RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Premier Rutte: 'Grote fout om nu losser met regels om te gaan', extra IC-afdeling opgezet in Calamiteitenhospitaal


PROVINCIE UTRECHT - De wereld is in de ban van het coronavirus. En dus houden wij via dit liveblog de dagelijkse ontwikkelingen binnen en buiten de provincie voor u in de gaten.
In het kort:

- Nieuwe coronacijfers RIVM: 2.101 doden, 7.427 ziekenhuisopnames
- Rutte roept op: 'Houd vol'
- Kabinet zet in op apps om verspreiding in te dammen
- Burgemeester Naafs weer thuis na ziekenhuisopname
- Oproep CBL: Spreid de paasinkopen
- Plaats je foto op onze kaart en breng corona in beeld.
- Bekijk het liveblog van maandag.23.09 uur   Liveblog gesloten


We sluiten het liveblog af voor vanavond. Morgenochtend rond 5.30 uur openen we weer een nieuw liveblog.

22.41 uur   Extra IC-plekken voor coronapatiŽnten in Calamiteitenhospitaal


Er komen negentien IC-plekken in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. Deze plekken zijn speciaal voor coronapatiŽnten. Defensie levert 56 verpleegkundigen, 10 artsen, 26 personen ondersteunend personeel en intensivecaremateriaal.

De extra capaciteit stelt het UMC Utrecht in staat nog meer IC-patiŽnten op te nemen die vanwege het COVID-19-virus aan de beademing moeten. Het Calamiteitenhospitaal biedt normaal gesproken kortstondige traumaopvang, zoals tijdens de tramaanslag vorig jaar. Nu wordt de bestaande IC-capaciteit van twaalf bedden uitgebreid naar negentien.21.46 uur   FC Utrecht is blij met perspectief van KNVB


FC Utrecht reageert tevreden op het nieuws dat de KNVB de eredivisie uit wil spelen vanaf half juni. De club heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat het - als de gezondheid het toelaat - graag nog de bekerfinale speelt.

Namens FC Utrecht nam algemeen directeur Thijs van Es deel aan de videoconferentie. "We weten nu waar we staan", is zijn reactie op de conferentie. "Je moet de mogelijkheid bieden om, zodra het weer kan, er direct te staan. Dat geldt voor de hele economie en dus ook voor het voetbal. Daarnaast is voetbal natuurlijk meer dan alleen dat. Het is de belangrijkste bijzaak in het leven en FC Utrecht is daarnaast ook belangrijk voor de lokale economie. Of het reŽel is dat we daadwerkelijk weer gaan voetballen weet ik niet, maar zolang er perspectief is moet je er voor blijven gaan. Duidelijkheid kunnen alleen de overheid en het RIVM geven."

19.19 uur   Kabinet onderzoekt apps die waarschuwen bij contact met coronapatiŽnt


Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid van apps die waarschuwen wanneer je in contact komt met een coronapatiŽnt. Zo wil de overheid de verspreiding van het coronavirus verder inperken, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zojuist op de persconferentie.

Er wordt nog wel gekeken naar de privacy van zulke apps, die bedoeld zijn om de GGD'en te ondersteunen. De apps geven bijvoorbeeld een sein aan mensen met wie je in contact bent geweest als blijkt dat je besmet bent geraakt en houden symptomen in de gaten.

19.07 uur   Rutte: 'Houd vol'


Minister-president Mark Rutte benadrukte zojuist in de persconferentie om vol te houden. Hij zei dat Nederland zich afgelopen weekend "op zijn best" heeft laten zien. "Ondanks het stralende weer, en dankzij de nodige inzet van burgemeesters, is het in het hele land gelukt de regels in acht te nemen."

Hij benadrukte dat de maatregelen nodig blijven. "Het risico is nu dat mensen denken dat ze losser met de regels om kunnen gaan. Laat ik duidelijk zeggen: een grotere fout kunnen we niet maken. Als we niet volhouden, doen we alles teniet wat er tot nu toe is opgebouwd."

Rutte roept alle Nederlanders daarom op om ook dit paasweekend zoveel mogelijk thuis te blijven. "Geen onnodige reizen, geen onnodig grensverkeer. Ik doe een beroep op iedereen om Pasen thuis of dicht bij huis te vieren. Misschien met een digitaal bezoek aan opa of oma of een wandeling in de buurt - uiteraard op afstand van anderen."

De minister-president liet weten de vraag van terugkeer naar de normale situatie te begrijpen. "Maar we moeten waken voor een schijntegenstelling tussen gezondheid en economie. Die tegenstelling is er niet. Als we loslaten, en het virus alsnog om zich heen grijpt, wordt naast onze gezondheid de economie nog harder geraakt. Terug naar het normale leven wordt een zaak van de lange adem."

19.00 uur   Volg hier de persconferentie van het kabinet over de coronacrisis


Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven rond 19.00 uur een persconferentie over de stand van zaken in de coronacrisis. Hier volg je deze persconferentie.18.26 uur   Burgemeester Frits Naafs ontslagen uit het ziekenhuis


Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is ontslagen uit het ziekenhuis. Hij mag thuis verder herstellen van het coronavirus. Vorige week donderdag werd burgemeester Naafs in het ziekenhuis opgenomen met corona. Toen al meldde de gemeente dat hij het naar omstandigheden goed maakte.


18.05 uur   11 miljoen euro steun voor huis-aan-huisbladen en lokale omroepen


Lokale kranten en omroepen kunnen bij het Rijk aankloppen voor een eenmalige bijdrage om de coronacrisis te doorstaan. Mediaminister Arie Slob roept daarvoor een tijdelijk steunfonds in het leven met 11 miljoen euro in kas. Hij vraagt gemeenten en provincies verder om bijvoorbeeld te blijven adverteren in de plaatselijke pers of zelf ook geld bij te leggen.

17.47 uur   KNVB wil eredivisie vanaf half juni afronden


De eredivisie en eerste divisie worden deze zomer, als de omstandigheden dat toelaten, alsnog hervat en afgerond. De KNVB en de Eredivisie CV hebben dat de clubs uit het betaalde voetbal woensdag in een videoconferentie laten weten. De intentie is om de competities halverwege juni te hervatten.


17.43 uur   Lokale besturen kunnen digitaal beslissen tijdens coronacrisis


Gemeenten, provinciale staten, waterschappen en de BES-eilanden kunnen vanwege de coronacrisis de komende tijd digitaal vergaderen en besluiten nemen. De Eerste Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt. Als een fysieke vergadering wel mogelijk is, houdt dat wel de voorkeur. De Tweede Kamer stemde vorige week al in met het wetsvoorstel.

17.29 uur   Huizenprijzen volgend jaar waarschijnlijk lager door coronavirus


De huizenmarkt gaat door het coronavirus waarschijnlijk zo'n knauw krijgen dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat stellen economen van ABN AMRO. Het zou gaan om de eerste prijsdaling sinds 2014. Maar hoe sterk de daling wordt, is nog ongewis. Dat hangt volgens de kenners bij de bank af van de precieze impact van de crisis.

Tegelijkertijd is duidelijk zichtbaar dat de huizenprijzen in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar nog flink in de lift zaten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) uit Nieuwegein is de meest zorgelijke ontwikkeling in de afgelopen periode dat er minder nieuwbouwwoningen te koop gezet werden.

15.46 uur   Nieuwe Utrechtse ziekenhuiscijfers


Iedere dag maken de vier grootste Utrechtse ziekenhuizen bekend hoe veel coronapatiŽnten ze hebben opgenomen en hoe veel daarvan op de IC liggen. Het gaat dan om het UMC, het Diakonessenhuis, het St. Antonius en het Meander Medisch Centrum.

Vergeleken met 24 uur geleden liggen er twee IC-patiŽnten meer op de afdelingen van de ziekenhuizen. Het totaal aantal coronapatiŽnten dat is opgenomen in de Utrechtse ziekenhuizen (dus ook de mensen die niet op de IC liggen) is afgenomen met elf.

Een overzicht:
- UMC Utrecht: 76 patiŽnten (geen verschil), van wie 40 op de IC (+2)
- Diakonessenhuis: 50 patiŽnten (-10), van wie 15 op de IC (geen verschil)
- Meander MC: 45 patiŽnten (-2), van wie 20 op de IC (-2)
- St. Antonius: 82 patiŽnten (+1), van wie 30 op de IC (+2)

Het UMC Utrecht legt uit dat patiŽnten na een opname op de intensive care vaak te kampen hebben met verschillende klachten, zoals verlies van spierkracht of geheugenklachten. Een revalidatie-expert van het ziekenhuis vertelt in een video hoe het revalidatietraject eruitziet.


15.27 uur   Hockeyer Robbert Kemperman start initiatief om noodlijdende clubs te helpen


Hockeyinternational Robbert Kemperman is een actie gestart om sportverenigingen die door de coronacrisis financieel in de problemen komen te helpen. Kemperman is speler van het Utrechtse Kampong en van het Nederlands team.

"Wat een bizarre tijd, voor iedereen", schrijft hij op Instagram. "Ook onze clubs hebben het zwaar, daar hebben we wat op gevonden. Bestel deze chille trui op www.helpjecluppie.nl en alle opbrengsten gaan naar jouw club!"15.21 uur   Gemeente Eemnes brengt paasbrood naar ouderen


Omdat het moeilijke tijden zijn voor ouderen, wil de gemeente Eemnes haar inwoners van 80 jaar en ouder een hart onder de riem steken. Daarom hebben ze hen een paasbrood gebracht namens het college van burgemeester & wethouders en de gemeenteraad van Eemnes.

"Voor ouderen zijn het moeilijke tijden. De coronamaatregelen zijn ingrijpend. Even erop uit, een boodschapje doen, een kopje koffie ergens drinken, een hobby beoefenen of de kleinkinderen ontvangen. De 'normale' dingen, zijn nu even niet 'gewoon' meer. Dat is de werkelijkheid waarin we nu leven en waar de oudere wereldburger het extra moeilijk in heeft."


15.17 uur   Bunschotense expres in gezicht gehoest en gespuugd door tieners


Een 54-jarige vrouw is gisteren door twee tieners in haar gezicht gehoest en gespuugd. Ook scholden de twee haar uit. Het gebeurde in de Bunschotense Vogelbuurt, even na 17.00 uur. De politie is op zoek naar de jongens.


14.52 uur   Amateurs SC Woerden komen tůch in actie, maar dan net even anders: 'Stay safe'


Het coronavirus houdt ook voetbalvereniging SC Woerden bezig. Nu er niet wordt gevoetbald komen de amateurs toch in actie. Op het hoofdveld ligt dit grote hart. Helemaal gemaakt van voetbalshirts. Het zijn er in totaal maar liefst 160. De boodschap is duidelijk: stay safe. Een belangrijke boodschap, vindt de Woerdense voetbalclub.

 Het hart op de grasmat. Het hart op de grasmat. | Foto: RTV Utrecht / Eva Hageraats

 De voetbalclub SC Woerden. De voetbalclub SC Woerden. | Foto: RTV Utrecht / Eva Hageraats

13.57 uur   Dodental stijgt naar 2.101, 292 nieuwe ziekenhuisopnames


Het RIVM meldt dat vandaag 292 coronapatiŽnten zijn opgeteld bij het totaal aantal mensen die in een Nederlands ziekenhuis zijn opgenomen. Dat totaal komt daarmee op 7.427. Het aantal mensen dat is overleden als gevolg van het virus is boven de 2.000 uitgekomen. Door 234 nieuw gemelde sterfgevallen is het dodental voor zover bekend opgelopen naar 2.101.

"Op de dinsdagen is het aantal meldingen de afgelopen periode consequent het hoogste van de week", legt het RIVM uit. "Dat is te verklaren doordat veel van de sterfgevallen en opnames op vrijdag, zaterdag en zondag op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd."

13.28 uur   Vrienden helpen Utrechtse wijnboer coronacrisis door, doosje voor doosje


"We kregen van ondernemers die we helemaal niet kenden emails met steunbetuigingen. Ondanks de situatie waarin de wereld nu zit, kijken de mensen naar elkaar om. Misschien wel meer dan voorheen. Dat is dan een voordeel bij een nadeel." Bertjan Mol - Utrechter in het buitenland.


13.02 uur   Drie decibel minder 'ruis' door corona


De Nederlandse Stichting Geluidshinder meldt dat het de laatste weken gemiddeld 3 decibel stiller is. Oorzaak is dat er minder auto's en treinen rijden en dat er nauwelijks nog vliegverkeer is. De NSG gebruikte gegevens van Sensornet, een bedrijf met veel meetpunten in het hele land, en zegt dat de samenleving lessen kan trekken wanneer de coronacrisis voorbij is.

Het gaat om een paar decibel op een gemiddeld geluidsniveau van 50 tot 55 decibel onder normale omstandigheden en toch spreekt directeur Erik Roelofsen van een opmerkelijk effect. "Mensen horen opeens andere omgevingsgeluiden beter, zoals vogels. En voor veel mensen geldt dat die continue achtergrondruis van wegverkeer verdwenen is."


Voor mensen die bij Schiphol wonen is het zelfs "een verademing", aldus Roelofsen. "Voor dit soort huishoudens is het geluidsniveau echt fors omlaag gegaan, misschien wel met 10 tot 15 decibel. En ook mensen die bijvoorbeeld in de buurt wonen van grote bedrijven waar normaal gesproken elke dag vele duizenden auto's parkeren, merken het effect heel erg."

12.49 uur   Nederland staat stil: omzet autodealers en rijscholen keldert


BOVAG in Bunnik meldt een halvering van de normale omzet bij aangesloten bedrijven. De brancheorganisatie baseert zich op gegevens van 1800 van de 9.000 aangesloten leden waaronder autodealers en rijscholen.

Volgens de Bovag is Nederland tot stilstand gekomen. "Mensen nemen alleen de auto als dat echt nodig is. Verder staat het verkeer vrijwel stil", aldus een woordvoerder.

10.48 uur   Stichting Sovjet Ereveld brandt kaarsjes dit jaar thuis


De 101 in Amersfoort vermoorde Oezbeken worden dit jaar vooral binnen herdacht. Door de coronamaatregelen is de jaarlijkse ceremonie donderdagmorgen besloten. De burgemeester van Leusden en de loco-burgemeester van Amersfoort steken in een select gezelschap kaarsjes aan.

Dat gebeurt bij het monument Koedriest, de plaats waar op 9 april 1942 77 krijgsgevangenen door de Duitsers werden doodgeschoten, nadat er eerder al 24 Sovjetmilitairen onder ellendige omstandigheden waren omgekomen in Kamp Amersfoort. Beelden van de plechtigheid worden later op de dag met pers en publiek gedeeld. Wie ook wil herdenken wordt opgeroepen om donderdag thuis een kaarsje aan te steken en een foto te delen via Facebook.10.12 uur   CBL: Spreid de paasinkopen, niet allemaal tegelijk!


Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen roept consumenten op om de paasinkopen een beetje te spreiden. Kom een paar dagen eerder, kom alleen en maak een boodschappenlijstje zodat je snel weer naar buiten kunt.


10.03 uur   Gespot: handwerkjes om je op te fleuren


Tussen De Bilt en Bosch en Duin zagen we een vrolijk gekleurd 'vergeet-me-nietje'. Ze worden opgehangen door iemand die zich Bloemen_vrouwtje noemt. Ze vindt het goed als je haar handwerkjes meeneemt, maar vraagt of je dan wel een kaartje wilt sturen naar iemand die ook wel een glimlach kan gebruiken.09.14 uur   Prinses Irene: Leef met meer respect, dankbaarheid en bescheidenheid, zet angst om in liefde
08.25 uur   GGD Utrecht wil weten hoe het met je gaat


De GGD Regio Utrecht wil met een enquÍte achterhalen hoe inwoners van de provincie Utrecht omgaan met het coronavirus. Door te vragen naar je situatie wil de dienst deze bijzondere periode in kaart brengen. Invullen kan tot maandag 13 april.


07.56 uur   Geen gedwongen huizenverkoop tijdens coronacrisis


Mensen die vanwege de coronacrisis hun hypotheek tijdelijk niet kunnen betalen hoeven niet bang te zijn dat ze op straat komen te staan. Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) heeft daarover afspraken gemaakt met hypotheekverstrekkers en andere 'woonpartijen' zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en de Vereniging Eigen Huis.

De bedoeling is dat hypotheekverstrekkers met huiseigenaren naar oplossingen zoeken, bijvoorbeeld uitstel van betaling. De afspraken gelden tot tenminste tot 1 juli. Ze gelden niet als er sprake is van criminele activiteiten zoals fraude, wietteelt en het onderhouden van een drugslaboratorium.

Van Veldhoven is blij met de gemaakte afspraken: "In deze tijd moeten mensen zich geen zorgen maken over een dak boven hun hoofd. De bereidheid van de woonpartijen om samen naar oplossingen te zoeken voor mensen die in de problemen komen is dan ook zeer waardevol en ik waardeer de inspanningen van de sector."

Van huiseigenaren zelf wordt ook wel het een en ander verwacht, zo staat in een verklaring van het ministerie. Ze moeten "actief" zoeken naar mogelijkheden voor ondersteuning bij hun financiŽle situatie, "bijvoorbeeld via het UWV, het aanpassen van de toeslagen die kunnen worden verkregen van de belastingdienst en door ondersteuning bij de gemeente te vragen".

07.40 uur   Corona en dementie


Geen uitjes meer, geen bezoek, weg vaste structuren. Voor demente verpleeghuisbewoners is het lastig om te begrijpen waarom de coronamaatregelen hun dagelijks leven zo hebben veranderd.

 Bij Het Gastenhuis in Vleuten kunnen bezoekers over het hek met bewoners en verzorgers praten. Bij Het Gastenhuis in Vleuten kunnen bezoekers over het hek met bewoners en verzorgers praten. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Verslaggever Robert Jan Booij ging vanmorgen voor Radio M Utrecht langs bij Het Gastenhuis in Vleuten om te horen hoe de verzorgers dat opvangen.

7.40 uur - Radio M Utrecht bij Het Gastenhuis in Vleuten


8.40 uur - Radio M Utrecht bij Het Gastenhuis in Vleuten


06.03 uur   "Ruim baan in de winkel voor de witte stok"


De Oogvereniging in Utrecht roept mensen op om blinden en slechtzienden de ruimte te geven. Het valt voor hen niet mee om 1,5 meter afstand te houden, zegt de vereniging, dus zie je iemand met een witte stok lopen hou daar dan rekening mee.

Ook mensen die slechtziend zijn en normaal niet met een stok lopen kunnen dat nu beter wel doen, aldus de Oogvereniging. Zo kan iedereen rekening met ze houden. Visueel beperkten geven aan dat ze door de coronamaatregelen in een extra afhankelijke positie terecht zijn gekomen.

05.24 uur   Revalidatiecentrum maakt zich op voor komst ex-coronapatiŽnten


In revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht wordt de komende weken hard gewerkt om alles klaar te maken voor de komst van ex-coronapatiŽnten. Deze mensen hebben lang op een intensive care gelegen en moeten extra zorg krijgen voor ze weer helemaal gezond zijn. De kliniek is de eerste in Nederland met een revalidatieprogramma speciaal voor mensen die de longziekte hebben gehad.

In het Utrechtse revalidatiecentrum krijgen oud-patiŽnten fysiotherapie, psychische bijstand en speciale voeding om aan te sterken. Op dit moment zijn er nog geen ex-coronapatiŽnten in De Hoogstraat. Die worden eind deze week wel verwacht.

05.22 uur   FNV: draag vandaag wit voor de zorg


Nog bezig met aankleden? Trek dan wat wits aan. Tenminste, dat is de oproep van vakbond FNV. Die hoopt dat zoveel mogelijk Nederlanders vandaag iets wits zullen dragen als steunbetuiging aan zorgmedewerkers. Met de actie #ikdraagwitvoordezorg hoopt de vakbond zo verplegend personeel een beetje te steunen op Wereldgezondheidsdag.


Uiteraard is er ook iets bedacht om ervoor te zorgen dat mensen niet massaal naar buiten gaan om aan elkaar te laten zien dat ze lekker mee doen. Bedoeling is dat er binnen een foto wordt genomen in de witte kleding en dat die met de hashtag #ikdraagwitvoordezorg op social media wordt geplaatst.

05.20 uur   Iets gemist? Check het liveblog van gisteren!


Benieuwd naar wat er gisteren allemaal is gebeurd? Klik hier voor het liveblog van maandag over de coronacrisis met updates van minuut tot minuut.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -