Op sommige plaatsen nog 'veel te druk', instroom op IC's vlakt af, compensatie voor zorgaanbieders

PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houdt RTV Utrecht iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Hieronder vindt u het laatste nieuws.
- RIVM meldt minder doden en minder ziekenopnames, dalende lijn zichtbaar
- Instroom op IC's neemt landelijk af
- 23 minder ziekenhuisopnames in provincie Utrecht, wel twee patiënten erbij op de intensive cares
- In de provincie Utrecht is het aantal geregistreerde besmettingen met 94 toegenomen naar 1424
- Rustig in natuur, maar op verschillende locaties toch weer groepsvorming of drukte
- Zorgaanbieders financieel gecompenseerd door zorgverzekeraars

22.53 uur Gute Nacht, Freunde

We stoppen ermee. Morgen vanaf 05.30 uur vind je weer een vers liveblog op je app of de site. Goedenavond, welterusten.

22.15 uur 'Zeker elf echtparen samen overleden aan corona'

De corona-epidemie slaat grote gaten in families omdat er geregeld niet één, maar meerdere familieleden vrijwel tegelijk overlijden. Dat gold de afgelopen weken al voor zeker elf oudere echtparen, zo blijkt uit een inventarisatie van het AD uit mediapublicaties en rouwadvertenties. Het echte aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet van ieder overleden echtpaar vast staat of corona de doodsoorzaak is. Ook komen niet alle sterfgevallen in de media. Daarnaast zijn er ook meerdere gevallen bekend van (oudere) broers en zussen die beiden overlijden aan het virus.

21.51 uur Ruttebedankt.nl

Niels Bakker, inwoner van de provincie Utrecht, is de site ruttebedankt.nl gestart. Niet cynisch bedoeld, maar als blijk van waardering voor het optreden van de premier tijdens de coronacrisis. Inmiddels zijn er bijna 900 bedankjes binnen.

20.39 uur Op sommige plaatsen nog 'veel te druk'

Hoewel het in de natuurgebieden rustig was dit weekend, krijgt RTV Utrecht ook behoorlijk wat meldingen binnen dat er her en der toch sprake was van groepsvorming of drukte. Zo moest de skatebaan in het Utrechtse Griftpark worden afgesloten en was het volgens verschillende mensen druk bij de Kanaalstraat en het Moskeeplein in de wijk Lombok.
Drukte in Lombok...
Drukte in Lombok... © Facebook
Ook wordt er geklaagd over groepen motorrijders, wandelaars en wielrenners, onder meer in Tienhoven. En in Nieuwegein ontstond een file van fietsers...
Op onderstaand filmpje zie je een flinke groep motorrrijders, ook weer in Lombok.
Iemand anders laat ons weten: "Kom eens naar de werven en je schrikt je letterlijk dood. Een regelrechte camping. En geen handhaving."
Ook komen er meldingen over drukte in Amersfoort, waar behoorlijk wat winkels open waren en volgens een getuige een flinke rij stond bij een ijssalon, waardoor 1,5 meter afstand houden moeilijk werd voor passanten.

20.15 uur Muzikale onstpanning voor dementerenden in Maarn

Vandaag hebben de bewoners van de Lindelaan in Maarn zich ingezet om de demente ouderen van de Lindelaer wat muzikale ontspanning te bieden. Op 1,5 meter afstand van elkaar kwamen de ze al zingend en musicerend bij elkaar.

20.21 uur Een update over de Kamerikse motorneven

20.07 uur Drukte in sommige winkelgebieden

Het was dit weekend rustig in de nati

19.43 uur Paas- en meivaantie massaal geannuleerd

Nederlanders luisteren massaal naar de oproep van Mark Rutte om thuis te blijven in het paasweekend en de meivakantie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Driekwart van de mensen (76 procent) die met Pasen een vakantie hadden gepland, heeft deze geannuleerd. De meivakantie gaat voor twee derde (66 procent) niet door.
Ruim 29.000 leden van het opiniepanel van het nieuwsprogramma deden mee aan het onderzoek. Bijna de helft (48 procent) van de mensen die niet meer op vakantie gaan, krijgt het hele bedrag in geld of als waardebon terug.

19.41 uur Zorgaanbieders financieel gecompenseerd door zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland in Zeist. De overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars zegt dat op die manier zorgaanbieders gecompenseerd worden voor een lagere omzet.
De regeling geldt voor eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch-specialistische zorg. De financiële steunmaatregelen gelden zowel voor gecontracteerde als ongecontracteerde zorgaanbieders.
De regeling is voor dezelfde periode als de rijksregelingen en treedt op 1 mei in werking, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. Zorgaanbieders die nu al in acute financiële problemen dreigen te komen, kunnen een vooruitbetaling aanvragen.

19.15 uur Complimentje van de minister

18.02 uur Nieuwe Utrechtse ziekenhuiscijfers

Iedere dag maken de vier grootste Utrechtse ziekenhuizen bekend hoe veel coronapatiënten ze hebben opgenomen en hoe veel daarvan op de IC liggen. Het gaat dan om het UMC, het Diakonessenhuis, het St. Antonius en het Meander Medisch Centrum.
Vergeleken met 24 uur geleden zijn er twee extra IC-patiënten bijgekomen. Het totaal aantal coronapatiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis (dus ook de mensen die niet op de IC liggen) is afgenomen met 23. Een overzicht:
- UMC Utrecht: 81 patiënten (-10), van wie 42 op de IC (-2)
- Diakonessenhuis: 58 patiënten (-6), van wie 16 op de IC (+1)
- Meander MC: 45 patiënten (-3), van wie 20 op de IC (-1)
- St. Antonius: 87 patiënten (-4), van wie 31 op de IC (+4)

16.52 uur Fietsfile door inzet traumaheli voor coronapatiënt

Vanwege de inzet van een traumahelikopter voor een coronapatiënt van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegen werd een naastgelegen fietspad ruim een uur afgezet.
In plaats van omfietsen bleven de meeste passanten staan kijken. Dat maakte uiteindelijk dat er een flinke groep ontstond.
Drukte bij het St. Antonius.
Drukte bij het St. Antonius. © Koen Laureij

16.39 uur Recreanten mijden Soester Duinen

'I've been through the desert on a horse with no name...'

16.27 uur Coronapatiënt met speciale helikopter naar Duitsland

De speciale traumahelikopter Lifeliner5 vervoerde vanmiddag een coronapatiënt van het ziekenhuis in Nieuwegein naar een IC-locatie in Duitsland. De bemanning droeg beschermende kleding.
Heli bij het St. Antonius.
Heli bij het St. Antonius. © Koen Laureij

16.17 uur 'Groei opnames IC-patiënten vlakt af'

In de afgelopen 24 uur zijn er 25 coronapatiënten op de intensive care bij gekomen. Het totaal komt daarmee op 1385. Gisteren kwamen er 36 patiënten bij.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet dat het aantal mensen op de intensive care ongeveer gelijk blijft. "Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten."

16.09 uur Competitie wel of niet uitspelen? Mening voetbalsupporters gepeild

Het Supporterscollectief Nederland houdt een enquête onder voetbalfans om hun mening te peilen over de voortgang van de eredivisie en eerste divisie. Het betaalde voetbal in Nederland ligt als gevolg van de coronacrisis stil. In de eredivisie wil een aantal clubs dat het seizoen per direct wordt beëindigd.
Het Supporterscollectief, waarbij supportersverenigingen en -groepen van vrijwel alle Nederlandse profclubs zijn aangesloten, heeft al een onderzoek gehouden onder de eigen leden. De overkoepelende organisatie zette de vragenlijst zondag online, zodat alle voetbalsupporters hun mening kunnen geven. De resultaten van de enquête worden meegenomen in het overleg van dinsdag met de KNVB, alle clubs en overige betrokken partijen, zoals FOX Sports en spelersvakbond VVCS.

15.39 uur Weinig problemen in natuurgebieden ondanks het lekkere weer

Zondag zijn er weinig problemen met drukte in natuurgebieden, ondanks het mooie weer. Dat zeggen woordvoerders van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. In Dordrecht en Vaals was het wel te druk. Daar zijn wegen naar natuurgebieden, zoals het Drielandenpunt, afgesloten.
In de natuurgebieden rond steden was het wel drukker, maar dat heeft nog niet tot grote problemen geleid. "Wij zien wel dat er minder mensen met de auto gaan, dus mensen blijven vooral in de eigen regio." Het gaat volgens de woordvoerder van Natuurmonumenten om gebieden rond steden door het hele land.
Volgens Staatsbosbeheer is het logisch dat het rond de steden drukker is. "Daar wonen meer mensen, dus als je dan in je eigen regio een ommetje maakt, kan het druk worden." Dat leidt ook in de gebieden van Staatsbosbeheer tot weinig problemen. "Er is sprake van de normale zondagsdrukte, maar nergens zijn grote problemen."

15.30 uur 94 nieuwe besmettingen bekend in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn er 94 nieuwe besmettingen gemeld in de afgelopen 24 uur. Gisteren werden werden er 61 gemeld. In totaal zijn er nu 1424 geregistreerde coronapatiënten in de provincie Utrecht.

14.29 uur Opnieuw minder ziekenhuisopnamen

Opnieuw zijn er minder patiënten in het ziekenhuis opgenomen met het coronavirus. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 253 meldingen over ziekenhuisopnamen binnen gekregen, het laagste aantal sinds twee weken. Het zijn er ook een stuk minder dan gisteren, toen er 336 ziekenhuisopnames werden gemeld. Vrijdag kwamen er nog 502 meldingen binnen. Er is dus een dalende lijn te zien. Bekijk hieronder het aantal ziekenhuisopnames per gemeente in de provincie Utrecht.
Het totaal aantal geregistreerde doden in Nederland als gevolg van het coronavirus is gestegen naar 1766. Het RIVM laat weten dat in de afgelopen 24 uur in totaal 115 nieuwe sterfgevallen gemeld zijn. Het zijn er wel veel minder dan gisteren toen er 164 werden gemeld. Het aantal positieve testen in Nederland nam met 1224 toe tot 17.851.

12.33 uur Voorzitter VNO-NCW: na meivakantie moeten we weer aan de gang

Ondernemers in Nederland moeten er rekening mee houden dat ze tot en met de meivakantie nog te maken hebben met de huidige maatregelen rond het nieuwe coronavirus. "Je moet eerlijkheid betrachten en zeggen dat we dan weer rustig aan de gang gaan. Dan gaan we gas bijgeven", zei Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

12.28 uur Burgemeesters en politie roepen op tot binnenblijven ondanks 20 graden

Het is weekend, het is zonnig en ook nog eens aangenaam warm; normaal gesproken een ideale dag om eropuit te gaan. Maar op social media wordt massaal gevraagd om vooral thuis te blijven. Hier lees je het hele artikel.

12.24 uur Gemeente Houten is benieuwd wat je doet op deze zonnige zondag

Ze vragen om foto's te delen, maar leuke tips mag ook!

12.15 uur Nieuwe video van politievlogger Jan-Willem

Jan-Willem heeft een nieuwe vlog online gezet en daarin krijg je een kijkje achter de schermen in Utrecht. In deze video zie je ook hoe hij met de corona-maatregelen omgaat.

10.56 uur Muziekvereniging Caecilia in Schalkwijk komt met corona-solisten-concours

Ook bij muziekvereniging Caecilia in Schalkwijk is de crisis te voelen. Maar ze gaan er wel inventief mee om. Voorzitter Marjolein Kool bedacht zelfs een corona concours. Op Radio M Utrecht vertelde ze vanochtend wat het nou precies is.
Corona concours in Schalkwijk
Aanmelden kan tot en met 10 april.

09.29 uur Burgemeester Van Zanen roept op: blijf thuis!

Vrijdag deed hij de oproep al en nu nog eens:
Van Zanen hoopt dat iedereen thuisblijft.

09.23 uur Waarschuwing van wijkagent Elmar: 'klim niet over de hekken'

Om precies te zijn bij de skatebaan in het Utrechtse Griftpark. Gisteren was het daar nogal druk en daarom is de baan vandaag gesloten. Gisteravond werden de hekken geplaatst.

09.01 uur Twee inwoners Vijfheerenlanden overleden

Burgemeester Sjors Fröhlich heeft een trieste mededeling:

08.59 uur Politie Bunschoten hoopt op een rustige zonnige zondag

Na een rustige zaterdag hoopt de politie in Bunschoten dat het ook vandaag zo blijft.

08.45 uur Nieuwegeiner overleden op Cruiseschip de Zaandam

De 72-jarige Albert uit Nieuwegein was samen met zijn jongste broer een rondreis aan het maken toen hij waarschijnlijk corona kreeg. Hij overleed ruim een week geleden aan boord en ligt sindsdien in een gekoelde kist.
Het schip mocht uiteindelijk aanmeren in Amerika en volgens tv-programma Hart van Nederland dreigt hij nu daar zonder toestemming van zijn familie gecremeerd te worden.
Volgens zijn vrouw Wieneke hebben de Amerikanen zoiets van "hij komt het land niet uit, we cremeren hem wel hier en dan krijgt u een pakketje met as thuis."

07.37 uur Hoe gaat de zonnige zondag verlopen?

Het dringende advies om zaterdag ondanks het mooie lenteweer thuis te blijven werd op de meeste plekken goed opgevolgd. Maar ook voor vandaag geldt het advies dat mensen vooral thuis moeten blijven.
In natuurgebieden, stranden, de treinen en op straat was het zaterdag erg rustig. Op plekken waar het drukker was, hielden mensen meestal voldoende afstand. Volgens Staatsbosbeheer was het op de meeste plekken 'relatief rustig. De organisatie hoopt dat mensen er ook zondag vanaf zien om naar de gebieden toe te gaan.
Ook Justitieminister Ferd Grapperhaus toonde zich redelijk positief over de manier waarop velen zich aan de coronamaatregelen hielden.

06.34 uur Liveblog van gisteren lezen?

Benieuwd naar wat er gisteren allemaal is gebeurd? Klik hier voor het liveblog over de coronacrisis van zaterdag met updates van minuut tot minuut.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.