Dit jaar liever geen traditioneel paasuitje: 'Kom alleen als het noodzakelijk is'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Tweede Paasdag is normaal gesproken een topdag voor woonwinkels, tuincentra, autodealers en bouwmarkten. Maar 'gezellig een dagje met het gezin op pad' zit er dit jaar door het coronavirus niet in. Sommige bedrijven zijn gesloten en de bedrijven die wel open zijn hanteren strikte regels.
Het advies van de overheid is duidelijk. Zo riep premier Mark Rutte op om ook tijdens Pasen zoveel mogelijk thuis te blijven. Hoe druk het wordt, is nu nog lastig te voorspellen. De gemeente Utrecht zegt alvast rekening te houden met drukte bij meubelboulevards, bouwmarkten en tuincentra. "Toezicht en Handhaving en politie zullen actief blijven controleren op de geldende maatregelen", laat de gemeente daarbij weten.

WOONWINKELS

Wie afgelopen weken een woonwinkel bezocht, had grotendeels het rijk alleen. Vrijwel alle woonwinkels zeggen een sterke terugloop in het aantal klanten te zien. Open zijn ze vaak nog wel en dat geldt ook voor Tweede Paasdag. Al is het goed om dit zelf van tevoren bij de winkel na te gaan. Zo besloot eerder Ikea al om alle winkels in Nederland voorlopig te sluiten.
Voor grote winkels is het nu de regel dat er 1 klant is toegestaan per 25 vierkante meter winkeloppervlak. "Dat houdt bij ons in dat er 140 personen de winkel in zouden mogen", zegt Marvy Reijnders van Middelmanwonen in Soest. "Maar zoveel verwachten we er nu ook weer niet."
Klanten moeten bij Middelmanwonen verplicht hun handen schoonmaken bij binnenkomst. "Desinfectiegel, doekjes, de hele reutemeteut", somt Reijnders op. De medewerkers houden allemaal anderhalve meter afstand en alleen klanten die met twee personen of minder komen, kunnen persoonlijk worden geholpen.

TUINCENTRA

Waar het in de woonwinkels behoorlijk rustig is, is het beeld bij tuincentra juist heel anders. "Het is enorm druk de afgelopen weken", zegt een woordvoerder van Ranzijn in De Bilt. "Het mooie weer speelt daarin natuurlijk ook een rol, mensen zijn nu druk bezig in de tuin."
Hoewel de woordvoerder zegt te verwachten dat het extra druk wordt op Tweede Paasdag, denkt ze ook dat het wel goed komt. Er mogen hier maximaal 200 personen tegelijkertijd in de winkel aanwezig zijn. Of die aantallen gehaald gaan worden, is nog de vraag. Uitgebreid met de partner en kinderen nieuwe planten uitzoeken zit er in ieder geval niet in. Maximaal 1 persoon per gezin is welkom.

BOUWMARKTEN

Sinds de coronacrisis uitbrak, lijken we massaal aan het klussen geslagen. Bouwmarkten hebben het net als tuincentra bijzonder druk. Dat leidt regelmatig tot lege schappen en langere levertijden. Ook hier geldt dat overal een maximum aantal bezoekers per vestiging geldt.
Zo laat Hornbach, dat onder meer ook in Nieuwegein zit, zelfs weten vanaf nu slechts 1 klant per 50 vierkante meter winkeloppervlak toe te staan. "Net als de bezoekers, zal ook het aantal auto's op de parkeerplaats worden gereguleerd", zegt algemeen directeur Evert de Goede. Ook adviseert de bouwmarkt doe-het-zelvers om alleen met Pasen te komen voor noodzakelijke aankopen.
De andere bouwmarkten voeren eveneens een streng toelatingsbeleid. Klanten die toch willen komen, worden geadviseerd om zo vroeg mogelijk of juist zo laat mogelijk te komen. Op die momenten is het vaak rustiger. Ook hier geldt vaak dat maximaal 1 persoon per gezin welkom is.

AUTODEALERS

Wie Tweede Paasdag van plan was om een nieuwe auto te kopen, doet er goed aan om vooraf even contact op te nemen met de dealer. Sommige zaken laten de deuren uit voorzorg dicht. "Wij hebben ervoor gekozen om niet open te gaan", zegt Stefan Roels van autobedrijf Kreijne in Amersfoort. "Wij vinden het maatschappelijk gezien niet verantwoord."
Klanten blijven doordeweeks wel van harte welkom, verzekert Roels. Een afspraak hoeven ze dan niet te maken. "De drukte is de afgelopen weken al erg afgenomen. Vanwege de onzekere tijd worden er toch minder auto's verkocht. Mensen weten niet wat er komen gaat. We hopen op betere tijden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.