevolgen hebben voor de dienstregeling. Het liefst willen we zo snel mogelijk van de oude trams af, dat is wel duidelijk."
Het stuk trambaan dat op de schop gaat.
Het stuk trambaan dat op de schop gaat. © Provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.