RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Baarn deelt direct 'coronaboetes' uit, oproep om Pasen thuis te vieren


PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus beheerst ons leven. In dit liveblog houdt RTV Utrecht u op de hoogte van alle gebeurtenissen binnen ťn buiten de provincie.
In het kort:

- Gemeente Utrecht roept op Pasen thuis te vieren
- Na Zeist gaat ook Baarn sneller coronaregel-overtreders beboeten
- Rutte sluit uit dat we na 28 april meteen ons oude leven terug hebben
- Plaats je foto op onze kaart en breng corona in beeld
21.35 uur   Drukte bij afvalstations
Het is heel druk bij de afvalstations in Mijdrecht en Abcoude. Zo druk dat soms files ontstaan en het dus moeilijk is 1,5 meter afstand te houden. De gemeente De Ronde Venen vraagt daarom mensen alleen te komen als dat echt noodzakelijk is.
21.33 uur   Bloemen bezorgen bij chronisch zieken
Emma (22) uit Utrecht wilde niet stilzitten tijdens de coronacrisis en bezorgt namens Handjehelpen orchideeŽn bij chronisch zieken. Lief!

Handjehelpen koppelt vrijwilligers aan gehandicapten of chronisch zieken, maar vanwege corona liggen de normale werkzaamheden nu stil.

19.37 uur   Podia luiden de noodklok
Een derde van de Nederlandse podia dreigt failliet te gaan als er niet voor 1 juni overheidssteun komt. "Het is een onwerkelijke situatie waar we in terecht zijn", zegt Harold Warmelink van theater De Flint in Amersfoort. Lees hier een groot verhaal over de Utrechtse podia.


19.24 uur   Coronaregels overtreden in OV wordt hard bestraft
Mensen die zich tijdens de coronacrisis in het OV misdragen, worden hard aangepakt en kunnen via snelrecht worden veroordeeld. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zegt dat er soms bizarre incidenten gebeuren.

Sommige reizigers gedragen zich agressief tegen chauffeurs of 'denken dat het grappig is om op knopjes en deurklinken te hoesten en niezen', aldus Van Nieuwenhuizen.


18.32 uur   Terugkeerders uit corona-gebied in thuisquarantaine
Nederlanders die in een corona-risicogebied zijn geweest, moeten voortaan twee weken in thuisquarantaine. Het kabinet kan dat niet verplichten aan mensen, maar doet een dringend beroep op Nederlanders die recent in risicolanden als ItaliŽ, Spanje of Oostenrijk zijn geweest.


18.02 uur   IJsboer in Rhenen kan open ondanks corona
Het is prachtig lenteweer en dus tijd voor een ijsje. Maar nu bijna alle horeca dicht is, is het lastiger om op die manier een beetje verkoeling te krijgen. In Rhenen heeft een ijszaak allerlei maatregelen genomen zodat mensen van hun favoriete ijs kunnen smullen, zonder dat het daardoor te druk wordt.

"We hebben buiten allemaal vakken gemaakt. En mensen mogen hun ijsje niet in het centrum opeten."

17.36 uur   Postillion Bunnik wil coronaproof hotel worden
Het Postillion Hotel langs de A12 in Bunnik wil coronaproof worden. Personeel is druk in de weer met een meetlint om alle tafels en stoelen op anderhalve meter afstand van elkaar te zetten. Mogelijk kan het hotel binnenkort weer gasten ontvangen en congressen organiseren, zelfs al de coronamaatregelen nog van kracht zijn.

RTV Utrecht nam een kijkje bij het 'coronaproof' Postillion Hotel.17.05 uur   Minder coronapatiŽnten in Utrechtse ziekenhuizen
Het aantal coronapatiŽnten dat in Utrechtse ziekenhuizen op de IC-afdeling ligt, is het afgelopen etmaal met 8 afgenomen: van 112 naar 104. Zie hieronder een overzicht.
Aantal coronapatiŽnten per ziekenhuis (tussen haakjes het verschil met gisteren):
- UMC Utrecht: 85 patiŽnten (-4), van wie 39 op de IC (-7)
- Diakonessenhuis: 40 patiŽnten (-4), van wie 15 op de IC (geen verschil)
- Meander MC: 49 patiŽnten (-2), van wie 19 op de IC (-2)
- St. Antonius: 71 patiŽnten (-3), van wie 31 op de IC (+1)

Het totaal aantal coronapatiŽnten dat in het ziekenhuis ligt, dus ook degenen die niet op de IC zijn beland, is van 258 naar 245 gegaan.

Overigens is landelijk het aantal coronapatiŽnten iets gestegen ten opzichte van woensdag. In totaal liggen nu 1417 mensen op een IC in Nederland. Woensdag waren het er 1408.


16.24 uur   Baarn gaat direct beboeten
Baarnse kinderen die zich niet aan de coronaregels houden bij het Cruyff Court (Professor Krabbelaan) krijgen voortaan direct een boete. De tijd van waarschuwen is voorbij, aldus de gemeente.

Veel jongeren komen nog altijd naar het trapveldje om te voetballen. Dat is verboden, benadrukt de gemeente. Kinderen mogen nog wel een frisse neus halen, maar niet binnen anderhalve meter afstand van elkaar staan.

Houden kinderen zich daar niet aan, dan volgt direct een boete van maximaal 390 euro. Mocht ook dat niet helpen, dan wordt het Cruyff Court helemaal gesloten.

Eerder besloot de gemeente Zeist ook al om niet meer te waarschuwen, maar direct over te gaan op boetes.


16.15 uur   Burgemeester Van Zanen: vier Pasen thuis
De Utrechtse burgemeester Van Zanen wil dat mensen Pasen zo veel mogelijk thuis vieren. Op Instagram zette hij een filmpje waarin is te zien dat hij de 6-jarige Milou ontvangt en paaseieren voor haar verstopt in zijn huis.


15.45 uur   Rutte tempert verwachtingen
Premier Rutte heeft in een persconferentie na het kabinetsberaad nogmaals de verwachtingen van de hoopvolle Nederlanders getemperd. De kans is 'nul' dat we in Nederland na 28 april meteen het oude leven weer terug hebben, zegt hij.

Vooral de 1,5 meter afstand die mensen onderling moeten bewaren zal nog een tijd langer gaan duren. Tot 28 april lopen vooralsnog bijna alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Volgens de premier "zal er maximaal op onderdelen wat kunnen worden verruimd".


15.38 uur   Gaycafť Bodytalk vreest anderhalvemetersamenleving
Gaycafť Bodytalk ziet de toekomst met lede ogen aan. De kroeg aan de Utrechtse Oudegracht is erg smal en leent zich dus helemaal niet voor een zogenoemde anderhalvemetersamenleving.

Op Facebook hebben de medewerkers van Bodytalk een ironisch bericht geplaatst. "Wij zijn klaar voor de anderhalve meter economie. Het nieuwe normaal!" Op een foto is te zien dat de kroeg met tape is opgedeeld in vakjes, zoals ook in sommige supermarkten is gebeurd. "Het begin van de rij om binnen te komen in Bodytalk, is op vrijdag en zaterdag bij de Domtoren vanaf 22:30 uur. Is het al 1 april geweest?"
15.18 uur   FvD vindt dat provincie coronacrisis onderschat
De fractie van Forum voor Democratie in de provincie Utrecht vindt dat het provinciebestuur de coronacrisis onderschat. Er zou een provinciaal noodfonds moeten komen waar financieel getroffen burgers en ondernemers uit kunnen putten. Voor dat noodfonds zou de provincie de eigen financiŽle reserves moeten aanboren.

De provincie laat in een reactie weten dat een noodfonds 'op dit moment nog niet aan de orde is'. Bovendien zou het weinig toevoegen aan de reeds aangekondigde landelijke maatregelen om gedupeerde ondernemers te compenseren. "Het steunpakket van het Kabinet is zeer omvangrijk."

Forum voor Democratie is met 6 van de 49 zetels de op twee na grootste partij in de Provinciale Staten van Utrecht. Alleen GroenLinks en de VVD hebben meer zetels.15.07 uur   Ab Osterhaus heeft slecht nieuws voor FC Utrecht-fans
De bekende viroloog Ab Osterhaus denkt niet de Eredivisie komende zomer kan worden uitgespeeld. "Ik zeg nooit, nooit. Maar met de wetenschap van nu wordt dat erg lastig."

"Voordat voetballers weer samen trainen, moeten we eigenlijk weten of ze besmet zijn. Bedrijven werken met man aan macht aan mogelijkheden om te testen. Alles kan. Maar zelfs als we ons over een paar weken al redelijk massaal kunnen testen, en dat vraag ik me echt af, dan staan voetballers denk ik niet vooraan in de rij. Ik denk dan eerder een medisch personeel of mensen in verpleeghuizen."


14.30 uur   Paastips in coronatijd van burgemeester Backhuijs
De Paasdagen staan voor de deur en er is ook nog eens mooi weer voorspeld. Burgemeester Backhuijs van Nieuwegein roept zijn inwoners op om toch alle regels in acht te nemen.
14.20 uur   Juridisch Loket verlaagt de belkosten
Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten vanwege de coronacrisis. Wie 0900-8020 belt voor juridische bijstand betaalt in plaats van 25 cent, 10 cent per minuut. Door het coronavirus zijn alle vestigingen van het Juridisch Loket dicht voor bezoekers, waardoor er alleen nog gebeld of gemaild kan worden.


14.06 uur   Daling in ziekenhuisopnamen
Het RIVM heeft 237 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 7972 mensen opgenomen (geweest). Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames al een week daalt.

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2396. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 148 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1213 naar 21.762.


13.22 uur   Paaseitjes voor het RIVM
Medewerkers van het RIVM hebben een verrassing gekregen: paaseitjes! Ze zijn door de Wereldwinkel van De Bilt in het zonnetje gezet.

De Wereldwinkel wil het RIVM bedanken voor het harde werk dat ze al weken doen. Op alle afdelingen liggen daarom fairtrade paaseitjes. "Hiermee willen wij de medewerkers van het RIVM ook laten weten, dat wij aan hen denken in deze voor hen zo drukke, hectische tijd."


12.41 uur   Paashaas op bezoek bij basisschoolkinderen
De enige echte paashaas is vandaag langs geweest bij alle kinderen van OBS De Bijenkorf in Houten. Leerkrachten gingen verkleed als paashaas door de straten en hebben in de tuinen van bijna 200 kinderen chocolade en eieren verstopt. Ook hebben ze nog een extra verrassing in de brievenbussen gestopt.

Het team van de basisschool wilde met de actie de kinderen een hart onder de riem steken en hen een fijn Pasen wensen.

 Verkleed als paashaas op pad. Verkleed als paashaas op pad. | Foto: OBS De Bijenkorf


11.47 uur   Maatregelen in rechtbank
In de rechtbank in Utrecht worden ook de nodige coronamaatregelen getroffen. Overal zijn gekleurde lijnen en vlakken gemaakt. Volgens rechtbankverslaggever Riks Ozinga is dat om binnenkort meer zittingen mogelijk te maken.

De inrichting van de rechtszalen worden binnenkort ook aangepast om makkelijker afstand te kunnen houden tijdens de zittingen. Met linten worden delen van het gebouw afgeschermd. Nu worden alleen urgente zaken behandeld door de rechtbank en wordt publiek niet toegelaten. Maar het aantal te behandelen zaken zal de komende tijd voorzichtig worden uitgebreid.

 In de rechtbank worden ook linten opgehangen om delen af te schermen. In de rechtbank worden ook linten opgehangen om delen af te schermen. | Foto: RTV Utrecht / Riks Ozinga


11.33 uur   Klokken luiden op eerste paasdag
Alle katholieke kerken worden opgeroepen om op eerste paasdag de klokken te luiden tussen 12.00 uur en 12.15 uur. Door het coronavirus kunnen mensen tijdens Pasen de kerken niet bezoeken. Daarom roept de Nederlandse Bisschoppenconferentie op tot deze actie.

"Gewoonlijk luiden de klokken als oproep voor het vieren van de zondag. Dit keer luiden ze om mensen op te roepen zich thuis te verbinden met de eredienst van de kerk die wel doorgaat maar niet publiek gevierd kan worden", aldus de oproep van het Rooms-Katholiek kerkgenootschap.

Ook andere kerkgenootschappen zijn van harte uitgenodigd mee te doen aan dit initiatief. "In gebed kan worden gedankt voor de boodschap van Pasen maar ook worden gebeden voor de situatie in ons land in verband met het coronavirus en allen die lijden onder de gevolgen daarvan".


11.25 uur   Ouderenbond start hartenactie voor thuiszorgmedewerkers
Ouderenbond ANBO wil de thuiszorgmedewerkers in het zonnetje zetten. Volgens de bond gaat er, terecht, veel aandacht uit naar personeel in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Maar de thuiszorgmedeweker krijgt nauwelijks aandacht. Daarom startten ze een harten-actie en roepen ze iedereen op om mee te doen.

Op Facebook kunnen mensen een speciaal kader op hun profielfoto plaatsen waardoor de vorm van een hart zichtbaar wordt. Ook vragen ze iedereen de naam van hun favoriete thuiszorgmedewerker door te geven aan de bond.

Thuiszorgmedewekers komen dagelijks bij ouderen op bezoek om te helpen met van alles en nog wat. Vaak is dat voor ouderen in deze tijd het enige contactmomentje dat ze hebben.


10.37 uur   2500 bossen tulpen voor begeleiders en schoonmakers
Vandaag ontvangen alle begeleiders en schoonmakers van zorginstelling Amerpoort in Baarn een bos tulpen. Ook medewerkers op locatie Eemeroord van Sherpa krijgen bloemen.

De tulpen zijn geschonken door verschillende kwekers uit de regio Amersfoort en Nijkerk. De bloemen zijn afgeleverd bij het Cultureel Centrum van Amerpoort. Vrijwilligers brengen de bloemen van daaruit naar alle locaties.

 Ruim 2500 bossen tulpen voor Amerpoort. Ruim 2500 bossen tulpen voor Amerpoort. | Foto: Communicatie Amerpoort


09.40 uur   Utrechts archief op zoek naar beeld over coronacrisis
Het Utrechts archief werkt aan een (digitale) erfgoedcollectie over de gevolgen van het coronavirus. Door de uitbraak is het leven drastisch veranderd, en om de geschiedenis van deze periode goed te kunnen beschrijven is de organisatie op zoek naar foto's, filmpjes, posters, brieven of andere informatie over het leven tijdens de uitbraak van het Coronavirus.

Via de website van het archief kun je de informatie inleveren. Ze zijn vooral op zoek naar materiaal dat de eigen leefomgeving in beeld brengt. Foto's van de eigen straat, informatieborden of solidariteitsacties.


09.27 uur   Theaters en concertzalen komen met regeling
Door het coronavirus zijn veel concerten en theatervoorstellingen afgelast. Duizenden mensen hebben daardoor nu kaartjes die niet gebruikt kunnen worden. De kosten daarvan kunnen teruggevraagd worden, maar de culturele sector vraagt dat niet te doen. Het teruggeven van die kosten, kan er namelijk voor zorgen dat de theaters en concertzalen failliet raken.

In plaats daarvan komt de sector met alternatieven. Als een concert is afgelast, kun je bijvoorbeeld een voucher krijgen die je op een later moment in kan leveren. Voorstellingen worden eventueel ook verplaatst, maar dat is niet in alle gevallen mogelijk.

Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg, legt vanochtend op Radio 1 uit dat de sector op deze manier hoopt op korte termijn het cashprobleem te verlichten. "Maar daarmee is de economische schade nog niet opgelost", aldus Bartelse.


06.28 uur   Kamer: snel beschermingsmiddelen voor personeel buiten ziekenhuis
Alle zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken, moeten op zo kort mogelijke termijn over voldoende materialen beschikken die bescherming bieden tegen besmetting met het coronavirus. De Tweede Kamer nam woensdag unaniem een PVV-motie aan die het kabinet vraagt dit te regelen.

De Kamer hamert al weken op de problemen door tekorten van onder meer mondkapjes, onder meer in de ziekenhuizen. Maar ook mensen die werken in de verpleeghuizen, wijkverpleging en huishoudelijke hulp hebben vaak te weinig middelen.

De zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen zijn ongerust over het besmettingsrisico, over en weer. Omdat zij soms niet eens mondkapjes hebben, kunnen zij onvoldoende zorg bieden aan hun patiŽnten die zijn besmet of vermoedelijk zijn besmet met het coronavirus.


06.14 uur   Gemeenten met geldproblemen
Gemeenten raken door het coronavirus financieel in de knel. Ze geven nu veel geld uit om de door de overheid opgelegde coronamaatregelen uit te voeren. Ze trekken daarom aan de bel en eisen compensaties. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen voorzitter van is, heeft daar woensdag achter de schermen over gepraat met minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.

Dorpen en steden geven nu al veel geld uit om de gevolgen van corona te bestrijden maar er komt ook minder geld binnen. Bijvoorbeeld omdat bedrijven minder belasting betalen en omdat de inkomsten van parkeren nu tegenvallen.05.30 uur   'Regel nu al compensatie voor familie zorgverleners'
Er moet nu al een compensatie worden geregeld voor families van zorgverleners, aangezien het "een kwestie van tijd is voor in Nederland de eerste zorgprofessional overlijdt aan de gevolgen van corona". Dat stelt NU91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zorgverleners worden momenteel veel blootgesteld aan het coronavirus, en dat is volgend de organisatie niet zonder risico.

Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -