RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Blinde Ferry kan door coronavirus niet meer normaal boodschappen doen

PROVINCIE UTRECHT - Doordat we thuis moeten blijven, is zelfs boodschappen doen nu voor de meesten een uitstapje waar je naar uitkijkt. Door het gebruik van karretjes en mandjes lukt het meestal om goed de anderhalve meter afstand te bewaren, maar voor blinden en slechtzienden is dat zowel buiten als in de supermarkt nog een behoorlijke uitdaging. De Oogvereniging vroeg dan ook aan iedereen om extra ruim baan te maken als ze iemand met een witte stok zien lopen.

Boodschappen doen is sowieso al een uitdaging als je blind bent, vertelt Ferry Molenaar (29) uit Zeist. Normaal wordt hij in de winkel steevast geholpen door een medewerker die met hem door de winkel loopt om de juiste boodschappen bij elkaar te zoeken. Maar door het coronavirus wil het personeel van zijn lokale supermarkt daar niet meer bij helpen. De reden: er kan niet voldoende afstand worden bewaard tussen Ferry en de medewerker.

ONLINE

Ferry staat er dus alleen voor. Hij heeft namelijk altijd hulp nodig in een winkel, supermarkt of niet. Online boodschappen doen probeert hij wel, maar dat is niet zo makkelijk. "Ik kom juist naar de supermarkt omdat online bestellen onmogelijk is", vertelt Ferry. "Je komt nauwelijks aan een bezorgmoment. Je moet kromliggen wil je een gaatje vinden. Dat is juist de hoofdreden waardoor ik nu in de supermarkt mijn boodschappen doe."

LIJSTJE INLEVEREN

De supermarkt heeft aangeboden dat Ferry een lijstje in mag leveren, maar dat ziet hij niet zitten. "Op die manier word ik niet geconfronteerd met wat er nu in de schappen ligt. Ik heb toevallig gehoord dat de aardbeien in het seizoen zijn, maar normaal kom ik daar pas achter als ik in de supermarkt ben. Ten tweede: de medewerker moet wel pakken wat ik wil hebben. Verwarring ontstaat óók al als ik meeloop in de winkel, maar dan kan ik nog zeggen: ik zoek wat anders."

Het voelt alsof ik teruggegaan ben in de tijd"
Ferry Molenaar

"En als laatste kan ik bij het afleveren de boodschappen niet controleren", zegt Ferry. "Ik zie niet wat er neergezet wordt. Ik kan geen invloed uitoefenen op mijn boodschappen, of ze een A-merk of een B-merk pakken. Die controle wil ik heel graag hebben."

WINKELKAR

Volgens Ferry is het met een kar prima te regelen dat er anderhalve meter afstand gehouden kan worden tussen hem en de medewerker. "Ik kan niet per ongeluk door een winkelkar lopen. Bovendien moet ik altijd een kar of mandje hebben, want anders is de schade niet te overzien", grapt hij.

Ferry kan nog lachen, maar hij hoopt wel dat er een oplossing voor het probleem komt. En met hem veel anderen, zo zegt hij. "Ik hoor van heel veel mensen dat ze tegen dit probleem aanlopen. Het voelt alsof ik 40 tot 50 jaar terug in de tijd ben gegaan. Voor mijn gevoel ben ik meer concessies aan het doen en is de oplossing simpel met het gebruik van een winkelkar, maar daar wordt niet naar geluisterd."

Ik ga niet binnen blijven omdat ik blind ben"
Ferry Molenaar

KERNGEZOND

En iemand anders boodschappen voor hem laten doen? "Dat zou natuurlijk altijd kunnen, maar ik ben kerngezond. Er hangt geen druppel snot aan mijn neus. Ik ga niet binnen blijven omdat ik blind ben. Dat is waar het nu wel op neerkomt. Natuurlijk zou dat een oplossing zijn, maar dan weet ik alsnog niet wat er in de supermarkten ligt en dan weet ik nog niet welke producten er meegenomen worden. Ik kom nu onnodig in een afhankelijke positie terecht terwijl dat niet hoeft."

Voorlopig heeft Ferry nog voldoende eten. "Vorige week is het mij gelukt een bezorging te plannen, dus tot vrijdag heb ik nog eten in huis. Ik weet nog niet hoe ik het dan op ga lossen, maar ik begin wel echt strijdbaar te worden. Die paar minuten die ik legaal naar buiten kan, wil ik ook naar buiten."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -