RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bij het sociaal werkbedrijf gaan ze langzaam weer aan het werk

1/3
ZEIST - Het is stil in onze regio: scholen zijn dicht, veel winkels zijn gesloten en het gros van de mensen werkt thuis. Waar de één daar na drie weken aan gewend lijkt te raken, is het voor de ander een dagelijkse last. Want zonder collega's, daginvulling en regelmaat kunnen de dagen voor mensen met een (arbeids-)beperking knap lang duren. Sociaal werkbedrijf Biga Groep besloot daarom deze week de werkzaamheden voorzichtig weer wat uit te breiden.

WERK ALS HOUVAST
"Onze mensen willen heel graag werken en ze waren dan ook erg blij dat we sinds maandag weer meer werk aanbieden", zegt Lisette Brenkman van BigaGroep. "Net als ieder bedrijf beperken we sinds half maart onze werkzaamheden, maar bij BIGA werken mensen die soms niet zonder hun werk kúnnen. De muren komen op ze af en ze voelen zich erg alleen. Naar het werk gaan betekent houvast voor deze mensen. Al vrij snel besloot ons management dat we alles op alles moesten zetten om hen weer aan het werk te laten gaan."

 Mensen kunnen niet zonder hun werk Mensen kunnen niet zonder hun werk | Foto: Biga Groep

"Het gaat dus niet om het halen van productiedoelen", benadrukt Brenkman. "Dit is echt puur om de mensen die de structuur van werk nodig hebben te helpen". Lang niet iedereen kan weer terug aan het werk, meer dan de helft van de 563 mensen die bij Biga werken is nog thuis. "Dat zijn mensen die klachten als verkoudheid of koorts hebben, of wat beter tegen het alleen thuis zijn kunnen", legt Lisette uit.

AANGEPASTE WERKPLEKKEN
"Voor de mensen die wél werken hebben we de afgelopen weken allerlei maatregelen getroffen: de groepen zijn kleiner, werkplekken zijn uit elkaar gehaald, lunchen doe je met voldoende afstand tussen de tafels en zelfs de gangen in ons sociaal werkbedrijf zijn anders ingedeeld. Alles om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar komen."

 Tussen de werkplekken zit nu voldoende afstand Tussen de werkplekken zit nu voldoende afstand | Foto: Biga Groep

BELANGRIJK WERK
Behalve voor het eigen interne bedrijf, werken de mensen van Biga veel buiten de deur. Zo doen ze onder andere de groenvoorziening voor verschillende gemeentes, verwerken oud materiaal van Defensie, werken in scholen en gemeentehuizen en maken bijvoorbeeld schoon bij het RIVM. "De schoonmaak heeft nooit stilgelegen", legt Lisette uit. "Dat werk moest natuurlijk doorgaan, maar dan wel met inachtneming van alle richtlijnen. Sinds deze week zijn we ook weer met meer mensen van de groengroepen naar buiten gegaan. Die doen vooral de klussen die nu niet kunnen blijven liggen, zoals het opruimen van zwerfvuil."

RUIMTE MAKEN
"We zien hier alleen maar opgeluchte gezichten. Deze onzekere periode wordt voor onze mensen weer een beetje 'normaler' nu ze weer aan het werk kunnen." Brenkman wil daar nog wel iets aan toevoegen: "de mensen die op onze eigen locatie in Zeist werken letten goed op de afspraken en elkaar. De mensen die buiten werken moeten we allemaal een beetje in de gaten houden: geef ze de ruimte - denk ook bij hen aan de anderhalve meter - om hun werk te doen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -