RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoe coronamaatregelen invloed hebben op dementerende ouderen

1/3
VLEUTEN - Verpleeghuizen zijn inmiddels al een paar weken in quarantaine vanwege de coronamaatregelen. Bezoekers mogen niet meer naar binnen en de verpleging moet de extra zorg opvangen. Een zware taak, maar al helemaal bij mensen met dementie. Want hoe leg je uit dat alles anders gaat dan normaal?

Het Gastenhuis in Vleuten is zo'n verpleeghuis met dementerende ouderen. Die mogen nog wel de tuin in, maar niet door het hek om een stukje te wandelen. Normaal gesproken mogen ze gaan en staan waar ze willen. Het is een gekke gewaarwording voor zowel de bewoners als het personeel.

BRIEFJES OP DE DEUR
"Dit is een situatie waar we niet aan willen wennen, we willen juist meedoen in de maatschappij", vertelt Diane de Jong van Het Gastenhuis. "Voor de bewoners is het heel raar om binnen te zitten. Ze merken dat mensen langsfietsen, weliswaar minder dan normaal, maar ze snappen niet dat ze zelf niet naar buiten mogen."

Ik ben bang dat ze straks mijn huis niet meer kan vinden"
Minoes, dochter dementerende oudere

Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen de poort blijft, hangen er briefjes op de muren waarop staat: 'Je mag niet naar buiten'. Diane: "Ze lezen en begrijpen het, maar dat is ook zo weer weg."

FAMILIE OP BEZOEK
De moeder van Minoes woont in het verpleeghuis. Zelf woont ze in de buurt. Normaal gesproken loopt moeders regelmatig naar haar huis voor een kopje koffie, maar dat kan nu niet meer. "Ik vind dat heel vervelend en zelf vindt ze het ook niet leuk. Ze vraagt wanneer ze 'hier' weg mag en zegt dat het voelt alsof ze in een gevangenis zit. Ik ben bang dat ze op den duur mijn huis niet meer kan vinden."

Zolang familie aan de andere kant van het hek blijft, is bezoek toegestaan. Wel moet de anderhalve meter goed in acht genomen worden. In Het Gastenhuis komen wonen als familie zijnde is eventueel ook een optie, zegt Diane. "Het gesprek daarover mag altijd, maar het is wel heftig. Dan mag familie zelf namelijk ook niet meer weg."

Mochten we een besmetting krijgen, dan zijn we goed voorbereid"
Diane de Jong

GOED VOORBEREID
Er zijn nog geen besmettingen geweest in Het Gastenhuis. Zorgen daarover zijn er tot dusver net zo min. "We zijn eerder dicht gegaan dan verplicht was", vertelt Jacqueline, een verzorgster. "Collega's zijn gezond, bewoners in goede conditie. Als verzorgende houd ik daar thuis ook rekening mee. Boodschappen laat ik door iemand anders doen en ik ben alleen thuis of hier. Ik denk dat we goed voorbereid zijn. We hebben genoeg materialen op voorraad."

Ook Diane maakt zich nog geen zorgen. "Mochten we een besmetting krijgen, dan zijn we goed voorbereid. Het zou wel gelijk heel heftig worden. Iemand moet tot hij of zij genezen is ge´soleerd worden verpleegd op een woon-/slaapkamer van 35 vierkante meter. Dat is klein."

Lees meer over het coronvirus in ons liveblog.

Buiten het hek van Het Gastenhuis staat Robert Jan Booij klaar voor gesprek.


Verslaggever Robert Jan Booij vraagt naar familie.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -