RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Op sommige plaatsen nog 'veel te druk', instroom op IC's vlakt af, compensatie voor zorgaanbieders


PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houdt RTV Utrecht iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Hieronder vindt u het laatste nieuws.
- RIVM meldt minder doden en minder ziekenopnames, dalende lijn zichtbaar
- Instroom op IC's neemt landelijk af
- 23 minder ziekenhuisopnames in provincie Utrecht, wel twee patiŽnten erbij op de intensive cares
- In de provincie Utrecht is het aantal geregistreerde besmettingen met 94 toegenomen naar 1424
- Rustig in natuur, maar op verschillende locaties toch weer groepsvorming of drukte
- Zorgaanbieders financieel gecompenseerd door zorgverzekeraars

22.53 uur   Gute Nacht, Freunde


We stoppen ermee. Morgen vanaf 05.30 uur vind je weer een vers liveblog op je app of de site. Goedenavond, welterusten.

22.15 uur   'Zeker elf echtparen samen overleden aan corona'


De corona-epidemie slaat grote gaten in families omdat er geregeld niet ťťn, maar meerdere familieleden vrijwel tegelijk overlijden. Dat gold de afgelopen weken al voor zeker elf oudere echtparen, zo blijkt uit een inventarisatie van het AD uit mediapublicaties en rouwadvertenties. Het echte aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet van ieder overleden echtpaar vast staat of corona de doodsoorzaak is. Ook komen niet alle sterfgevallen in de media. Daarnaast zijn er ook meerdere gevallen bekend van (oudere) broers en zussen die beiden overlijden aan het virus.


21.51 uur   Ruttebedankt.nl


Niels Bakker, inwoner van de provincie Utrecht, is de site ruttebedankt.nl gestart. Niet cynisch bedoeld, maar als blijk van waardering voor het optreden van de premier tijdens de coronacrisis. Inmiddels zijn er bijna 900 bedankjes binnen.

20.39 uur   Op sommige plaatsen nog 'veel te druk'


Hoewel het in de natuurgebieden rustig was dit weekend, krijgt RTV Utrecht ook behoorlijk wat meldingen binnen dat er her en der toch sprake was van groepsvorming of drukte. Zo moest de skatebaan in het Utrechtse Griftpark worden afgesloten en was het volgens verschillende mensen druk bij de Kanaalstraat en het Moskeeplein in de wijk Lombok.


 Drukte in Lombok... Drukte in Lombok... | Foto: Facebook

Ook wordt er geklaagd over groepen motorrijders, wandelaars en wielrenners, onder meer in Tienhoven. En in Nieuwegein ontstond een file van fietsers...


Op onderstaand filmpje zie je een flinke groep motorrrijders, ook weer in Lombok.


Iemand anders laat ons weten: "Kom eens naar de werven en je schrikt je letterlijk dood. Een regelrechte camping. En geen handhaving."

Ook komen er meldingen over drukte in Amersfoort, waar behoorlijk wat winkels open waren en volgens een getuige een flinke rij stond bij een ijssalon, waardoor 1,5 meter afstand houden moeilijk werd voor passanten.


20.15 uur   Muzikale onstpanning voor dementerenden in Maarn


Vandaag hebben de bewoners van de Lindelaan in Maarn zich ingezet om de demente ouderen van de Lindelaer wat muzikale ontspanning te bieden. Op 1,5 meter afstand van elkaar kwamen de ze al zingend en musicerend bij elkaar.
20.21 uur   Een update over de Kamerikse motorneven20.07 uur   Drukte in sommige winkelgebieden


Het was dit weekend rustig in de nati

19.43 uur   Paas- en meivaantie massaal geannuleerd


Nederlanders luisteren massaal naar de oproep van Mark Rutte om thuis te blijven in het paasweekend en de meivakantie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Driekwart van de mensen (76 procent) die met Pasen een vakantie hadden gepland, heeft deze geannuleerd. De meivakantie gaat voor twee derde (66 procent) niet door.

Ruim 29.000 leden van het opiniepanel van het nieuwsprogramma deden mee aan het onderzoek. Bijna de helft (48 procent) van de mensen die niet meer op vakantie gaan, krijgt het hele bedrag in geld of als waardebon terug.


19.41 uur   Zorgaanbieders financieel gecompenseerd door zorgverzekeraars


Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland in Zeist. De overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars zegt dat op die manier zorgaanbieders gecompenseerd worden voor een lagere omzet.


De regeling geldt voor eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch-specialistische zorg. De financiŽle steunmaatregelen gelden zowel voor gecontracteerde als ongecontracteerde zorgaanbieders.

De regeling is voor dezelfde periode als de rijksregelingen en treedt op 1 mei in werking, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. Zorgaanbieders die nu al in acute financiŽle problemen dreigen te komen, kunnen een vooruitbetaling aanvragen.

19.15 uur   Complimentje van de minister

18.02 uur   Nieuwe Utrechtse ziekenhuiscijfers


Iedere dag maken de vier grootste Utrechtse ziekenhuizen bekend hoe veel coronapatiŽnten ze hebben opgenomen en hoe veel daarvan op de IC liggen. Het gaat dan om het UMC, het Diakonessenhuis, het St. Antonius en het Meander Medisch Centrum.

Vergeleken met 24 uur geleden zijn er twee extra IC-patiŽnten bijgekomen. Het totaal aantal coronapatiŽnten dat is opgenomen in het ziekenhuis (dus ook de mensen die niet op de IC liggen) is afgenomen met 23. Een overzicht:

- UMC Utrecht: 81 patiŽnten (-10), van wie 42 op de IC (-2)
- Diakonessenhuis: 58 patiŽnten (-6), van wie 16 op de IC (+1)
- Meander MC: 45 patiŽnten (-3), van wie 20 op de IC (-1)
- St. Antonius: 87 patiŽnten (-4), van wie 31 op de IC (+4)

16.52 uur   Fietsfile door inzet traumaheli voor coronapatiŽnt


Vanwege de inzet van een traumahelikopter voor een coronapatiŽnt van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegen werd een naastgelegen fietspad ruim een uur afgezet.


In plaats van omfietsen bleven de meeste passanten staan kijken. Dat maakte uiteindelijk dat er een flinke groep ontstond.

 Drukte bij het St. Antonius. Drukte bij het St. Antonius. | Foto: Koen Laureij

16.39 uur   Recreanten mijden Soester Duinen


'I've been through the desert on a horse with no name...'


16.27 uur   CoronapatiŽnt met speciale helikopter naar Duitsland


De speciale traumahelikopter Lifeliner5 vervoerde vanmiddag een coronapatiŽnt van het ziekenhuis in Nieuwegein naar een IC-locatie in Duitsland. De bemanning droeg beschermende kleding.

 Heli bij het St. Antonius. Heli bij het St. Antonius. | Foto: Koen Laureij16.17 uur   'Groei opnames IC-patiŽnten vlakt af'


In de afgelopen 24 uur zijn er 25 coronapatiŽnten op de intensive care bij gekomen. Het totaal komt daarmee op 1385. Gisteren kwamen er 36 patiŽnten bij.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet dat het aantal mensen op de intensive care ongeveer gelijk blijft. "Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiŽnten herstellen en de ic verlaten."

16.09 uur   Competitie wel of niet uitspelen? Mening voetbalsupporters gepeild


Het Supporterscollectief Nederland houdt een enquÍte onder voetbalfans om hun mening te peilen over de voortgang van de eredivisie en eerste divisie. Het betaalde voetbal in Nederland ligt als gevolg van de coronacrisis stil. In de eredivisie wil een aantal clubs dat het seizoen per direct wordt beŽindigd.

Het Supporterscollectief, waarbij supportersverenigingen en -groepen van vrijwel alle Nederlandse profclubs zijn aangesloten, heeft al een onderzoek gehouden onder de eigen leden. De overkoepelende organisatie zette de vragenlijst zondag online, zodat alle voetbalsupporters hun mening kunnen geven. De resultaten van de enquÍte worden meegenomen in het overleg van dinsdag met de KNVB, alle clubs en overige betrokken partijen, zoals FOX Sports en spelersvakbond VVCS.


15.39 uur   Weinig problemen in natuurgebieden ondanks het lekkere weer


Zondag zijn er weinig problemen met drukte in natuurgebieden, ondanks het mooie weer. Dat zeggen woordvoerders van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. In Dordrecht en Vaals was het wel te druk. Daar zijn wegen naar natuurgebieden, zoals het Drielandenpunt, afgesloten.

In de natuurgebieden rond steden was het wel drukker, maar dat heeft nog niet tot grote problemen geleid. "Wij zien wel dat er minder mensen met de auto gaan, dus mensen blijven vooral in de eigen regio." Het gaat volgens de woordvoerder van Natuurmonumenten om gebieden rond steden door het hele land.

Volgens Staatsbosbeheer is het logisch dat het rond de steden drukker is. "Daar wonen meer mensen, dus als je dan in je eigen regio een ommetje maakt, kan het druk worden." Dat leidt ook in de gebieden van Staatsbosbeheer tot weinig problemen. "Er is sprake van de normale zondagsdrukte, maar nergens zijn grote problemen."

15.30 uur   94 nieuwe besmettingen bekend in provincie Utrecht


In de provincie Utrecht zijn er 94 nieuwe besmettingen gemeld in de afgelopen 24 uur. Gisteren werden werden er 61 gemeld. In totaal zijn er nu 1424 geregistreerde coronapatiŽnten in de provincie Utrecht.

14.29 uur   Opnieuw minder ziekenhuisopnamen


Opnieuw zijn er minder patiŽnten in het ziekenhuis opgenomen met het coronavirus. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 253 meldingen over ziekenhuisopnamen binnen gekregen, het laagste aantal sinds twee weken. Het zijn er ook een stuk minder dan gisteren, toen er 336 ziekenhuisopnames werden gemeld. Vrijdag kwamen er nog 502 meldingen binnen. Er is dus een dalende lijn te zien. Bekijk hieronder het aantal ziekenhuisopnames per gemeente in de provincie Utrecht.

Het totaal aantal geregistreerde doden in Nederland als gevolg van het coronavirus is gestegen naar 1766. Het RIVM laat weten dat in de afgelopen 24 uur in totaal 115 nieuwe sterfgevallen gemeld zijn. Het zijn er wel veel minder dan gisteren toen er 164 werden gemeld. Het aantal positieve testen in Nederland nam met 1224 toe tot 17.851.

12.33 uur   Voorzitter VNO-NCW: na meivakantie moeten we weer aan de gang


Ondernemers in Nederland moeten er rekening mee houden dat ze tot en met de meivakantie nog te maken hebben met de huidige maatregelen rond het nieuwe coronavirus. "Je moet eerlijkheid betrachten en zeggen dat we dan weer rustig aan de gang gaan. Dan gaan we gas bijgeven", zei Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

12.28 uur   Burgemeesters en politie roepen op tot binnenblijven ondanks 20 graden


Het is weekend, het is zonnig en ook nog eens aangenaam warm; normaal gesproken een ideale dag om eropuit te gaan. Maar op social media wordt massaal gevraagd om vooral thuis te blijven. Hier lees je het hele artikel.

12.24 uur   Gemeente Houten is benieuwd wat je doet op deze zonnige zondag


Ze vragen om foto's te delen, maar leuke tips mag ook!


12.15 uur   Nieuwe video van politievlogger Jan-Willem


Jan-Willem heeft een nieuwe vlog online gezet en daarin krijg je een kijkje achter de schermen in Utrecht. In deze video zie je ook hoe hij met de corona-maatregelen omgaat.


10.56 uur   Muziekvereniging Caecilia in Schalkwijk komt met corona-solisten-concours


Ook bij muziekvereniging Caecilia in Schalkwijk is de crisis te voelen. Maar ze gaan er wel inventief mee om. Voorzitter Marjolein Kool bedacht zelfs een corona concours. Op Radio M Utrecht vertelde ze vanochtend wat het nou precies is.

Corona concours in Schalkwijk


Aanmelden kan tot en met 10 april.

09.29 uur   Burgemeester Van Zanen roept op: blijf thuis!


Vrijdag deed hij de oproep al en nu nog eens:

Van Zanen hoopt dat iedereen thuisblijft.


09.23 uur   Waarschuwing van wijkagent Elmar: 'klim niet over de hekken'


Om precies te zijn bij de skatebaan in het Utrechtse Griftpark. Gisteren was het daar nogal druk en daarom is de baan vandaag gesloten. Gisteravond werden de hekken geplaatst.


09.01 uur   Twee inwoners Vijfheerenlanden overleden


Burgemeester Sjors FrŲhlich heeft een trieste mededeling:


08.59 uur   Politie Bunschoten hoopt op een rustige zonnige zondag


Na een rustige zaterdag hoopt de politie in Bunschoten dat het ook vandaag zo blijft.


08.45 uur   Nieuwegeiner overleden op Cruiseschip de Zaandam


De 72-jarige Albert uit Nieuwegein was samen met zijn jongste broer een rondreis aan het maken toen hij waarschijnlijk corona kreeg. Hij overleed ruim een week geleden aan boord en ligt sindsdien in een gekoelde kist.

Het schip mocht uiteindelijk aanmeren in Amerika en volgens tv-programma Hart van Nederland dreigt hij nu daar zonder toestemming van zijn familie gecremeerd te worden.

Volgens zijn vrouw Wieneke hebben de Amerikanen zoiets van "hij komt het land niet uit, we cremeren hem wel hier en dan krijgt u een pakketje met as thuis."

07.37 uur   Hoe gaat de zonnige zondag verlopen?


Het dringende advies om zaterdag ondanks het mooie lenteweer thuis te blijven werd op de meeste plekken goed opgevolgd. Maar ook voor vandaag geldt het advies dat mensen vooral thuis moeten blijven.

In natuurgebieden, stranden, de treinen en op straat was het zaterdag erg rustig. Op plekken waar het drukker was, hielden mensen meestal voldoende afstand. Volgens Staatsbosbeheer was het op de meeste plekken 'relatief rustig. De organisatie hoopt dat mensen er ook zondag vanaf zien om naar de gebieden toe te gaan.

Ook Justitieminister Ferd Grapperhaus toonde zich redelijk positief over de manier waarop velen zich aan de coronamaatregelen hielden.

06.34 uur   Liveblog van gisteren lezen?


Benieuwd naar wat er gisteren allemaal is gebeurd? Klik hier voor het liveblog over de coronacrisis van zaterdag met updates van minuut tot minuut.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -