RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Taxi-sector wil extra steun: 'Elk detail van coronamaatregelen raakt ons'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De taxibranche zit in zwaar weer. Door de coronamaatregelen zien zij een groot deel van de ritten verdampen. Vooral chauffeurs worden hard getroffen: zij werken als ZZP'er en zien hun inkomsten verdwijnen. De taxibranche biedt vanmiddag een petitie aan in Den Haag om extra financiële steun te vragen.

"Wortel schieten", antwoordt Hamza Alkhouli op de vraag wat hij nu veel doet. Vooral tijdens nachtdiensten zit de planner van de Utrechtse Taxi Centrale (UTC) maar wat heen en weer te draaien op zijn bureaustoel. Voor de coronacrisis verwerkte UTC 2000 tot 2500 ritten op een dag. Nu zijn dat er 150 tot 250.

 Hamza Alkhouli: 'Elk detail in de getroffen maatregelen raakt ons keihard.' Hamza Alkhouli: 'Elk detail in de getroffen maatregelen raakt ons keihard.' | Foto: RTV Utrecht

Hamza is in dienst bij de taxicentrale. De chauffeurs hebben het minder getroffen: als ZZP'ers raakt elke rit minder hen direct in de portemonnee.

GEEN GETROFFEN SECTOR
En de kosten lopen gewoon door, zegt chauffeur Ferry. Hij heeft net een nieuwe auto gekocht waardoor zijn reserves zijn opgedroogd. Ja, er is overheidshulp voor ZZP'ers. "Maar dat is op bijstandsniveau", zegt Ferry, "daar kom ik er sowieso niet mee. De auto moet gewoon afbetaald worden. Dus die 4000 is mooi meegenomen dan."

'Die 4000' is hulp voor ondernemers in sectoren die volgens de overheid zijn getroffen door de coronacrisis. Daar horen taxichauffeurs niet bij, zegt Den Haag. "Terwijl elk detail in de getroffen maatrelegen ons, en de hele taxibranche, keihard raakt", zegt Hamza. Ga maar na: ritten van en naar Schiphol vervallen, mensen werken thuis, de horeca zit dicht; allemaal pijlers waar de taxibranche op rust. En zo kan de planner van Taxicentrale Utrecht nog wel wat voorbeelden op noemen.

Vanmiddag biedt de taxibranche staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat een petitie aan in de hoop dat ook de taxibranche financiële steun krijgt.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -