RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stadhuisplein: over nationaliseren van ov en belastingverhogingen tijdens coronacrisis

UTRECHT - Vanwege de coronacrisis deze maand een bijzondere aflevering van het radioprogramma Stadhuisplein. Met deze keer een eenzame presentator Marc van Rossum du Chattel in de studio van Bingo FM en drie Utrechtse politieke kopstukken die inbellen: Heleen de Boer (GroenLinks), Tim Schippers (SP) en Rick van der Zweth (PvdA). Zij praten onder meer over het nationaliseren van het openbaar vervoer en nut- en noodzaak van een belastingverhoging in een economische crisis.

En ook al zijn de gasten tijdens deze uitzending ver van elkaar verwijder, in Stadhuisplein komen ze soms op verrassende wijze bij elkaar. Zo zijn de leden van de verschillende partijen het grotendeels eens over de manier waarop de gemeente de coronacrisis aanpakt qua volksgezondheid. Veel strenger hoeft het van de drie politici dan ook (nog) niet.

'NATIONALISEER OV'

Meer onenigheid is er als het gaat over een voorstel van de SP om het openbaar vervoer te nationaliseren. Op het moment wordt het openbaar vervoer uitbesteed door de provincie. Een bedrijf heeft die concessie gekocht en dat bedrijf maakt winst. Tim Schippers legt uit waarom dat een slecht idee is: "Door de coronacrisis is er nog maar 15 procent van het normale aantal reizigers. En dus maar 15 procent van de omzet. En nu zeggen die bedrijven: betaal eens bij. Dan kan je het ook kopen."

Maar Heleen de Boer van GroenLinks vindt die weergave van de feiten een beetje makkelijk: "Ook als het in handen van de provincie zelf was geweest, hadden we voor extra kosten gestaan." Ze is het wel met de socialisten eens dat er meer geld naar het ov moet. Maar een provincie die het openbaar vervoer regelt: het lijkt De Boer allemaal erg ingewikkeld. "Volgens mij is dat sowieso minder makkelijk dan het klinkt."

Volgens mij is dat sowieso minder makkelijk dan het klinkt."
Heleen de Boer (GroenLinks) over nationaliseren ov

Toch krijgt het idee bijval van PvdA'er Rick van der Zweth: "Winst maken is een belangrijk doel van de busmaatschappijen en dat is niet waar het voor op aarde is. Het is er zodat mensen zich kunnen verplaatsen in de stad en dat het betaalbaar en toegankelijk is." De sociaaldemocraten vinden het dus een leuk idee van de SP maar geven het niet de hoogste prioriteit in tijden van een coronacrisis: "Je moet het overwegen maar ik weet niet of je het ŕ la minute moet doen."

ECONOMIE

Ook gaat het over de economische schade die de stad Utrecht oploopt door de coronacrisis en wat voor effect dit zal hebben. Van der Zweth hoopt dat de gemeente geen ondoordachte besluiten gaat nemen: "Dus niet meteen gaan bezuinigen en geld weghalen bij diensten die belangrijk zijn zoals de zorg. Maar goed nadenken hoe je een nieuwe economie kan inrichten waarbij niet bij de eerste de beste keer duizenden mensen hun baan verliezen."

'VERSTANDIG'

Voor Heleen de Boer van GroenLinks is het te vroeg om te filosoferen over welke projecten wel eens geschrapt kunnen worden. Maar ze is het met de PvdA eens dat alles doordacht moet gebeuren: "Je moet hier goed en verstandig mee om gaan."

VERHOGING OZB

Ook Tim Schippers is zich bewust van het feit dat de situatie nu erg onduidelijk is. Toch zou de SP'er wel een paar projecten kunnen noemen die in het geval van geldnood geschrapt kunnen worden: "Het gaat eerst om dat je zorgt voor de mensen. En dan is het wat ons betreft bijvoorbeeld een idee om voorlopig maar even niet aan die stadsboulevards te beginnen." Daarmee doelt hij op de herinrichting van wegen zoals bij de 't Goylaan is gebeurd.

Ook een belastingverhoging is voor de SP niet ondenkbaar: "Je zou ook kunnen kijken naar ozb (onroerendezaakbelasting)voor mensen met een enorm groot huis. maar dat moeten we nog maar zien." En de PvdA wil over dat laatste ook best nadenken: "Mensen die veel vermogender zijn dan andere Utrechters kunnen daar best een steentje aan bijdragen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -