Zorgen bij personeel verpleeghuis Het Houtens Erf: 'Het voelt als een tijdbom'

© Unsplash
HOUTEN - Er is onrust bij het personeel van verpleeghuis Het Houtens Erf in Houten. En sinds twee weken geleden de eerste coronabesmetting binnen de muren van de zorginstelling werd vastgesteld, is die onrust alleen maar toegenomen. Want het verplegend personeel is onzeker over hoe ze zichzelf en de bewoners het best kunnen beschermen.
Daarom probeert het personeel van een van de drie afdelingen zich extra aan te kleden om het risico om zelf besmet te raken of het virus te verspreiden te verkleinen. De richtlijnen die het RIVM hanteert, zijn duidelijk, maar voor het werk dat ze doen niet voldoende. Dat laten meerdere medewerkers anoniem weten.
Een van hen werkt op de afdeling waar de meeste besmettingen zijn. Het verpleeghuis bestaat uit meerdere huiskamers die afgesloten zijn van de andere afdelingen.
Ze somt op wat ze aanheeft om zichzelf te beschermen: "Een halterschortje, losse plastic mouwen, handschoenen en een mondkapje. Maar niemand heeft er vertrouwen in dat dat genoeg beschermt. Misschien wel voor mensen die niet ziek zijn, maar wij hebben nu te maken met mensen die wel besmet zijn. Die kunnen we wat mij betreft niet helpen volgens de richtlijn."
Niemand heeft er vertrouwen in dat wat we dragen genoeg beschermt
Anonieme verpleegkundige

SPANNINGEN

Op de afdeling wonen dementerende ouderen die vaak kwetsbaar zijn. Twee weken geleden zijn vier bewoners positief getest op het virus. Daarna is er geen test meer uitgevoerd, vertelt ze. Inmiddels is ook een aantal bewoners overleden, waarschijnlijk aan de gevolgen van COVID-19. Het zorgt voor spanningen onder het personeel.
Personeelsleden hebben veel vragen, waar zij niet voldoende antwoord op krijgen, De belangrijkste gaat wel over voorzorgsmaatregelen en beschermende kleding. De medewerkers die zich bij ons melden hebben weinig vertrouwen in het halterschort (lijkt op keukenschort) en struinen het internet af naar beter beschermende kleding.

AFWACHTEN

"Morgen moet ik weer werken en dan is het maar afwachten wat er ligt", vertelt een andere anonieme medewerker. "Ik heb nu zelf maar iets van beschermende kleding geregeld. Daar voel ik mij veiliger in dan in zo'n schortje. Dat pak kan ik tenminste dichtritsen en thuis doe ik hem dan weer in de was."
Ze is niet de enige die zelf maatregelen treft. Een medewerker van het verpleeghuis heeft zelfs al drie pakken die ze om de beurt draagt. Een andere medewerker vertelt hoe ze een keer geweigerd heeft om de afdeling op te gaan toen de schorten op waren en ze het halterschort aanmoest. "Gelukkig hebben ze toen nog ergens een mouwschort vandaan gehaald."

WRANG

Het is voor verplegend personeel wrang dat ze op tv beelden zien van compleet uitgerust ziekenhuispersoneel. Dat willen zij ook. Maar dat is niet te realiseren, zegt een woordvoerder van ZorgSpectrum, de organisatie waar Het Houtens Erf onder valt.
De situatie zoals een woordvoerder schetst is nijpend. Want hoewel het halterschort inderdaad voldoet aan de richtlijn van het RIVM, is het ook een noodoplossing voor deze zorginstelling.
Natuurlijk zouden we het liefst iets anders bieden, maar andere beschermende kleding is gewoon niet meer te krijgen
Woordvoerder Houtens Erf
De woordvoerder geeft aan niet doof te zijn voor zorgen die er zijn: "Natuurlijk zouden we het liefst iets anders bieden. Maar andere beschermende kleding is gewoon niet meer te krijgen. Dan ga je dus op zoek naar alternatieven die in ieder geval wel voldoen aan de richtlijn."

SLECHTE NACHTRUST

"Waar zijn we eigenlijk mee bezig?" vragen medewerkers zich af. Op de werkvloer bespreken zij hun slechte nachtrust, de lastige zorg die ze moeten bieden aan dementerende mensen - die kunnen zich niet aan RIVM richtlijnen of andere regels houden - en de druk die op de roosters staat. Vakanties zijn onderbroken om extra te werken.
"Ik weet dat ik continu rond een tijdbom loop. Het is een uitputtingsslag, ook voor ons. Het virus is binnen en niet meer te stoppen. We weten wel wat er hoogstwaarschijnlijk gaat gebeuren met de bewoners die nu besmet zijn.

VOLLE AANDACHT

Daarom willen wij gewoon het werk zo veilig mogelijk doen. Helaas krijgen we steeds meer het gevoel dat mensen die voor ons de beslissingen nemen niet weten waar we op de werkvloer mee bezig zijn", zegt een van de personeelsleden. ZorgSpectrum is bekend met de zorgen van het personeel en probeert zo goed mogelijk antwoord te gegeven op vragen die er zijn. De uitbraak van het virus heeft ook de volle aandacht.
Medewerkers voelen zich niet altijd gehoord en voldoende beschermd door hun werkgever, maar realiseren zich ook dat deze situatie ongekend is: "Ze volgen wat het RIVM vertelt" en "niemand heeft hier ooit mee te maken gehad." De komende tijd zal spannend blijven voor het personeel. "Later deze week werk ik weer en dan trek ik net zo vrolijk mijn jas aan. De mensen moeten gewoon verzorgd worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.