RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tablets naar gevangenissen zodat gedetineerden kunnen videobellen

NIEUWEGEIN/NIEUWERSLUIS - Gedetineerden die verblijven in onder meer de gevangenis in Nieuwegein en Nieuwersluis kunnen voortaan vaker videobellen met het thuisfront. Dienst JustitiŽle Inrichtingen (DJI) heeft in totaal 850 tablets verdeeld onder (jeugd)gevangenissen en tbs-klinieken.

Vanwege de coronamaatregelen mogen gedetineerden voorlopig geen bezoek ontvangen; DJI wil daarmee het risico op besmetting binnen de gevangenismuren beperken. Als alternatief kunnen de gevangenen beeldbellen met hun familie of partner.

"Binnen de muren leeft dezelfde onrust en angst als buiten de muren en daar wil je het liefst over praten met jouw geliefde of familie", zegt een woordvoerder van de gevangenis in Nieuwegein. "Naast die onzekerheid over wat er nu buiten allemaal gebeurt, hebben ze ook zorgen voor hun familie. De afstand is letterlijk heel groot. Bezoek is daarnaast voor gedetineerden iets om naar uit te kijken, los van de coronacrisis. Dat valt nu weg."

Volgens Francesca Salamone, directeur van de vrouwengevangenis in Nieuwesluis, hebben gedetineerden wel begrip voor het feit dat ze nu even geen bezoek mogen ontvangen. "Hier binnen voelen de dames zich veilig. Natuurlijk zijn er ook zorgen om kinderen en ouders. Gelukkig is er veel ruimte om dit te ventileren met onze medewerkers. We organiseren van alles, zoals koken met elkaar, bingo en andere spelletjes. Met dit weer kunnen de dames extra en wat langer naar buiten." Over het beeldbellen zegt ze: "Dit doet ze goed."

Het beeldbellen gaat via Skype. In veel gevangenissen kon dat al, maar dan meer 'functioneel'. Vanwege de coronamaatregelen is het systeem uitgebreid en kan een gevangene dus ook bijvoorbeeld skypen met familie. Daar zitten wel restricties aan. Gevangenen mogen alleen skypen met mensen die vooraf zijn aangemeld bij de inrichting en ze kunnen zelf niet gebeld worden. De verbinding wordt gelegd door iemand van de beveiliging.

DJI schrijft in een bericht op zijn website dat de dienst 'niet kan voorkomen dat contactpersonen van justitiabelen het skypegesprek opnemen en publiceren op het internet of doorverbindingen maken met andere personen'. Tegen ongeoorloofd gebruik van het videobellen wordt opgetreden, staat er. Dit betekent dat bij misbruik een gesprek wordt afgebroken en de betreffende gedetineerde tijdelijk niet mag skypen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -