RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weer coronahoesters veroordeeld tot celstraffen in snelrechtzitting

UTRECHT/NIEUWEGEIN - De rechtbank in Utrecht heeft in speciale snelrechtzittingen opnieuw gevangenisstraffen uitgedeeld voor hoesten en dreigen met corona. Een 40-jarige Utrechter werd veroordeeld tot 8 weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij de agent een schadevergoeding van 400 euro betalen.

De straf die de rechter oplegde was hoger dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg om 5 weken cel, waarvan 2 voorwaardelijk. De rechtbank wil daarmee een duidelijk signaal afgeven dat hoesten, spugen en dreigen met corona in deze tijd voor veel maatschappelijke onrust zorgt.

SPUGERS IN OVERVECHT
De politieman kwam af op een melding dat jongeren op de Zambesidreef in Overvecht voorbijgangers bespuugden. Toen hij daar wilde uitzoeken wat er aan de hand was, werd hij door de Utrechter meerdere keren in zijn gezicht gehoest. De man riep daarbij dat hij corona had.

Tegen de rechter zei de verdachte dat hij veel spijt heeft. Hij was erg dronken en had niet bij de gevolgen van zijn daad stilgestaan. De agent maakt zich grote zorgen over zijn gezondheid en die van zijn vrouw, maar ook over die van zijn schoonmoeder, die in de zorg werkt.

De rechter had eigenlijk een nog zwaardere straf willen opleggen, maar verschillende instanties proberen de Utrechter van zijn alcoholverslaving af te helpen. Dat zou bij een langere celstraf worden onderbroken. Ook zou hij dan zijn woning kwijtraken.

HOESTENDE WINKELDIEF
Vanochtend stond ook nog een 34-jarige man uit Almere terecht. Hij werd door twee supermarktmedewerkers betrapt op diefstal van een bakje sushi, een pizza, twee flessen wijn en een bakje aardbeien. Toen de vrouwen hem staande hielden hoestte hij hun kant op en zei: 'Ik heb corona, nu hebben jullie het ook.' Zij lieten hem echter niet ontsnappen. In een politiebusje op weg naar het bureau herhaalde hij zijn dreigement.

Een van de supermarktmedewerkers maakte zich zoveel zorgen over besmetting dat zij met haar familie in thuisisolatie is gegaan. De verdachte zei dat het hem spijt dat hij zoveel angst en paniek heeft veroorzaakt, maar daar had de rechter geen boodschap aan. Het OM eiste 12 weken cel, waarvan 4 voorwaardelijk. De rechtbank maakte daar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 weken van.

LEGE RECHTSZAAL
De snelrechtzittingen vinden plaats in een vrijwel lege rechtszaal. Alleen de politierechter, de officier van justitie, een griffier en de advocaten zijn aanwezig. De verdachten zelf worden gehoord via een videoverbinding met de gevangenis waar zijn in voorarrest zitten. Pers mag alleen op aanvraag aanwezig zijn. Publiek wordt voorlopig niet toegelaten.

De rechtbank treft op dit moment voorbereidingen om binnenkort meer rechtszittingen mogelijk te maken. Zo wordt de inrichting van de zalen aangepast en worden delen van het gebouw afgeschermd om de kans op corona-besmetting zoveel mogelijk tegen te gaan.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -