Amersfoortse horeca maakt zich op voor anderhalvemetersamenleving

PROVINCIE UTRECHT - Horecaondernemers houden met hangen en wurgen het hoofd boven water nu ze voor een groot deel gedwongen gesloten zijn. De volgende uitdaging dient zich alweer aan voor cafés, restaurants en koffietentjes: premier Rutte kondigde aan dat Nederland zich moet voorbereiden op een samenleving waar anderhalf meter afstand houden de nieuwe norm is.
Tobias Bosman: 'Wij verkopen eigenlijk gezelligheid.'
Tobias Bosman: 'Wij verkopen eigenlijk gezelligheid.' © RTV Utrecht
"Het is een surrealistische situatie", zegt Tobias Bosman. Hij is eigenaar van Kafe Van Zanten en voorzitter van de Amersfoortse tak van van Koninklijke Horeca Nederland. "We zitten bijna een maand op slot. Dat is gek, hè? Wij zijn nooit dicht, alleen op Eerste Kerstdag. Verder zijn we zestien uur per dag geopend."
Daniël de Boer heeft een koffiezaak in de stad. Hij is nog wel open, maar alleen via een uitgifteluikje. Zijn café is nog geen drie meter breed van binnen. Als anderhalve meter afstand houden voorlopig de nieuwe norm wordt is dat een "lastige uitdaging." "Kan het praktisch? Ja misschien wel als ik het ga uittekenen. Maar hoe zorg je dat het ook leuk blijft, dat je de sfeer houdt die we hier hebben neergezet?"
Daniël de Boer maakt nog koffie om mee te nemen.
Daniël de Boer maakt nog koffie om mee te nemen. © RTV Utrecht
Tobias Bosman van Kafe Van Zanten worstelt met diezelfde vraag. "Naast biertjes en eten, verkopen wij eigenlijk gezelligheid. Een wezenlijk onderdeel van die identiteit is contact en dat is eigenlijk niet te rijmen met een anderhalvemetersamenleving."

HET NIEUWE NORMAAL

Als voorzitter van de horecavereniging in Amersfoort krijgt Bosman nog niet veel vragen over "het nieuwe normaal", zoals premier Rutte het noemt. "Vooralsnog staat iedereen er in van: laat die regelgeving eerst maar komen dan weten we waar we aan toe zijn. Tot die tijd is het afwachten."
De horecaondernemers denken ondertussen wel vast na over de invulling. Hoe moet het met die smalle wenteltrap in de koffietent van Daniël de Boer? Mag het personeel nog wel passeren binnen anderhalve meter? Willen mensen nog wel naar een café waar je maar met zes mensen binnen mag zitten?
De belangrijkste vraag is misschien wel: hoe lang gaat het duren?
Bosman: "Het einde moet wel in zicht blijven. Anders gaan mensen zich verzetten, krijg je burgelijke ongehoorzaamheid. Hoop doet leven, als er maar een punt op de horizon is waar we ons normale leven weer kunnen oppakken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.