RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Campinggasten blijven weg met Pasen: 'Hun hoofd staat er niet naar'


PROVINCIE UTRECHT - We hebben een zonovergoten paasweekend voor de boeg. Campings in de provincie Utrecht mogen ondanks het coronavirus onder strikte voorwaarden open zijn, maar veel eigenaren verwachten dat het rustig blijft. "Normaal zouden we nu vol zitten, maar de telefoon blijft erg stil." En dat komt hard aan, zo verkeert 40 procent van de boerencampings in Nederland al in acute financiŽle nood.

Zon, een strakblauwe lucht en 20 graden. Ideaal om lekker te recreŽren, maar nu we te maken hebben met de corona-richtlijnen is dat niet de bedoeling. Recreatie Midden-Nederland: "Net als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen wij iedereen op komend paasweekend natuur- en recreatiegebieden te mijden."

MOTORRIJDERS EN WIELRENNERS

Veilig Verkeer Nederland roept motorrijders, wielrenners en toerfietsers op om thuis te blijven met Pasen. Ook massaal varen is niet de bedoeling. Het Plassengebied op de grens van Utrecht en Noord-Holland blijft vooralsnog bereikbaar, maar gemeente De Ronde Venen waarschuwt al dat wegen bij drukte snel dichtgaan. De gemeente Ouder-Amstel heeft alvast de route op de grens met De Ronde Venen gesloten om motorrijders, wielrenners en andere sportievelingen te weren. De regels gaan in op Goede Vrijdag en geleden tot en met Tweede Paasdag.

 Fietsers aan banden in De Ronde Venen. Fietsers aan banden in De Ronde Venen. | Foto: Petershotnews.nl

Campings mogen dus wel gewoon de deuren openen, al verschilt dat per provincie. In Utrecht is het toegestaan, maar gasten moeten wel zelfvoorzienend zijn, want toiletgebouwen en doucheruimtes zijn gesloten. Net als restaurants, zwemgelegenheden en campingwinkels. Bovendien zijn alle vormen van samenscholing uit den boze. Het maakt dat veel kampeerders waarschijnlijk thuisblijven.

BOERENCAMPINGS

In de provincie Utrecht zijn een kleine dertig boerencampings of mini-campings. Op de meeste staan alleen wat 'vaste bewoners'. Verder regende het de afgelopen tijd annuleringen. Ook de laatste dagen blijft de telefoon stil. "Losse boekingen komen niet of nauwelijks binnen. Bij veel mensen staat hun hoofd er nu niet naar", zegt Bas van Mill, woordvoerder van koepelorganisatie Stichting Vrije Recreatie (SVR) in Meerkerk. "Op camping De Victorie hier in Meerkerk staan nu vijf caravans, maar we hebben zestig staplaatsen."

Eťn boeking hebben we binnen, verder krijgen we alleen maar annuleringen"
Marijke Mocking van camping 't Boomgaardje

Even verderop is het niet anders bij camping Everstein aan de Hagesteinse Plas. "Het is een dooie boel. Echt erg stil. Normaal gesproken zou het komend weekend heel druk zijn en zou er gezwommen worden, maar dat mag nu ook niet. Het is te hopen dat er in de zomer nog wat bezoekers komen, want dit moet niet te lang duren."

Ook op 't Boomgaardje, een geliefde mini-camping in Wijk bij Duurstede, is het rustig. Eťn boeking is er binnen. "Van iemand met een camper die het wel aandurft", vertelt Marijke Mocking, die de camping runt met haar man Joop. "Er staan daarnaast zo'n zeven caravans van vaste gasten, maar verder hebben we alleen maar annuleringen binnengekregen." Camping De Vliert in Bunnik is eveneens open, maar houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten. "We volgen de adviezen van de overheid op en houden ons strikt aan de richtlijnen en maatregels die worden afgekondigd. Kamperen is mogelijk, maar wel in afgeslankte vorm."

 Archieffoto van camping Tussen Hemel in Aarde in Groenekan. Archieffoto van camping Tussen Hemel in Aarde in Groenekan. | Foto: tussenhemelenaarde.com

DICHT

Er zijn ook campings die niet open zijn, zoals Amstelkade in Wilnis. De camping, het theehuis en de dagbesteding die Reinaerde daar biedt, zijn tot en met 1 juni gesloten vanwege het coronavirus. Ook bij camping Tussen Hemel en Aarde, vlakbij de stad Utrecht in Groenekan, blijven de poorten dicht. "We krijgen echt wel aanvragen, maar we hebben zelf meteen na de virusuitbraak besloten om de komende tijd dicht te blijven. De kans is groot dat het toch druk wordt. Campings passen gewoon niet bij de maatregelen die nu genomen zijn, hoe zeer we het iedereen ook gunnen."

CAMPING IN GELDNOOD

De meeste campingeigenaren krijgen een 'corona-compensatie' van de overheid, maar dat geldt niet voor allemaal. Er zijn ook ondernemers die het agrarische deel juist hebben afgebouwd en grotendeels afhankelijk zijn van hun camping. Deze groep komt niet aanmerking voor steun. Veertig procent van de SVR-campings in Nederland geeft aan in acute geldnood te zijn. "Voor die groep zijn we ons nog wel aan het inspannen. Zo hebben we staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken benaderd", zegt Van Mill. Ook op sociale media is de SVR in actie gekomen.Ook de SVR zelf is overigens gedupeerd door de virusuitbraak; de stichting bestaat vijftig jaar en zou het jubileum groots gaan vieren in september met Nederlandse artiesten. Hoewel dit nog ver weg is, heeft de koepelorganisatie nu al besloten om het feest te verzetten naar volgend jaar.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -