RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Deadlines voor nieuwe windmolens en zonnepanelen uitgesteld door coronacrisis

PROVINCIE UTRECHT - De planning om veel meer duurzame energie op te wekken in onze regio wordt met een aantal maanden versoepeld. Dat heeft het Nationaal Programma Regionaal Energiestrategieën bepaald. Het uitstel is nodig omdat de inspraak voor bewoners in de verdrukking komt. Door de coronacrisis zijn alle bijeenkomsten voor participatie geschrapt.

De Regionale Energiestrategie (RES) kent geen taboes: er moeten tientallen windmolens bij in de provincie Utrecht om de klimaatdoelstellingen te halen. Om dat te realiseren kunnen er ook windmolens in open natuurgebieden of de bossen van de Utrechtse Heuvelrug terechtkomen. Het landschap kan daardoor de komende jaren drastisch veranderen.

De inspraak van inwoners is daarom een belangrijk onderdeel om draagvlak voor de plannen te krijgen. "Het democratische en maatschappelijke proces in verschillende regio's staat onder druk", zo schrijft het Nationaal Programma RES in reactie op de coronacrisis.

POLITIEK
Eerder klommen vanochtend alle Utrechtse VVD-fracties van gemeente, waterschap en provincie in de pen om soortgelijke zorgen te uiten. In de brief staat dat de planning van nieuwe windmolens en zonnepanelen moet worden uitgesteld tot je "elkaar weer in de ogen kunt aankijken".

André van Schie, fractievoorzitter in de Provinciale Staten vreest dat anders het draagvlak van de bewoners achteraf wordt georganiseerd. "Het is niet dat we willen dat alles stopt, maar in deze tijd zonder participatie het concept-bod afstempelen naar Den Haag lijkt me niet verstandig."

Ook de Utrechtse gedeputeerde Huib van Essen gaf vandaag in een commissievergadering van Provinciale Staten aan dat een soepelere deadline een goed idee is. "Ik heb er vertrouwen in dat dit voldoende tijd oplevert voor een goede afwikkeling van de RES."

NIEUWE WINDMOLENS EN ZONNEPANELEN
De afgelopen weken zijn er in de provincie drie Regionale Energie Strategieën geschreven: eentje voor de regio Utrecht (U16), eentje voor de regio Amersfoort (Eemland-gemeenten) en eentje in de FoodValley (Veenendaal, Rhenen en Renswoude). In deze plannen staan de potentiële locaties om duurzame energie op te wekken, vooral voor zonnepanelen en windmolens.

Deze eerste plannen moeten de komende maanden worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Volgens de planning moesten alle concepten voor 1 juni door alle raden zijn goedgekeurd.

Al eerder gaf het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie aan na te denken over een versoepeling van het tijdspad door de coronacrisis.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -