Asperge-oogst in Bilthoven gaat door, maar door corona wel anders dan anders

© Robert Jan Booij
BILTHOVEN - Voor liefhebbers van verse asperges breekt een mooie tijd aan. De oogst van het 'witte goud' komt op gang. Zo ook in Bilthoven waar teler Johan Buijs al een kwart eeuw met de asperges in de weer is. "Dit is de mooiste tijd van het jaar!"
Asperges steken bij Johan Buijs in Bilthoven
Asperges worden vooral in Limburg geteeld. In Utrecht kan het maar op een paar plekken. "Je hebt zandgrond nodig en dat heb je hier niet overal", aldus Buijs. "En dan moet het ook nog eens zogenoemde 'arme' zandgrond zijn. Waar wij telen is de grond perfect. Vandaar dat we hier al 25 jaar goede kwaliteit asperges naar boven halen."

WITTE GOUD

Asperges kweken is tijdrovend. De bedden worden afgedekt met plastic, maar kunnen vervolgens niet aan hun lot worden overgelaten. "Aan de ene kant is het doek zwart, aan de andere kant wit zodat de grondtemperatuur zo goed mogelijk geregeld kan worden. Als het wat kouder is leggen we de zwarte kant boven. Als het warmer wordt de witte. Dat weerkaatst het zonlicht meer. De ideale temperatuur ligt rond de 15 á 16 graden."
Het telen van de seizoensgroente is volgens Buijs te vergelijken met het zoeken naar goud. "Het steken is een vak apart. Omdat je niet met het blote oog ziet waar de asperges zitten is het een beetje zoeken. Net als de goudzoekers eigenlijk. Daar komt de benaming 'witte goud' dan ook vandaan."

AMPER POOLSE HULP DOOR CORONA

Bij het oogsten van de asperges maakte Buijs tot voor kort veel gebruik van Poolse seizoenarbeiders. Maar door de coronacrisis zijn die er nu bijna niet. "Ze zitten in Polen. Ze willen wel komen, maar kunnen de grens met Duitsland niet over. Maar we krijgen veel aanbod van mensen die ons willen helpen. Studenten of mensen die in de horecawerken maar nu thuiszitten. Nu is het nog rustig, dus heb ik maar een paar man lopen, maar eind deze maand als de oogst echt op het hoogtepunt is kan ik die hulp goed gebuiken."
Het feit dat de restaurants in Nederland en omringende landen dicht zijn, zorgt bij de aspergetelers wel voor stress. Waar normaal een kilo asperges zo'n 10 euro oplevert, is die prijs nu ongeveer de helft. De horeca is namelijk veruit de belangrijkste afnemer van de groente. Buijs heeft daar minder last van omdat hij vooral aan particulieren verkoopt.
Asperges steken bij Johan Buijs in Bilthoven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.