Noodkreet: 'Een derde podia op omvallen door coronacrisis, snel overheidssteun nodig'

Theaterzaal van Aan de Slinger in Houten.
Theaterzaal van Aan de Slinger in Houten. © Theater Aan de Slinger
Provincie Utrecht - Voor een derde van de Nederlandse podia dreigt het doek te vallen als er niet voor 1 juni overheidssteun komt. Dat melden de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) en het Vlakke Vloer Platform (VVP).
Op basis van een eerste onderzoek komt de VSCD op een schade van 50 miljoen euro op basis van sluiting tot 1 juni. "De coronacrisis gaat echter effect hebben tot minimaal december van dit jaar, waardoor de schade naar verwachting zeker nog zal verdubbelen tot verdrievoudigen."
De algemene steunmaatregelen die het kabinet eerder afkondigde zijn onvoldoende, stellen VSCD en VVP. "Allereerst moet bij de omzetberekening de subsidie niet meegenomen worden en moet de gederfde omzet niet vergeleken worden met een gemiddelde maandomzet in 2019, aangezien de maanden maart tot juni piekmaanden zijn. Wij roepen het Rijk en VNG op om op korte termijn tot een bestuurlijk akkoord te komen en alsnog boter bij de vis te doen voor de podia. Anders zijn de gevolgen niet te overzien."
ACUTE GELDNOOD
Uit een rondgang blijkt dat 33 procent van de theater- en concertzalen in acute financiële nood verkeert. "Tien jaar bezuinigingen heeft de sector financieel geraakt waardoor vele podia het benodigde vet op de botten missen om de huidige crisis het hoofd te bieden". VSCD en VVP pleiten met spoed voor extra steun vanuit het rijk en gemeenten.
Het dan om opschorting van de huur, het loslaten van prestatieafspraken bij subsidies en vervroegde voorschotten op subsidies. Daarnaast is volgens VSCD en VVP een noodfonds nodig om het omvallen van deze zalen te voorkomen. VSCD-directeur Gabbi Mesters: "We moeten voorkomen dat er onherstelbare, enorme gaten gaan vallen in ons gemeentelijke culturele leven en per direct zorgen voor liquiditeit voor de podia in ons land."
Eerder werd publiek al opgeroepen om het ticketgeld van afgelaste voorstellingen niet terug te vragen, maar te doneren aan de culturele sector. Een hartverwarmend initiatief, maar niet genoeg om het hoofd boven water te houden.
Bekijk hieronder hoe een aantal podia in de provincie Utrecht reageren op de coronacrisis.
STADSSCHOUWBURG UTRECHT
De Stadsschouwburg in Utrecht is al weken leeg en dat gaat zeker tot 1 juni duren, maar waarschijnlijk veel langer. "Tot nader bericht worden gekochte kaarten niet teruggenomen. Ook worden er geen tegoedbonnen verstrekt. Wanneer er meer duidelijkheid is over het opheffen van beperkingen plaatsen wij informatie over de nieuwe speeldata op deze website en benaderen wij iedereen die in het bezit is van kaarten actief."
TIVOLIVREDENBURG
"De coronacrisis heeft een grote impact heeft op onze organisatie", meldt TivoliVredenburg in Utrecht online. "We werken er ontzettend hard aan om op alle fronten zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen."
FLINT IN AMERSFOORT
"Het is een onwerkelijke situatie waar we in terecht zijn. Hoe lang dit gaat duren, durft nog niemand hardop te zeggen", liet Harold Warmelink van theater Flint in Amersfoort eerder weten aan RTV Utrecht. "Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we hier uiteindelijk samen goed uitkomen en de draad weer op kunnen pakken."
Het streven van Flint, dat inmiddels wel digitaal theater maakt, is om alle uitvoeringen op een later moment in te halen. Daarom is restitutie van reeds gekochte kaarten momenteel niet mogelijk. "Gezien de uitzonderlijke situatie kunnen wij kaartkopers en andere bezoekers pas in een later stadium informeren over de afwikkeling. Wij kijken allereerst naar de mogelijkheden de voorstellingen naar een latere datum te verplaatsen. De reeds gekochte kaarten blijven daarvoor dan geldig."
DE SPEELDOOS IN BAARN
"Dat er nog veel onduidelijk is, brengt zorgen met zich mee", laat Judith Hoegen van De Speeldoos in Baarn weten. "Per wanneer kunnen wij onze deuren openen? Durven onze theaterbezoekers het dan wel aan om te komen? De overheid geeft aan dat er sprake zal zijn van economische recessie; houdt onze theaterbezoeker de hand op de knip of is men blij er straks weer op uit te mogen?"
Voor de theatervoorstellingen volgt De Speeldoos de richtlijnen van branche-organisatie VSCD. "We zien een lichte toename in het aantal mailtjes waarin geld wordt teruggevraagd, maar hierover kunnen wij pas rond 5 juni communiceren. Ons filmtheater en de live-stream opera's vallen hier niet onder. Voor een aantal films en opera's hebben wij besloten deze te annuleren en niet door te plaatsen naar het nieuwe seizoen. Deze bezoekers zijn geïnformeerd en onder deze bezoekers is goed gereageerd op de vraag hun kaartje te doneren. Daarbij hebben wij ook veel positieve reacties ontvangen waarbij blijk wordt gegeven dat deze bezoekers ons een warm hart toedragen. Toch kiest het merendeel van de kaartkopers ervoor het geld terug te ontvangen."
De oproep om geen geld terug te vragen, juicht De Speeldoos toe. "Dat vinden wij een heel goed initiatief. Theaters hebben het zwaar op het moment. Alle donaties, klein of groot helpen. Of kies ervoor de kaarten aan een ander cadeau te doen als de nieuwe datum niet zou schikken. Dat helpt ook!"
HET KLOOSTER IN WOERDEN
"Ondersteuning is zeker nodig. Reserves zijn er niet", laat Natasja Heemskerk van Het Klooster weten. "Er is al zoveel bezuinigd dat we geen vlees meer op de botten hebben. Zeker ook volgend seizoen is dat een probleem, want mensen gaan niet opeens naar twee keer zoveel voorstellingen toe. Dus dit kun je niet meer inhalen." Ze doet een oproep: "We ervaren nu allemaal hoe het is om weinig sociale contacten en belevenissen te hebben. Zodra het weer kan: koop kaartjes! Hier ontmoet je mensen en artiesten! Kom het beleven."
DE KOM IN NIEUWEGEIN
Theater De Kom in Nieuwegein schaart zich achter de landelijke actie 'Bewaar uw ticket, geniet later'. Op haar website meldt De Kom: "De (begrijpelijke) maatregelen die vanuit de overheid zijn genomen om het coronavirus tegen te gaan, raakt de culturele sector erg hard. Daarom hebben verschillende brancheverenigingen de handen ineengeslagen en hun bezoekers gezamenlijk opgeroepen om de sector te steunen en de tickets van uitgestelde voorstellingen en evenementen te bewaren tot de deuren van theaters, concertzalen en andere podia weer opengaan. Met 'Bewaar je ticket, geniet later' hopen wij dat u uw bezoek aan ons theater uitstelt. Hierdoor kan de grote economische klap die De Kom en de gehele culturele sector treft, opgevangen worden."
DE LAMPEGIET IN VEENENDAAL
Theater De Lampegiet in Veenendaal liet eerder weten het landelijk overleg en het gezamenlijke standpunt voor de theatersector af te wachten. "Deze crisis is ongekend. Zo'n 30 procent van de voorstellingen van ons huidige seizoen is geannuleerd. Momenteel bezien we welke consequenties dit heeft voor volgend seizoen. De programmering voor 2020-2021 was namelijk al helemaal afgerond."
AAN DE SLINGER IN HOUTEN
Arjen Berendse, van theater Aan de Slinger in Houten, liet RTV Utrecht het volgende weten. "Mensen houden recht op restitutie. Dat we voor heel veel geld nat gaan, is zeker. We willen hier doorheen komen, maar het ene theater zit wat ruimer in z'n jasje dan de ander. Of het nodig is dat mensen hun kaartje doneren? Vooral producenten hebben een probleem. Zij moeten straks investeren, terwijl ze nu nat gaan, want 75 procent van het kaartje gaat naar producenten. Je wilt niet dat zij omvallen, want dan zijn er volgend jaar geen voorstellingen."
BEAUFORTHUIS
"De eerste vragen om entree te mogen, houden voor ons en de artiesten zijn positief", liet Lidwien Vork van het Beauforthuis in Austerlitz begin deze maand nog weten. "De meeste mensen vinden dat oké en sommigen leggen uit dat ze het geld terug willen omdat ze zelf zzp'er zijn. Ook hebben we een Help-de-horeca-ticket in het leven geroepen en daar wordt ook goed op gereageerd. Fijn publiek. Dat hebben we ook hard nodig, want ons theater is afhankelijk van onze horeca-inkomsten. De horeca brengt de huur van het pand op. In veel andere theaters is het pand eigendom van de overheid en word er drie maanden huur kwijtgescholden."
Op de website van het Beauforthuis staat inmiddels: "Alstublieft, bel of mail ons niet. Dit kan voor niemand een halszaak zijn en we hebben allemaal veel grotere problemen op te lossen op dit moment. Wanneer we weer wat lucht hebben pakken we de afhandeling van de concerten op. We vertrouwen op uw begrip hiervoor.Op dit moment onderzoeken we hoe we met de gevolgen van de maatregelen om gaan." Het Beauforthuis blijft intussen digitaal actief met Beaufort Sessies via YouTube.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.