Afscheid nemen vanuit de auto bij drive-in condoleance in Vianen

VIANEN - Uitvaartverzorgers doen er alles aan om overledenen in tijden van corona toch een mooi afscheid te geven. Een zaal vullen met dierbaren is vanwege het coronavirus voorlopig onmogelijk. Uitvaartverzorger Martin Hendericks uit Vianen start daarom met de drive-in condoleance. "Zo kunnen ook buren, collega's en sportmaatjes een overledene hun laatste eer bewijzen."
De kist staat bij een drive-in condoleance buiten onder een afdak.
De kist staat bij een drive-in condoleance buiten onder een afdak. © RTV Utrecht
Bij een drive-in condoleance komt de kist onder het afdak van het uitvaartcentrum te staan. De directe familie staat ernaast, waarna andere mensen met de auto langs kunnen rijden. "Zij kunnen even stoppen en met de hand op het hart hun medeleven betuigen aan de familie", vertelt Hendericks. "Ook kunnen ze een gedachte meegeven aan de overledene."

UITSTAPPEN MAG NIET

Uitstappen is daarbij niet toegestaan. "Dat is essentieel", aldus Hendericks. "We willen alle regels in acht nemen en zorgen dat er geen fysiek contact is." Volgens de uitvaartverzorger kan het even niet anders, vooral wanneer iemand aan corona is overleden en bij leven nog contact heeft gehad met zijn of haar directe familie. Dan is de kans op besmetting te groot.
Het is hartverscheurend om te zien dat mensen afstand moeten houden op een uitvaart.
Martin Hendericks, uitvaartverzorger
Officieel mogen op een uitvaart overigens nog altijd dertig mensen aanwezig zijn. Dat is in de praktijk alleen lastig, merkt Hendericks. Hij vertelt: "We hebben geprobeerd om het een en ander binnen te doen, maar mensen zoeken elkaar toch op en gaan elkaar omhelzen." Hij hoopt dat de drive-in condoleance voor nu een waardig én veilig alternatief is. "Zo creëer je letterlijk afstand."
Auto's rijden langs de kist en de familie tijdens een drive-in condoleance.

TROOSTENDE SCHOUDER

Toch vindt hij het 'dieptriest' dat mensen bij een uitvaart afstand van elkaar moeten houden, terwijl je juist op zo'n moment elkaar wilt vasthouden. Hendericks legt uit: "Het is hartverscheurend om te merken dat je geen interactie kunt hebben met de mensen van wie je houdt. Zij komen vervolgens thuis en daar is het ook stil. Er is geen troostende schouder."
Ook voor degenen die géén afscheid kunnen nemen door de coronamaatregelen, is het overlijden van een bekende nu extra zwaar, zegt Hendericks. "Ze krijgen soms alleen een kaart met de mededeling dat iemand is gecremeerd of begraven. Iemand is dan ineens weg en die zien ze nooit meer. Ook zij missen een echte uitvaart."
Mensen krijgen nu soms alleen een kaart met de mededeling dat iemand is gecremeerd of begraven.
Martin Hendericks, uitvaartverzorger

STOET VAN VRIENDEN EN COLLEGA'S

Hendericks gelooft dat de drive-in condoleance mensen kan helpen als een stoet van vrienden, buren en collega's langsrijdt voor een laatste groet. "Het is cliché, maar een goed afscheid helpt je echt verder", besluit hij. "Als je een overledene daadwerkelijk hebt gezien en afscheid hebt kunnen nemen, dan is de tijd die volgt minder traumatisch."
Bij drive-in condoleances waarbij veel mensen worden verwacht, zet het uitvaartcentrum verkeersregelaars in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.