RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ondernemers in de knel: Elz Mooij ziet het soms even niet meer zitten

1/3
UTRECHT - Het zijn zware tijden voor kleine ondernemers. Horecazaken, winkels, tattooshops: ze hebben allemaal te maken met wegvallende omzet. En dat terwijl de kosten doorlopen. De komende dagen leest u op deze site portretten van mensen in de knel. Vandaag gaat het over Elz Mooij, eigenaar van De Parel van Zuilen. Normaal is dat een geliefde trouwlocatie maar bij gebrek aan bruidjes zet Elz nu de boel maar in de verf.

Een echte Zuilenaar zal geen betere plek weten om te trouwen dan in het oude gemeentehuis. Zuilen was eens een zelfstandige gemeente, maar in 1953 werd het dorp ingelijfd door grote broer Utrecht. De generatie die dat nog heeft meegemaakt, is er tot op de dag van vandaag boos over. Er verdween heel veel, maar ťťn ding bleef: de trouwzaal aan de Vecht.

VERF EN SPINRAG

Vandaag de dag wordt de zaak uitgebaat door Elz Mooij. Samen met haar man probeert ze de 'mooiste dag van je leven', nog een klein stukje mooier te maken. Het is een fraaie locatie met het water van de Vecht langs het terras en het heeft een historische trouwzaal. Maar vandaag stinkt het er vooral naar verf. Elz: "We zijn de tafels aan het schuren en aan het lakken. We zijn de wc-deuren aan het verven. We zijn kastjes aan het bijwerken die wat butsjes hadden opgelopen. En je kijkt eens wat beter naar het spinrag."

Ondernemer Elz Mooij ziet het soms niet meer zitten


Maar dat is niet iets waar Elz graag mee bezig is. Het voorjaar is namelijk dť periode waarin jonge koppels elkaar het ja-woord geven. De periode dat Elz haar omzet moet draaien. Maar helaas, de crisis gooit roet in het eten. "Half maart werden we van het ene op het andere moment geconfronteerd met de sluiting. Toen wisten we gelijk dat het hier een heel stil voorjaar zou worden. Dat is best triest." Inmiddels zijn er zo'n vijftien bruiloften afgezegd. "Ik vind het verschrikkelijk voor de stelletjes, maar ook voor ons is het heel erg. Want we lopen een half jaar inkomsten mis."

DOODSTEEK

Elz weet niet hoe lang ze het vol gaat houden. Maar er is hulp, bijvoorbeeld vanuit de overheid. Ook buurtbewoners steken haar een hart onder de riem. "We verkopen bonnen. Daarmee kan men als alles over is bij ons komen eten, barbecueŽn of een muziekavond bijwonen." Het is een druppel op de gloeiende plaat, en dan gaat het niet over de barbecue, maar over de financiŽle situatie.

De Parel van Zuilen zit niet vast aan een contract van een brouwer, en dat maakt de onderneming iets flexibeler. Maar er is wel een andere post die als een molensteen om de nek van Elz hangt: gas en licht in zo'n oud monumentaal pand is een enorme kostenpost. En dat doet haar verzuchten: "Als dit een half jaar gaat duren dan is het de doodsteek voor elke ondernemer."

 De trouwzaal van Zuilen is bekend bij buurtbewoners De trouwzaal van Zuilen is bekend bij buurtbewoners | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -