Instellingen

Grotere kans op natuurbranden: 'De natuur droogt uit'

© Menno Bausch
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht is de zogenoemde 'fase 2' ingegaan als het gaat om de kans op natuurbranden. Het is al langere tijd droog in de natuur. Dat betekent dat de kans op een natuurbrand groter is. Ook kan een brand in bijvoorbeeld de bossen van de Utrechtse Heuvelrug zich snel verspreiden. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) roept mensen daarom op alert te zijn, geen vuur te maken in het bos en ingangen vrij te houden voor de brandweer.
De vorige maanden heeft het veel geregend, maar dat betekent niet dat de natuur nog steeds vochtig is. "Droogte is iets wat opbouwt", vertelt Marcel Geluk, specialist natuurbrandbeheersing bij de VRU. Hij monitort constant de meetstations die de droogte op de Utrechtse Heuvelrug peilen. "De temperatuur speelt mee", vertelt hij, "evenals de luchtvochtigheid, de windsterkte en de mate van bewolking. Het is nu al twee weken mooi weer en dan droogt de natuur gewoon uit."
Als je tien brandende sigaretten weggooit, gaan er negen uit.
Marcel Geluk, VRU

HETE UITLAAT IN HET GRAS

En daarmee stijgt de kans op een natuurbrand, die regelmatig door menselijk handelen ontstaat. Geluk vertelt: "Veel parkeerplaatsen zijn nu bijvoorbeeld afgesloten, vanwege de coronacrisis. Er zijn mensen die hun auto dan ergens in de berm parkeren. Als dat in het hoge gras gebeurt en uitlaat is nog heet, is een brand zo ontstaan."
Geluk roept mensen dan ook op, als ze ondanks de coronamaatregelen al naar de natuur komen, niet met de auto te komen. Ook is roken in de natuur nu 'onverstandig'. Geluk: "Geen vuur in de natuur, is het devies. Ik zeg altijd: als je tien brandende sigaretten weggooit, gaan er negen uit. Maar die ene kan grote problemen veroorzaken." Vuur maken of barbecueën in het bos is sowieso niet toegestaan en op dit moment extra gevaarlijk.
We adviseren gemeenten om stookontheffingen op te schorten, zodat paasvuren komend weekend niet mogen.
Marcel Geluk, VRU

SPECIALE BOSBRANDVOERTUIGEN

Het instellen van fase 2 zorgt ervoor dat de brandweer bij een natuurbrand met meer materieel kan uitrukken. In alle twintig brandweerkazernes op en rond de Utrechtse Heuvelrug staan speciale bosbrandvoertuigen, die overal kunnen komen, een extra grote watertank hebben en rijdend kunnen blussen. "Bij fase 2 rukken we na een melding met meerdere wagens uit", zegt Geluk.
Door het grotere gevaar op bosbranden geeft de VRU bij fase 2 bovendien een advies aan gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug om stookontheffingen voorlopig op te schorten. "Dat betekent dat kampvuren op de vele camping bijvoorbeeld niet meer zijn toegestaan, evenals paasvuren, als je denkt aan komend weekend", legt Geluk uit.

STEEDS VAKER DROGE PERIODES

Fase 2 komt wat betreft natuurbranden overigens steeds vaker voor. "We zien een trend", vertelt Geluk. "De afgelopen jaren zijn er steeds meer en langere droge periodes." Volgens hem was 2018 een extreem jaar met 55 dagen in fase 2. "Vorig jaar hadden we ook dertig dagen een verhoogd risico." Geluk is benieuwd naar dit jaar, want "het is pas april."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.