Amersfoorts olifantje Yunha (3) bezwijkt in twee dagen aan dodelijk herpesvirus

Yunha vlak na haar geboorte in 2017.
Yunha vlak na haar geboorte in 2017. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - Verdrietig nieuws uit Dierenpark Amersfoort: het driejarige olifantje Yunha is daar in zeer korte tijd bezweken aan het herpesvirus. Verzorger Bas Aalders vertelt in een vlog van het dierenpark wat er is gebeurd: "Maandag kwam Yunha duf en sloom over op de verzorgers bij de ochtendroutine. Daar zagen ze ook vlekjes op de tong. Toen hebben we meteen het noodprotocol ingeschakeld. Dat hebben we twee dagen gedaan."
De dierentuin heeft alles in het werk gesteld om het leven van het jonge olifantje te redden. Zo werden er medicijnen toegediend en zelfs bloed gehaald van een dierentuin in België voor meerdere bloedtransfusies. Toch stonden verzorgers machteloos. Aalders: "Het enige dat je kan doen, is het lichaam ondersteunen en hopen dat het olifantje het zelf overleeft."

80 TOT 90 PROCENT

Maar volgens Aalders is de kans klein dat een olifant met zichtbare herpes-symptomen weer gezond wordt: "Helaas is het virus bij Aziatische olifanten zo verspreid dat bijna elke olifant wel drager is en op het moment dat het naar boven komt dan overlijdt 80 tot 90 procent van de olifanten eraan."
De rest van de kudde olifanten in Amersfoort neemt nu afscheid van Yunha. Als dat is gebeurd, zal het dode olifantje worden verwijderd en gaat het stoffelijk overschot van Yunha naar Utrecht voor onderzoek.
Je kan er op dit moment nog niks aan doen.
Marjo Hoedemaker, olifantenexpert

ONDERZOEK

Eind vorig jaar was RTV Utrecht op bezoek in het Dierenpark Amersfoort voor een reportage over het dodelijke herpesvirus bij olifanten. Ook olifantenexpert Marjo Hoedemaker was toen uitgesproken over hoe snel het virus toeslaat en hoe machteloos verzorgers zich dan voelen: "Je kunt 's morgens binnenkomen en dan staat er één te sidderen en dan slaat de schrik je om het hart maar dat is ook het enige dat er gebeurt want verder kan je er op dit moment nog niks aan doen."
Onderzoek universiteit naar vaccin olifantenherpes
Bij de Universiteit Utrecht werken ze aan een vaccin voor het olifantenvirus dat Yunha fataal werd. Immunoloog Victor Rutten van de faculteit Diergeneeskunde vertelt waarom dat belangrijk is: "In dierentuinen en in het wild is het EEHV-virus doodsoorzaak nummer één bij Aziatische olifanten tussen 1 en 8 jaar oud. Het ontwikkelen van een vaccin en effectieve behandeling zijn dus essentieel, zowel voor jonge olifanten, als ook voor het voortbestaan van de soort."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.