RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vrienden helpen wijnboer Bertjan de coronacrisis door: 'Dat mensen naar je omkijken is hartverwarmend!'


UTRECHT - Bertjan Mol leeft sinds 2017 zijn ultieme droom. In dat jaar kocht hij in Thésée, een dorpje in het midden van Frankrijk, 7 hectare wijngaard. Op het moment dat de enorme investeringen zich zouden moeten gaan terugverdienen, brak plotseling de coronacrisis uit. "We hebben het aan onze vrienden te danken dat we er nog zijn", vertelt de voormalig inwoner van de Utrechtse Rivierenwijk.

 Bertjan met zijn gezin in zijn wijngaard Bertjan met zijn gezin in zijn wijngaard | Foto: Bertjan Mol

In Nederland was Bertjan al langer bezig met het importeren en verhandelen van mooie wijnen. "Ik had een goeie baan en deed het er bij. Ik had altijd wel het plan om een eigen wijngaard te bezitten. Op een goed moment hebben we de sprong gewaagd. We maken natuurlijke wijn, vin naturel, en exporteren naar importeurs over de hele wereld. Van Japan tot Amerika, van Australië tot Zuid-Korea; onze biologische wijn gaat de wereld over."

En zo werd Domaine la Taupe, Frans voor Mol, een goedlopende wijnonderneming. "Maar door de coronacrisis is de internationale handel zo goed als stil komen te liggen. Bestellingen worden massaal afgezegd. Dat heeft onder andere te maken met de sluiting van de horeca. Dan moet je wel even slikken."

MAATREGELEN FRANSE OVERHEID

Net als in Nederland steekt de Franse regering de ondernemers een helpende hand toe. Maar Bertjan heeft er tot dusver weinig aan gehad. "Er is een regeling dat je je belasting later kan betalen. Maar wij deden dat al één keer per jaar. Daar hebben we nu op de korte termijn dus weinig aan. Ik kan ook tegen gunstige voorwaarden leningen afsluiten, maar dat is een risico dat ik liever niet neem."

 Bertjan en Nicole vertrappelen de druivenoogst Bertjan en Nicole vertrappelen de druivenoogst | Foto: Bertjan Mol

De oogst van de druiven is pas in augustus en september gepland. "Op dit moment zouden we vanwege de maatregelen niet eens kunnen plukken. Samen met een andere wijnboer in de buurt hebben we een plukteam van zo'n veertig personen. Ik hoop dat aan het eind van de zomer de situatie weer normaal is, anders hebben we een nieuw probleem. Maar daar ben ik nu nog niet zo mee bezig."

Mol kan wel gewoon blijven werken in de wijngaarden van zijn Domaine. "De agrarische sector heeft van de regering wel vrijstellingen gekregen om te kunnen blijven werken. al is het behelpen vanwege de afstand die je moet houden. Vlak voor de lockdown hebben we daarom keihard doorgewerkt om het snoeien van de ranken af te ronden. Na afloop hielden we voorgaande jaren altijd een borrel en aten we met z'n allen uitgebreid om te vieren dat de klus geklaard was. Dat kon dit jaar niet. We zijn bij elkaar geweest, maar door de afstand die we moesten houden was het toch anders dan anders."

HELP DE MOL

Maar de wijn van afgelopen jaren die in de kelders in de vaten ligt te rijpen, moet wel verkocht worden, al is het maar om de opbrengst te kunnen herinvesteren. Denk aan het kopen van nieuwe flessen bijvoorbeeld. "Dus heb ik op social media een oproep geplaatst. Daarin heb ik uitgelegd dat we hulp nodig hebben om de cashflow in het bedrijf op orde te houden. 'Help de Mol' werd overal gedeeld en dat is onze redding geweest."De particuliere markt moest aangeboord worden. De wijn wordt online voor dezelfde prijs verkocht als op het domein zelf. Een stuk goedkoper dus dan wanneer het via winkels of horeca zou lopen. "Vrienden kochten een doosje en al snel waren het vrienden van vrienden die een bestelling deden. Dat was echt hartverwarmend! Op die manier hebben we in ieder geval voor de komende maanden ons inkomen veilig kunnen stellen. Echt, zonder die hulp was het waarschijnlijk niet gelukt. We kregen van ondernemers die we helemaal niet kenden emails met steunbetuigingen. Ondanks de situatie waarin de wereld nu zit, kijken de mensen naar elkaar om. Misschien wel meer dan voorheen. Dat is dan een voordeel bij een nadeel."

VOORZICHTIG MET DE UITGAVEN

Nu het bedrijf gered lijkt, blijven Bertjan en zijn partner Nicole op de kleintjes letten. "Eigenlijk hebben we een nieuwe tractor nodig. Maar dat geld is er nu niet. Dus hou ik de oude zelf aan de praat. Ik kan inmiddels best een beetje sleutelen. Hij doet het in ieder geval nog. Ook investeringen in andere apparaten hebben we op de lange baan geschoven. Alleen de hoognodige uitgaven doen we."

In Thésée is corona inmiddels ook opgedoken. "Een wijnboer uit de buurt is een goeie week ziek geweest, maar is gelukkig hersteld. En de scholen zijn net als in Nederland dicht. We hebben twee zoontjes en een dochter die nu dus thuiszitten. Een leerling van een andere vestiging van de school bleek besmet en toen zijn direct alle locaties gesloten. Dat gebeurde nog eerder dan in Nederland. Ook hier zijn alleen de bakker, slager, groentenboer en supermarkten open. Maar het lijkt er op dat iedereen inmiddels wel aan de situatie gewend is."

 Bertjan kocht in 2017 zeven hectare wijngaard in Frankrijk Bertjan kocht in 2017 zeven hectare wijngaard in Frankrijk | Foto: Bertjan Mol

De Fransen eten nog net als voor de crisis stokbrood met een goed glas 'vin' er bij. "Mensen willen toch van het leven blijven genieten. Ik hoor van veel Nederlandse vrienden dat ze nu niet in de kroeg wat gaan drinken, maar gewoon thuis. Na een dag thuiswerken is dat een goede manier om te ontspannen. John Driedonks, een goede vriend van me, sprak jaren geleden al eens de legendarische woorden: 'think global, act local'. Door de crisis zijn onze ogen wel geopend. De particuliere markt voor onze wijn hing er een beetje bij, maar dat is nu wel anders. Dat is iets waar we ook na deze periode mee doorgaan."

KWETSBAAR OPSTELLEN

Bertjan voelt mee met de duizenden ondernemers in Nederland die in een lastige tijd zitten of er in de nabije toekomst mee te maken gaan krijgen. Hij wil ze graag een tip meegeven. "Stel je kwetsbaar op. We hebben echt de hulp van vrienden nodig gehad. Het is soms lastig de situatie van je bedrijf open en bloot te delen met iedereen. Je wilt het toch zelf oplossen. Maar echt, er kwam bij ons steun uit hoeken waar je het totaal niet uit zou verwachten. Heel mooi." En ook al hou je niet van wijn, dan nog kun je als consument ondernemers helpen. "Tot de coronauitbraak kon je lekker in je favoriete restaurant gaan eten. Haal het nu af als het kan. Want anders zijn die bedrijven er na deze tijd niet meer."

MEER LEZEN UIT HET BUITENLAND?

Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland.
Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen.
Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana.
Hier lees je het verhaal van Patricia die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden.
Hier lees je het verhaal van Tjaling uit Utrecht die Nieuw-Zeelanders moed in zingt.
Hier lees je het verhaal van de Amersfoortse Liselotte in Tsjechië, die mondkapjes maakt.
Hier lees je meer over Jacintha Booij die in lockdown zit in Frankrijk.
Hier lees je het verhaal van de Amersfootse Celine. Zij ontvluchtte China vanwege het coronavirus.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -