RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De Hoogstraat in Utrecht gaat ex-coronapatiënten helpen revalideren

PROVINCIE UTRECHT - Bij revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht verwachten ze deze week de eerste post-ic coronapatiŽnten. Want na opname op de intensive care, is het soms nog niet voorbij. De Hoogstraat heeft een speciaal behandelplan ontwikkeld om de patiŽnten weer zo goed mogelijk te laten herstellen. Het revalidatiecentrum is de eerste kliniek in Nederland die zo'n programma beschikbaar stelt.

Bij De Hoogstraat hebben ze al heel wat ervaring met patiŽnten die langdurige zorg nodig hebben. Nu komt daar een nieuwe groep hulpbehoevenden bij; ex-coronapatiŽnten die, doordat ze op de intensive care hebben gelegen, moeten revalideren.


NIET MEER STAAN EN LOPEN

"Je moet je voorstellen dat mensen fysiek flink zijn aangedaan," vertelt revalidatiearts Catja Dijkstra van De Hoogtraat. "Sommige patiŽnten krijgen door het lange stilliggen op de intensive care problemen met hun zenuwen of spieren waardoor ze niet meer kunnen staan en lopen. Soms is zitten zelfs al een hele opgave."

Naast spierafname en mentale druk, kan ook schade aan de longen optreden. CoronapatiŽnten kunnen een longontsteking oplopen waardoor ze minder lucht krijgen. Als er langdurig moet worden beademd op de intensive care, zorgt dat in sommige gevallen voor schade.

MENTALE ZORG

De artsen houden er rekening mee dat patiŽnten PTSS overhouden aan de opname en dat depressie kan optreden of verergeren. Daarom kunnen patiŽnten ook mentale zorg krijgen bij De Hoogstraat. "De langdurige isolatie en het liggen op de intensive care kunnen voor psychische problemen zorgen", vertelt Joris de Graaf van De Hoogstraat, die mee heeft gewerkt aan het opstellen van het behandelplan. "We willen de patiŽnten zo goed mogelijk helpen bij hun herstel, daar hoort soms ook mentale zorg bij."

Niet iedereen die door corona op de intensive care heeft gelegen moet revalideren. Dat is afhankelijk van de gezondheid en leeftijd van de patiŽnt en van hoe lang deze patiŽnten op de intensive care hebben gelegen.

HERSTELLEN

De fysioruimte bij De Hoogstraat wordt nu gebruikt door patiŽnten die van andere aandoeningen of bijvoorbeeld een ongeluk herstellen. Daar komen straks dus ex-coronapatiŽnten bij. Hoe lang het duurt voor zij herstelt zijn, is moeilijk te zeggen. "De vraag is of je helemaal herstelt", vertelt Dijkstra. "Sommige mensen zullen binnen drie weken herstellen, andere hebben een traject van maanden nodig. En dan is het de vraag of ze helemaal beter worden."

Het behandelplan is door De Hoogstraat via de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en Revalidatie Nederland beschikbaar gesteld aan alle collega's in het land.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -