RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht: 'Voldoende opties voor islamitische begrafenissen'

UTRECHT - De gemeente Utrecht vindt dat in de stad voldoende begraafplaatsen zijn die aan islamitische eisen voldoen. De lokale afdeling van DENK is bezorgd over mensen van Marokkaanse of Turkse komaf die vanwege de coronacrisis hun overleden familie niet in het land van herkomst kunnen begraven.

In landen als Marokko en Turkije is het op een aantal plaatsen mogelijk om een eeuwig graf te krijgen. Dat is in de islamitische cultuur erg belangrijk. Maar sommige landen hebben nu een inreisverbod waardoor een overledene en zijn of haar naasten het land niet in komen.

DENK vroeg daarom aan het college of er geen plannen zijn voor een begraafplaats met diezelfde regels in Utrecht. Maar volgens het college is het op de vier Utrechtse begraafplaatsen al mogelijk om een graf te kopen voor onbepaalde tijd.

Ook is er op alle begraafplaatsen ruimte om overledenen tijdelijk te begraven zodat ze later ergens anders herbegraven kunnen worden. Een aparte begraafplaats daarvoor aanwijzen vindt het college niet nodig.

Het college wil wel ruimte geven aan initiatieven voor de aanleg van een permanente islamitische begraafplaats. Maar dat moet passen in het bestemmingsplan.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -