RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jan Janssen: "Utrecht moet zich zorgen maken om Vuelta"


UTRECHT - Het coronavirus houdt ook huis in de wielerwereld. Dagelijks worden er weer nieuwe wedstrijden doorgestreept op de wielerkalender. In Nederland wedstrijden als de Amstel Gold Race en de Veenendaal-Veenendaal Classic. Zelfs de Tour de France, de grootste meerdaagse wedstrijd ter wereld, balanceert inmiddels op het randje.

Rick van Manen ingesprek met Jan Janssen: "Utrecht moet zich grote zorgen maken om de Vuelta"


Niet geheel toevallig dat de organisatie van de Vuelta vrijdag met een teken van leven kwam. De Ronde van Spanje gaat vooralsnog gewoon door met een wedstrijd over drie weken en de start op 14 augustus in Utrecht. Oud-Vuelta winnaar Jan Janssen weet wel beter. Hij zet grote vraagtekens bij het doorgaan van de koers. "Ik denk dat Utrecht zich behoorlijk zorgen kan maken over het doorgaan van het evenement. Wat er nu gaande is is niet over vier weken over", zegt de inmiddels 79-jarige Janssen tegen RTV Utrecht, "Dit gaat nog maanden duren. Dus dan komt ook de Vuelta met zijn vingers tussen de deur."

De Vuelta komt ook met zijn vingers tussen de deur"
Jan Janssen

Janssen speelde als ambassadeur van het wielrennen een grote rol in het naar Utrecht halen van de start van de Tour de France in 2015. Ook bij het binnenhalen van de Vuelta, waarmee Utrecht als eerste stad ter wereld de 'grand slam' (Giro, Tour de France en Vuelta) wil voltooien, speelde de wielerlegende een grote rol. "Door het coronavirus is alles anders", vertelt de veteraan, die zelf zo min mogelijk nog zijn huis uitkomt. "Ik maak me nog de grootste zorgen om het coronavirus zelf, maar ik zie de Vuelta nog niet een-twee-drie vertrekken in Utrecht."

 De twee winnaars: Jan Janssen samen met Joop Zoetemelk in Utrecht tijdens de Tour de France De twee winnaars: Jan Janssen samen met Joop Zoetemelk in Utrecht tijdens de Tour de France | Foto: ANP

ONGEGROND OPTIMISME
De mededeling van vrijdag door Vuelta-directeur Javier Guillén, dat alles gewoon doorgaat, volgde op uitspraken van de organisatie van de Ronde van Italië, dat de Spaanse ronde in de knel zal komen te zitten door onder meer het mogelijke uitstel van de Tour de France. Janssen vindt Guillén veel te optimistisch. "Hij kan zeggen wat hij wil - en Ik ben zelf ook een optimist - maar ik zie het niet zo ver komen. Ik hoop dat het over is in augustus, maar ik heb er een hard hoofd in. De (corona)crisis mag tegen die tijd hier misschien wel over zijn, maar in andere delen van de wereld niet. En dan komen er mensen uit de hele wereld naar Utrecht die het virus weer mee kunnen nemen. Daar heb ik schrik voor."

Ik zou de hele wielerkalender een jaar doorschuiven"
Jan Janssen

PLAN TRENTIN
De Italiaanse wielrenner Matteo Trentin, die etappes in alle drie de grote rondes won, stelt voor om in het najaar de drie grote rondes te bundelen tot één grote rittenkoers. "We kunnen vertrekken in Rome en dan via Madrid naar Parijs rijden. Zo kunnen we ons verenigen en starten de beste renners aan deze wedstrijd", aldus Trentin onlangs op Twitter. "Dat zijn allemaal lapmiddelen. Iedereen zijn idee hoor, maar laten we dit jaar gewoon helemaal niets doen", stelt Janssen voor, "Geen Giro, geen Tour en ook geen Vuelta. Daar is toch niks mis mee een jaar geen Tour de France?" Het is in het verleden eerder voorgekomen dat het wielrennen compleet stil lag. Daarvoor moeten we wel helemaal terug naar de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. "Het is leuk dat er nu allemaal alternatieve ideeën opborrelen bij mensen. Maar vanuit de ASO (organisatie van de Tour de France en Vuelta a Espana) blijft het stil. Radiostilte."

IN 2021 STARTEN IN UTRECHT
Voor 2021 is de start van de Vuelta toegewezen aan Burgos. Janssen stelt voor om alles een jaar door te schuiven. "Dus in 2021 alsnog starten in Utrecht het jaar erop in Burgos."

ORGANISATIE UTRECHT
Ondertussen houdt de Utrechtse organisatie zich vast aan de uitspraken van Guillén en werkt het verder toe naar de start op 14 augustus. Dat wil niet zeggen dat Utrecht geen rekening houdt met andere scenario's, liet projectleider Martijn van Hulsteijn van de Vuelta in Utrecht weten. "We hebben de actualiteit in ons achterhoofd, maar we houden ons vast aan de woorden van de rondedirecteur. De scenario's die de media schetsen zijn speculaties."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -