In je auto testen of je corona hebt: in Baarn kan dat nu

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BAARN - Laboratorium U-Diagnostics heeft vandaag een drive-through coronatestlocatie aan de Hermesweg in Baarn geopend. In de teststraat maken medewerkers van het bedrijf in een tent keel- en neusafstrijkjes van patiënten, terwijl die in hun auto zitten. In het Drentse Hoogeveen werd eerder al een testlocatie van het lab geopend.
Op het terrein staat een grote witte tent, naast het Medisch Diagnostisch Centrum in Baarn. Eén medewerker doet de administratie binnen; buiten staat een collega in beschermende kleding die de uitstrijkjes doet. "Mensen vinden het over het algemeen prima te doen", vertelt ze.

'BUITENGEWOON MAKKELIJK'

"Ik zag gisteren op televisie dat je toch vrij diep in je keel en neus gestoken wordt, dus vraag het me straks nog een keer", lacht een man die vandaag getest wordt als we hem naar zijn verwachting vragen. Het werkt als volgt: je rijdt rustig de tent in, laat de barcode die je van je huisarts hebt gekregen scannen, doet je raam en mond open en laat een uitstrijkje maken. Binnen een paar minuten ben je klaar. "Het was buitengewoon makkelijk", concludeert dezelfde man.
De uitstrijkjes worden dezelfde dag nog naar het Duitse Keulen verstuurd, waar collega's van het lab in Baarn de testen uitvoeren. Binnen twee werkdagen is de uitslag bekend. "En vanaf morgen krijg je de uitslag via een app", legt initiatiefnemer en klinisch chemicus Albert Zwart uit. "Als het stoplicht op oranje staat, is er nog geen uitslag. Rood betekent dat je besmet bent; met een groen stoplicht is dat niet zo."

ZORGPERSONEEL

In totaal wil het bedrijf tien soortgelijke testlocaties opzetten, waarmee in totaal 5000 mensen per dag op corona getest kunnen worden. Daarmee kan de landelijke testcapaciteit flink worden uitgebreid, zeker nu het kabinet half april zo'n 17.000 tests per dag wil uitvoeren. Nu zijn dat er nog een paar duizend.
Vanwege de schaarste van het aantal testen, kan op dit moment alleen nog zorgpersoneel op verwijzing van de huisarts getest worden. "Als dat verandert, kunnen we die testen natuurlijk ook op een andere manier beschikbaar stellen, maar voorlopig doen we het via de richtlijnen van het RIVM", vertelt Zwart.

'NIET VOOR HET GELD'

Volgens het RIVM heeft het testen van zorgmedewerkers zin als ze klachten hebben die passen bij COVID-19. Ook risicogroepen, waaronder mensen met een verlaagde weerstand, komen in aanmerking.
Volgens directeur Maarten Cuppen van het laboratorium in Baarn doet het bedrijf de tests niet voor het geld: "Wij doen dit primair om de wereld te helpen. De prijsstellingen zijn vastgesteld door zorgverzekeraars. Wij gaan hier niet commercieel mee om. Zo'n test kost 85 of 86 euro. Er zijn mensen die ze voor 200 aanbieden. Dat doen wij niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.