IBB-studenten verbolgen over samenscholingswaarschuwing: 'Ons gezin bestaat uit 15'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bewoners van studentencomplex IBB aan de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht wonen dan misschien met vijftien man in één huis, een huishouden zijn ze volgens de politie niet. De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) heeft de studenten via een mail nogmaals op het hart gedrukt om niet samen met huisgenoten naar buiten te gaan. Die mail valt bij sommige IBB-bewoners verkeerd en ook SSH-directeur Rob Donninger erkent dat het een vreemde situatie is. "Bijna Monty Python-achtig absurd. Maar het is nu eenmaal de regel."
Op twee studenthuizen op het IBB-complex hebben bewoners plakkaten voor de ramen gehangen. Daarop staat: "Ons gezin bestaat uit 15, wij blijven thuis." De studenten hebben de tekst opgehangen nadat ze werden aangesproken door voorbijgangers. Ze staan dagelijks voor hun huis samen fitnessoefeningen te doen. "Wij wonen hier nu eenmaal samen en we proberen fit te blijven. We staan hier in onze tuin, dat zou toch moeten kunnen?"

GEEN GEMEENSCHAPPELIJK HUISHOUDEN

Het simpele antwoord op die vraag luidt: nee. De politie handhaaft bij samenscholing van drie of meer personen en studenten die in dezelfde woonunit wonen, worden niet gezien als een gemeenschappelijk huishouden.
In de praktijk werkt het wat complexer. Want waarom zouden studenten, die dag en nacht in hetzelfde huis rondlopen, een badkamer, wc en keuken delen en 's avonds samen eten ineens niet met elkaar buiten in het zonnetje een biertje mogen drinken? Meerdere bewoners zeggen zich zo veel mogelijk aan de regels te houden. "We proberen het echt goed te doen. We zijn het dan ook niet eens met de SSH."
De SSH verstuurde gisteren namelijk een mail naar alle bewoners om haar trots uit te spreken over hoe de studenten zich gedragen tijdens deze coronacrisis. Later stuurde de woningcorporatie nóg een mail naar de bewoners van het studentencomplex IBB, met de tekst: "Wij krijgen ook berichten binnen die ons zorgen baren. Berichten over het samenscholen van groepen mensen op de IBB-grasvelden. Dit is niet toegestaan! Ook niet als je samen in één studentenhuis woont."
De studenten op de IBB zijn het er niet mee eens.
De studenten op de IBB zijn het er niet mee eens. © RTV Utrecht

KLIEREN

"Ik snap dat dat gek klinkt", zegt SSH-directeur Rob Donninger. "Het is vrij logisch dat je met de mensen die je toch al dagelijks ziet en waarmee je in hetzelfde huis woont, ook bij mooi weer samen buiten een biertje wil drinken. Alleen de werkelijkheid is anders, want de politie ziet dat niet zo. Die kan, heel simpel gezegd, niet in één opslag zien wie er in een groep zit te klieren en wie er als huisgenoten samen een biertje drinken of sporten. En dat is gewoon iets waar je in deze tijd rekening mee moet houden."
Natuurlijk kunnen huisgenoten uiteindelijk wel aantonen dat ze samenwonen, maar dat is volgens Donninger erg omslachtig. "En eerlijk gezegd heeft de politie nu volgens mij ook wel iets beters te doen dan hele groepen controleren en daarmee in discussie te moeten. Daarom is onze oproep: ga nou gewoon niet met zijn allen bij elkaar zitten en ga niet met de politie in discussie. Zij hebben het al druk genoeg. Nogmaals, wij begrijpen best dat het in de kern tamelijk absurd is."

RAADSVRAGEN

Student & Starter, VVD, CDA, PVV, SBU, PvdA, D66 en SP hebben inmiddels raadsvragen gesteld over de kwestie. De partijen willen dat het college duidelijkheid geeft over de vraag wanneer een studentenhuis wel en wanneer niet als huishouden wordt gezien en waar het verschil zit met reguliere huishoudens. Ook willen de partijen dat er eenduidige richtlijnen komen voor studentenhuizen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.