RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Parel van Eemnes' krijgt fikse opknapbeurt, Wakkerendijk moet veiliger worden

1/3
EEMNES - De gemeente Eemnes is deze week begonnen met het opknappen van de Wakkerendijk. De bekendste weg van het dorp moet daardoor een stuk veiliger worden.

"De Wakkerendijk wordt versmald voor de verkeersveiligheid", zegt projectleider Jan Oosterbaan. "De weg wordt ingericht als 50-kilometerweg. Doordat de weg smaller wordt, gaan mensen minder snel rijden." Het fietspad wordt juist een halve meter breder gemaakt. Daarnaast komt er geluidsdempend asfalt en worden de kuilen in de weg aangepakt.

RACEBAAN
Henk van Hees van de Historische Kring Eemnes kan zich wel in de aanpassingen vinden. "Ik woon hier al 72 jaar. Vroeger was de weg nog smal. Daarna is de weg breder gemaakt en daardoor een soort racebaan geworden. Ik ben een verstokte fietser. Voor ons is het best wel een weggetje dat link kan zijn."

Wie met Van Hees praat, merkt dat de Wakkerendijk voor hem bijzonder is. "Het is de parel van Eemnes", vindt hij. De dijk gaat helemaal terug tot rond het jaar 1300. "Het was de grens van Holland en het bisdom Utrecht, die kwamen hier bij elkaar."

"Het was drassig en nat, maar ook heel erg groen. Het was mooie grond om een agrarisch bedrijf op te beginnen. Dus toen de grens werd getrokken, is de dijk aangelegd om de boel hier een beetje droog te houden. Dan praten we over het jaar 1336."

AANPASSINGEN
Van die idyllische achtergrond, is nu niet altijd meer wat te merken. "Er wordt gewoon heel hard gereden. Zowel door bewoners als door mensen die er werken," zegt projectleider Oosterbaan. Hij hoopt dat dit na de aanpassingen straks voorbij is.

Van Hees geeft het project zijn zegen. "Voor zover ik nu zie is het historisch verantwoord. Want uiteindelijk wordt de dijk niet aangetast. Hij ligt nog steeds hoger en daar doen ze mooi niets aan. Daar moeten ze met de tengels ook vanaf blijven," zegt hij met een knipoog.

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met Henk van Hees en Jan Oosterbaan (deel 1)
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met Henk van Hees en Jan Oosterbaan (deel 2)


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -