RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lekdijk blijft dit weekend open, maar: 'Blijf thuis!'

1/3
VIJFHEERENLANDEN - Is het nu wel of niet verwarrend? Waar het in Gelderland gelegen Culemborg de Goilberdingerdijk dit weekend afsluit voor verkeer, houdt het in Utrecht gelegen Vijfheerenlanden de aangrenzende Lekdijk gewoon open.

Volgens burgemeester Sjors Fröhlich is het niet verwarrend. "De boodschap is namelijk in heel Nederland hetzelfde: blijf thuis! Daar zit geen woord Spaans bij." Dat is dan ook de boodschap die de gemeente overal communiceert. Onder meer langs de wegen staat die tekst met grote gele borden aangegeven.

KLACHTEN

Afgelopen weekend was het behoorlijk druk op de dijken. Er kwamen vooral klachten over grote groepen motorrijders en wielrenners. Doordat zij erop uittrokken, kwamen de maatregelen tegen het coronavirus in het gevaar. In verschillende regio's worden de dijken daarom dit weekend afgesloten voor het verkeer, maar in Vijfheerenlanden dus niet.

Het is volgens de burgemeester simpelweg onmogelijk om alle dijken in Nederland tegelijkertijd af te sluiten. "Sommige dijkwegen zijn ook cruciaal om van de ene plek naar de andere te komen. Je ziet ook nergens dat hele dijken worden afgesloten, het gaat alleen om bepaalde delen."

Volgens Sjors Fröhlich is het advies hartstikke helder: "Blijf thuis!"


Voor de motorrijder die nu vreest te moeten puzzelen over waar hij nu nog kan rijden, heeft Fröhlich een dringend advies. "Ga als motorrijder de puzzel niet leggen over hoe je wel of niet moet rijden. Je moet gewoon niet op die motor gaan zitten. We zitten tegen de twintig doden aan in onze gemeente en tientallen mensen zijn ziek. Dan gaan we toch niet moeilijk doen omdat we een weekend niet kunnen motorrijden?"

CONTROLES

Wie dan ook denkt dat de gemeente Vijfheerenlanden soepel met de regels omgaat, heeft het mis. "Er zullen zondag en maandag veel boa's en agenten op de dijk zijn die bestuurders controleren op snelheid en gevaarlijk rijgedrag. Ook bij de picknickplekken wordt gecontroleerd om te kijken of daar niet te veel mensen op dezelfde plek zijn." Als er toch gevaarlijke situaties ontstaan, kunnen de dijken alsnog worden gesloten.

Sjors Fröhlich: "We gaan toch niet moeilijk doen omdat we een weekend niet kunnen motorrijden?"


Wie dit weekend op zoek gaat naar de burgemeester, heeft hem in ieder geval snel gevonden. "Ik blijf thuis", zegt Fröhlich over zijn paasplannen. "Dan ga ik in de tuin barbecueën, dat komt helemaal goed."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -