RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zorghotel in Van der Valk Breukelen, winkels mogen langer open


PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus beheerst nog steeds het leven van iedereen. In dit liveblog houdt RTV Utrecht u op de hoogte van alle gebeurtenissen binnen ťn buiten de provincie.
In het kort:

- Voor het eerst daalt het aantal IC-patiŽnten
- Meningen verdeeld over corona-apps
- Zeist gaat overtreders van corona-regels direct beboeten
- Forse celstraf voor coronahoester Overvecht

Plaats je foto op onze kaart en breng corona in beeld

22.12 uur   Stichting werkt aan fonds voor zorgverleners coronapatiŽnten
Voor zorgverleners die intensief met coronapatiŽnten werken, is deze week de Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) opgericht. De stichting wil een steunfonds opzetten voor zorgverleners en hun familieleden.

Bij de zorgverleners gaat het onder meer om verpleegkundigen en ambulancepersoneel die door het werken met coronapatiŽnten zelf gezondheidsrisico's lopen. "We moeten zorgen voor onze zorgverleners, zeker in deze coronatijd", aldus traumachirurg Marijn Houwert (UMC Utrecht), een van de initiatiefnemers: "Applaus is fijn, steun is beter."


22.05 uur   Balkongymnastiek in Breukelen
De bewoners van het woon- en zorgcentrum 't Heijcop in Breukelen kunnen vanaf morgen wekelijks vanaf hun balkon meedoen aan een gymnastiekles. Het idee komt van thuiszorgorganisatie Careyn en Fysiotherapie Vechtstreek. Volgens hen is het heel belangrijk dat ouderen blijven wegen, nu afspraken bij de fysiotherapeut niet door gaan.

Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn is er voortaan iedere week een beweeglesje bij 't Heijcop. Morgen komt wethouder Veneklaas ook langs, om de ouderen een hart onder de riem te steken.


20.55 uur   De burgemeester van Lopik is al druk in de weer met het Paasweekend


20.51 uur   Nog geen zin om naar bed te gaan? Overweeg een avondwandeling...


20.41 uur   Afstand houden blijft voor sommigen moeilijk


19.40 uur   Dylan Groenewegen bezorgt boodschappen op de fiets
Wielrenner Dylan Groenewegen uit Vinkeveen gaat de komende tijd boodschappen bezorgen op de fiets. De viervoudig etappewinnaar in de Tour de France zet zich in voor bezorgdezorg.nl.
19.32 uur   FC Utrecht organiseert concert in zorgcentrum Bilthoven
FC Utrecht heeft een paasconcert georganiseerd voor ouderen van woonzorgcentrum de Bremhorst in Bilthoven. Zanger Dennis Kroon zong vanmiddag op gepaste afstand voor de bewoners van het wooncentrum.

Mevrouw Timman (84) vond het optreden fantastisch.18.52 uur   Weinig hoop voor voetbalfans
Burgemeester van steden met professionele voetbalclubs zijn op z'n zachtst gezegd niet enthousiast over het plan de competitie deze zomer af te maken. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven gaat eventuele wedstrijden van PSV zelfs verbieden, zegt hij tegen de NOS.

Burgemeester Paul Depla van Breda overlegde gisteren namens al zijn collega-burgemeesters met de KNVB. Hij benadrukt dat in eerste instantie geluisterd moet worden naar het RIVM. "Als zij zeggen dat je veilig kan sporten, moet de KNVB met een voorstel komen. Dan kunnen wij als burgemeesters kijken of het kan."

"Maar of het realistisch is, is zeer de vraag", zegt Depla. Hij vreest dat veel fans willen samenkomen om de wedstrijden te bekijken, of dat nou binnen of buiten het stadion is. "Het zijn beladen wedstrijden die gaan om kampioenschap en promotie degradatie. Ik heb mijn twijfels. Ik heb tegen de KNVB gezegd: denk vooral na over volgend seizoen. De kans dat virus er dan nog is, is groot."


18.37 uur   Ruimere openingstijden tijdens Pasen
De gemeente Utrecht wil drukte in supermarkten tijdens het paasweekend voorkomen. Daarom krijgen eigenaars van levensmiddelenwinkels de mogelijkheid om hun openingstijden voor zon- en feestdagen te verruimen. Ze kunnen dan ook tussen 19.00 en 22.00 uur open.18.31 uur   Nieuwe Utrechtse ziekenhuiscijfers
Iedere dag maken de vier grootste Utrechtse ziekenhuizen bekend hoe veel coronapatiŽnten ze hebben opgenomen en hoe veel daarvan op de IC liggen. Het gaat dan om het UMC, het Diakonessenhuis, het St. Antonius en het Meander Medisch Centrum.

Vergeleken met een etmaal geleden liggen er zeven IC-patiŽnten meer op de afdelingen van de ziekenhuizen. Het totaal aantal coronapatiŽnten dat is opgenomen in de Utrechtse ziekenhuizen (dus ook de mensen die niet op de IC liggen) is toegenomen met vijf.
Aantal coronapatiŽnten per ziekenhuis (tussen haakjes het verschil met gisteren):
- UMC Utrecht: 89 patiŽnten (+13), van wie 46 op de IC (+6)
- Diakonessenhuis: 44 patiŽnten (-6), van wie 15 op de IC (geen verschil)
- Meander MC: 51 patiŽnten (+6), van wie 21 op de IC (+1)
- St. Antonius: 74 patiŽnten (-8), van wie 30 op de IC (geen verschil)

18.23 uur   Sociale werkplaats weer deels open
Veel medewerkers van de sociale werkplaats vinden het lastig om thuis te zitten tijdens de coronacrisis. De Biga Groep in Zeist opent daarom weer deels de deuren. De werkplekken zijn 'coronaproof' gemaakt.

 Medewerkers van de sociale werkplaats in Zeist zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen. Medewerkers van de sociale werkplaats in Zeist zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen. | Foto: Biga Groep


18.18 uur   IC-verpleegkundige in gezicht gespuugd
Heel treurig nieuws uit Zeist: daar is gisteravond een 33-jarige IC-verpleegkundige in haar gezicht gespuugd. De politie is op zoek naar de daders. Ze vertelt aan RTV Utrecht haar verhaal. Lees hier.17.28 uur   Voorlopige datum voor bekerfinale
De KNVB heeft in een conceptschema de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht gepland op zondag 12 juli.


16.56 uur   Van der Valk Breukelen wordt zorghotel
Het Van der Valk-hotel langs de A2 in Breukelen wordt tijdelijk een zorghotel. Er is ruimte voor 217 (ex-)patiŽnten die herstellen van corona.16.40 uur   Taartenmaakster in de knel
De komende tijd zet RTV Utrecht dagelijks kleine ondernemers centraal die hard worden getroffen door de coronacrisis. In de eerste aflevering taartenmaakster Lian Gugelot uit Baarn. In vier jaar tijd bouwde ze haar bedrijf zorgvuldig op, en nu dreigt het in te storten. "Ineens valt alles weg. Bestellingen zijn afgezegd en bruidstaarten geannuleerd."

Lian uit Baarn vertelt over haar situatie.16.26 uur   Extra IC-bedden bij UMC
Het UMC Utrecht en Defensie zijn druk met het toevoegen van negentien IC-bedden in het Calamiteitenhospitaal. ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen maakte vandaag foto's.

 Defensie levert 56 verpleegkundigen, 10 artsen en 26 ondersteunende medewerkers. Defensie levert 56 verpleegkundigen, 10 artsen en 26 ondersteunende medewerkers. | Foto: ANP

 Het Calamiteitenhospitaal is in een bijgebouw bij het ziekenhuis. Het Calamiteitenhospitaal is in een bijgebouw bij het ziekenhuis. | Foto: ANP

 Defensie leverde eerder elders in Nederland ook al planners en beademingsapparatuur in de strijd tegen corona. Defensie leverde eerder elders in Nederland ook al planners en beademingsapparatuur in de strijd tegen corona. | Foto: ANP


16.12 uur   Discussie over corona-apps
De Tweede Kamer is niet negatief over de twee apps die het kabinet wil inzetten in de strijd tegen corona-verspreiding. Maar de partijen willen eerst weten hoe die precies werken en of de privacy erdoor in het geding komt, bleek woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. Ook benadrukten meerdere partijen dat het gebruik van de app vrijwillig moet zijn.

De Stichting Privacy First maakt zich naar eigen zeggen wel 'grote zorgen' over de apps. Het recht op anonimiteit in de openbare ruimte is volgens de stichting een klassiek grondrecht en cruciaal voor het functioneren van de democratische rechtsstaat.


16.05 uur   Zeist gaat direct beboeten
De gemeente Zeist is zo klaar met mensen die coronamaatregelen aan hun laars lappen dat voortaan direct boetes worden uitgedeeld. Mensen die op straat geen 1,5 meter afstand bewaren worden meteen op de bon geslingerd. Volgens de gemeente helpt waarschuwen onvoldoende; vooral jongeren blijven op straat dicht bij elkaar komen.


16.01 uur   Voor het eerst daalt aantal patiŽnten op IC
Voor het eerst daalt het aantal patiŽnten op de IC-afdelingen in Nederland. Dinsdag lagen nog 1424 mensen op de intensive cares, vandaag is dat 1408. Een daling van 16 dus.

Het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding maakt verder bekend dat 130 Duitse ziekenhuizen bereid zijn Nederlandse patiŽnten over te nemen.


15.57 uur   Cel voor coronahoester in Overvecht
Een 40-jarige Utrechter is veroordeeld tot acht weken cel waarvan vier voorwaardelijk omdat hij in Overvecht een agent in het gezicht hoestte. Bovendien riep hij dat hij corona had. Later in de rechtbank zei de man dat hij dronken was en dat hij spijt had van zijn actie.

De straf is hoger dan de eis van het OM (vijf weken cel waarvan twee voorwaardelijk) omdat de rechtbank vindt dat hoesten, spugen en dreigen met corona in deze tijd voor veel maatschappelijke onrust zorgt.

Overigens moet de man de agent ook een schadevergoeding van 400 euro betalen.


15.00 uur   Nieuwe RIVM-cijfers
De dagelijkse cijferupdate van het RIVM is weer binnen. Het afgelopen etmaal zijn 147 nieuwe sterfgevallen gemeld, waarmee het totaal stijgt naar 2248 in heel Nederland. Mensen die aan corona overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.

Hoewel de statistieken over de laatste dagen minder compleet zijn dan die van langer terug, is in de cijfers een dalende lijn te zien. Dat geldt zowel voor het aantal ziekenhuisopnamen als voor het aantal sterfgevallen.

De jongste overledene tot nu toe was tussen de 25 en 29 jaar. Die persoon leed aan een andere aandoening, zo maakte het RIVM eerder bekend. Twee dertigers en acht veertigers hebben het coronavirus niet overleefd. Bijna 88 procent van de mensen die zijn gestorven aan corona was boven de 70 jaar.13.28 uur   Burgemeester Vijfheerenlanden houdt kinderen bezig
Omdat burgemeester FrŲhlich ook wel begrijpt dat het geen sinecure is om thuisblijvende kinderen bezig te houden heeft hij wat bedacht. Een tekenwedstrijd in de gemeente. Elke week is er een winnaar. De mooiste tekeningen worden op een ansichtkaart gedrukt en verspreid zodat mensen die naar eenzame ouderen kunnen sturen.

 De wedstrijd van de burgemeester De wedstrijd van de burgemeester | Foto: Vijfheerenlanden


12.52 uur   Komt er een feestdag voor examenleerlingen?
Minister Arie Slob wil een landelijke feestdag voor geslaagde scholieren. Die zou op 4 juni moeten zijn, dan hangen geslaagde leerlingen traditie getrouw een vlag met schooltas uit.

Het is door de coronamaatregelen nog onduidelijke welke festiviteiten er dan mogelijk zijn. Veel scholieren treurden dat er een streep ging door de eindexamens en alle feestelijkheden die daarbij hoorden. Slob gunt "ze in deze ongekende crisis met dit landelijke moment toch een mooie afsluiting van hun middelbareschoolloopbaan", laat hij weten.

Scholierenorganisatie LAKS pleitte al eerder voor een feestdag. Voorzitter Pieter Lossie: "Wij hebben ontzettend veel berichten gehad van scholieren die zo'n dag graag georganiseerd zien worden. Met deze dag op 4 juni kan jaren schooltijd met voldoening afgesloten worden."12.22 uur   IC-baas voorzichtig optimistisch over afname patiŽntenstijging
Er komen nog dagelijks meer corona-patiŽnten bij op de intensive care dan dat er weg gaan, maar dat aantal neemt "ongelooflijk snel" af, zegt Diederik Gommers voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Gommers is opgelucht en durft een beetje te kijken naar een fase waarin de ic-zorg weer op een enigszins gebruikelijk niveau komt. Maar als de maatregelen nu versoepeld worden, dreigt weer een enorme toename, vreest Gommers.

Als het aantal mensen met COVID-19 op de intensive care afneemt, mnoeten ziekenhuizen de gewone zorg ook weer oppakken. Die is blijven liggen door de coronacrisis.

Er liggen valkuilen op de loer als die zorg weer op gang komt. Er komt straks een "stuwmeer van uitgestelde zorg", omdat ic-afdelingen op de pauzeknop hebben moeten drukken vanwege de coronacrisis, zegt Gommers. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan.

"Ergens daar tussenin willen we nog op vakantie en rust om dit alles te verwerken. Dat gaat botsen met elkaar en er ontstaat een groot risico op burn-outs bij onze collega's."


12.09 uur   Aartsrivalen Bunschoten verbroederd
Je bent of een 'rooie' of een 'blauwe' in Bunschoten en normaal gesproken is er geen middenweg mogelijk. Maar nu zijn de eeuwige rivalen SV Spakenburg en IJsselmeervogels toch even verbroederd. Met een spandoek danken ze samen met VV Eemdijk de medewerkers van zorgcentrum De Haven.

 De entree bij zorgcentrum De Haven De entree bij zorgcentrum De Haven | Foto: GinoPress


11.37 uur   Gemeenteraad Amersfoort stuurt brief aan inwoners
De voltallige gemeenteraad van Amersfoort steekt in een open brief de inwoners van de gemeente een hart onder de riem. "Als teken van medeleven, bemoediging en ondersteuning in deze crisistijd", schrijven de raadsleden. Hier lees je meer over de brief.11.22 uur   PatiŽnten met milde klachten lijken minder immuun
CoronapatiŽnten met milde klachten zijn misschien niet immuun na hun ziekte. Dat blijkt uit eerste onderzoeken, vertelt RIVM-expert Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer.

Uit eerste tests is het idee ontstaan dat mensen met milde klachten minder antistoffen opbouwen in het vervolg. Die antistoffen zorgen er voor dat iemand niet nog een keer besmet raakt met een virus.

Of iemand met milde klachten genoeg antistoffen heeft om immuun te zijn wordt nog onderzocht. Overigens is het maar de vraag hoelang immuniteit tegen corona stand houdt. Immuniteit voor luchtweginfecties, houdt meestal "jaren" stand, terwijl we levenslang immuun zijn voor bijvoorbeeld mazelen.


10.46 uur   Aantal nieuwe besmettingen zorgverleners daalt
Het aantal coronabesmettingen onder zorgverleners daalt. Dat zegt hoofd-infectieziekten van het RIVM Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Het gaat om een daling van het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners.

In een grafiek is te zien dat het aantal nieuwe besmettingen onder zorgverleners sneller daalt dan in andere groepen. Volgens Van Dissel zijn veel hulpverleners buiten het ziekenhuis besmet geraakt.

Meer dan een op de vijf corona-meldingen komen van zorgverleners, zegt Van Dissel. Dat beeld is wel vertekend, benadrukt hij, omdat er onder zorgpersoneel veel meer wordt getest, waardoor er relatief meer meldingen uit die hoek binnenkomen.


10.36 uur   Corona-foto's
Nog elke dag krijgen we foto's binnen die te maken hebben met de gevolgen van de coronacrisis. Megan Vlemmix maakte bijvoorbeeld deze foto van een bijna verlaten Jaarbeursplein tijdens zonsondergang.

 Een nagenoeg verlaten Jaarbeursplein in Utrecht. Een nagenoeg verlaten Jaarbeursplein in Utrecht. | Foto: Megan Vlemmix

Heb je zelf ook een foto die je wil delen? Zet hem dan hier op de kaart.


09.02 uur   Live: Tweede Kamer wordt bijgepraat over corona
Tweede Kamerleden worden om 09.30 uur bijgepraat door het RIVM over de coronacrisis. Dat is via onderstaande stream live te volgen.
08.53 uur   Spoorwegmuseum en dierentuin worden gemist met Pasen
Ouwehands Dierenpark in Rhenen is een van de tien meest gemiste attracties tijdens het paasweekend. Het park is een van de zeven dierentuinen in de top-tien. Op nummer ťťn staat de Efteling. Dat blijkt uit onderzoek van merkenonderzoeker Hendrik Beerda.

Veel attracties zullen dit weekend uit moeten blijven door de maatregelen tegen het coronavirus. Beerda onderzocht ook uitjes die ook leerzaam zijn. In dat geval staat het Spoorwegmuseum op Utrecht op de zesde plek. Achter bijvoorbeeld het Rijksmuseum en Madurodam.


05.51 uur   Jongeren in IJsselstein hardleers
Een aantal jongeren in IJsstelstein houdt zich volgens burgemeest Domburg niet goed genoeg aan de coronamaatregelen. Gisteren werden twintig waarschuwingen en zes boetes uitgedeeld.05.27 uur   FC Utrecht stuurt Dennis Kroon naar zorgcentrum Bilthoven
De bewoners van Woonzorgcentrum de Bremhorst in Bilthoven staat vandaag een bijzondere dag te wachten. Zij krijgen bezoek van zanger Dennis Kroon.

De artiest, bekend van The Voice of Holland, gaat vanmiddag om 15.00 uur voor zo'n 80 ouderen zingen in de buitenlucht. De ouderen van dagen kunnen meegenieten via hun raam of balkon. Het idee voor het concert komt uit de koker van FC Utrecht. De club wil zo wat leuks doen voor ouderen in de regio.


05.24 uur   Uitvaartondernemer komt met drive-in condoleance
Uitvaartverzorgers doen er alles aan om overledenen in tijden van corona toch een mooi afscheid te geven. Maar een zaal vullen met dierbaren is vanwege het virus niet meer mogelijk en dus begint uitvaartverzorger Martin Hendericks uit Vianen een drive-in condoleance.

Bij zo'n ceremonie staat de kist samen met de naaste familie onder het afdak van het uitvaartcentrum. Mensen die afscheid willen nemen, kunnen met de auto langsrijden, vertelt de uitvaartverzorger: "De familie staat daar en omdat er geen contact mag zijn doe je je hand op het hart en betuig je zo je medeleven aan de familie en kan je in ieder geval zo gedag zeggen tegen de overledene."

Uitvaartondernemer Vianen komt met drive-in condoleance05.13 uur   Liveblog van gisteren lezen? Klik hier!
Nog even bijlezen hoe alles gisteren verliep? Klik hier voor ons liveblog van dinsdag.


05.02 uur   Rutte tijdens persconferentie: 'Houd vol, ook tijdens paasweekend'
Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid gaven gisteren rond 19.00 uur een persconferentie over de stand van zaken in de coronacrisis. De premier riep de Nederlandse bevolking op om vol te houden. "Het risico is nu dat mensen denken dat ze losser met de regels om kunnen gaan. Laat ik duidelijk zeggen: een grotere fout kunnen we niet maken. Als we niet volhouden, doen we alles teniet wat er tot nu toe is opgebouwd."

Ook werd duidelijk dat het kabinet in gaat zetten op apps om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De apps geven bijvoorbeeld een sein aan mensen met wie je in contact bent geweest als blijkt dat je besmet bent geraakt en houden symptomen in de gaten.

De hele persconferentie nog eens terugkijken? Dat kan hier:Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -