RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Huizenprijzen volgend jaar waarschijnlijk lager door coronavirus

NIEUWEGEIN - De huizenmarkt gaat door het coronavirus waarschijnlijk zo'n knauw krijgen dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat stellen economen van ABN AMRO. Het zou gaan om de eerste prijsdaling sinds 2014. Maar hoe sterk de daling wordt, is nog ongewis. Dat hangt volgens de kenners bij de bank af van de precieze impact van de crisis.

Tegelijkertijd is duidelijk zichtbaar dat de huizenprijzen in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar nog flink in de lift zaten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) uit Nieuwegein is de meest zorgelijke ontwikkeling in de afgelopen periode dat er minder nieuwbouwwoningen te koop gezet werden.

Voor een bestaande woning werd afgelopen kwartaal gemiddeld 326.000 euro neergeteld. Dat was 9,6 procent meer dan een jaar eerder. Nieuwbouwwoningen werden daarbij ruim 14 procent duurder. Voor deze huizen moest door de bank genomen ruim 400.000 euro betaald worden.

STIJGING VERKOOP
Volgens de NVM liep de woningmarkt de afgelopen weken "gewoon" door, ondanks de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Makelaars geven aan dat er weliswaar minder kijkers zijn bij een woning, maar dat deze wel serieus zijn. In de eerste week van april was er zelfs een kleine stijging in de woningverkoop zichtbaar.

Wat de gevolgen op de langere termijn zullen zijn, hangt in de ogen van de NVM vooral af van de lengte van de coronacrisis. Maar de organisatie benadrukt dat er eerder veel vraag was naar woningen, terwijl het aanbod beperkt is en er veel te weinig nieuwbouwwoningen zijn bijgebouwd. De enorme vraag is niet van de een op de andere dag verdwenen, denken de makelaars.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -