Eindelijk een zorghotel voor coronapatiënten in Utrecht: 'Het heeft lang geduurd'

© RTV Utrecht
BREUKELEN - In de gemeente De Ronde Venen was de CDA-fractie er al druk mee: waar blijft dat zorghotel voor ex-coronapatiënten in de provincie Utrecht? Vandaag werd duidelijk dat er een locatie is gevonden. Vanaf aankomende vrijdag 10 april worden de eerste patiënten verwacht in het Van der Valk hotel in Breukelen.
In het zorghotel is plek voor 340 coronapatiënten die niet meer in het ziekenhuis hoeven te liggen, maar die wel nog de nodige zorg nodig hebben. De betrokken partijen hebben de hoop dat niet de volledige capaciteit nodig gaat zijn.
Volgens het Regionaal Overleg Acute Zorgketen Midden Nederland (ROAZ) is er voldoende verplegend personeel beschikbaar om de patiënten te verzorgen, vooral ook omdat er geleidelijk opgeschaald gaat worden. Mocht er toch te weinig personeel zijn, dan gaat er geworven worden. Alle Utrechters kunnen in dit zorghotel terecht.

DOORPAKKEN

Vrijdag komen de eerste patiënten naar Breukelen. Om hoeveel personen het gaat, is nog niet duidelijk. Simone Borgstede (CDA) van gemeente de Ronde Venen weet in elk geval één persoon die er graag naar toe zou gaan. Afgelopen vrijdag hoorde ze over een man die niet in het ziekenhuis hoeft te liggen, maar die geen andere plek heeft waar hij naar toe kan. Ze zocht meteen contact met de burgemeester om te vragen hoe het ervoor staat met de komst van een zorghotel.
Want Borgstede verbaast zich: "Waarom moest het zo lang duren voor we hier een zorghotel hebben gekregen? In andere regio's bestaan ze al, je weet al weken dat het eraan zit te komen. Waarom wordt er niet adequaat gehandeld? Ik vind het heel fijn dat het is gelukt, maar het is raar dat het zo lang geduurd heeft. Soms moet je even doorpakken, dit is zo'n moment."

URGENTIE

De coördinatie van dit soort initiatieven ligt momenteel in de handen van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Op de vraag waarom het hotel er nu komt en niet eerder, laat de woordvoerder weten dat de VRU al langere tijd bezig is met het zoeken naar een geschikte plek. Al bestaande zorgfaciliteiten bleken niet voldoende capaciteit te hebben. Dit hotel heeft dat wel.
Er wordt daarbij ook gekeken naar de plekken in Nederland waar de nood voor een zorghotel het meest urgent is. De VRU heeft tot dusver geen signalen gehoord dat in de regio Utrecht echt urgente noodsituaties zijn ontstaan.

ZORGVERZEKERAAR

Daar komt bij dat er meerdere partijen betrokken zijn bij de opzet van zo'n zorgbestemming, zoals zorgverzekeraars. In dit geval staan Zilveren Kruis en VGZ garant voor het zorghotel. Woordvoerder Jeppe Delver van Zilveren Kruis legt uit dat er per situatie goed bekeken wordt welke zorgaanbieder het beste aansluit bij de wensen van ROAZ. "Wij zijn aangesloten bij de overleggen, waar alle partijen aan tafel zitten. We moeten dan goed kijken hoe we het allemaal mogelijk gaan maken. Wij staan namelijk financieel garant, maar het moet wel duidelijk zijn waarvoor precies en hoe lang we dat ongeveer moeten doen."
Hij benadrukt dat hij niet het idee heeft dat het hele proces in Utrecht erg lang heeft geduurd. De aandacht ging alleen in eerste instantie uit naar Brabant. "Daar was het realiseren van een zorghotel het meest urgent, dus de zorgaanbieders gingen daar als eerste om tafel", zegt Delver. "Nu komt het in andere delen van het land meer op gang. Dat hoeft dus niet te betekenen dat het overleg lang duurde. Ik heb juist de indruk dat het in Utrecht heel snel is gegaan."

AANPASSINGEN

De komende weken wordt het tijdelijke zorghotel geleidelijk in gebruik genomen, nadat enkele aanpassingen zijn gedaan om het hotel geschikt te maken. Zo moest er bijvoorbeeld een alternatieve ingang worden gevonden voor de ontvangst van patiënten, omdat zij vaak op een brancard aankomen en die niet door de draaideur van de hoofdingang past.
Indien nodig wordt het hotel ook ingezet voor patiënten uit verpleeghuizen en instellingen met het coronavirus die niet naar het ziekenhuis hoeven of herstellend zijn na een ziekenhuisopname. Alleen met een doorverwijzing kunnen patiënten in het hotel terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.